Ishrana tovljenika

675afp.jpg


211rjx2.jpg

silaza od vlaznog zrna kukuruza,malo bundeve i vrlo malo suncokreta,vlaga je bila 32
 
Bas lepo je odradjeno ovo . Pitanje prilikom izuzimanja silaze dali uvek mora da se odvadja odredjeni deo svakoga dana ili ? Moje iskustvo je da sam napravio u buradima od 200 lit i nije se kvarila posto sam skoro svakoga dana uzimao a za duzi period nisam siguran pa pitam .
 
@Kristal
Molim te ako možeš još nešto da nam napišeš oko te silaže jer ima nas koji bi to da probaju a vrlo malo se može saznati o tome.
 
Ja pravim skoro svake godine,posle mesec dana otvorim i pocnem postepeno da hranim tovljenike 35 40kila.Jedna od naj jeftinije hrane,svinje rado jedu i kada se naviknu samo spavaju nekada iskljucivo sa silazom+20kg pogace i premix.Moze se i na manje u nejlonske zdakove praviti. Ukusna puna vitamina fermentisana hrana lako se vari i jako lepo napreduju svinje, samo treba paziti da bude do kraja tova jer kada se naviknu a nestane, nece da jedu suvi koncentrat.Ja sam pravio dve Zmajevke,a bilo bi dobro da ima za celu godinu,ali nisam jos napravio od betona bazen , pa da imam do novog kukuruza.Jedino jos toliko, da je treba dobro ugaziti, a ako je malo suvlji moze se slobodno i polivati. Ako treba jos nesto slobodno pitajte.:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Bas lepo je odradjeno ovo . Pitanje prilikom izuzimanja silaze dali uvek mora da se odvadja odredjeni deo svakoga dana ili ? Moje iskustvo je da sam napravio u buradima od 200 lit i nije se kvarila posto sam skoro svakoga dana uzimao a za duzi period nisam siguran pa pitam .
Treba odvadjati svaki put toliku sirinu po celoj visini koja se utrosi, ali nema problema cak ni posle vise dana,posto se zatvara posle svakog oduzimanja.Manje kolicine najbolje u nejlonske dzakove ugaziti, jer tu nema gubitaka kao na primer u buretu
 
U zavisnosti od skladisnog mesta mozda se ove godine upustim u takvu avanturu jer imam jedan jako kasno posejan kukuruz . E sada ako budu dzakovi kako to odraditi da misevi ne naprave igranku .
 
Silaža zrna kukuruza je vrlo zanimljivo hranivo za ishranu tovljenika. Ranije su ga velike farme koristile masovno sad ne znam koliko je to i dalje prisutno. Ima dve osnovne prednosti, određen deo hranljivih materija je fermentisan od strane mikrorganizama koji su usput ostavili i deo vitamina B kompleksa a drugi je da je odličan način za čuvanje kukuruza u kišnim godinama kada mu i u klipu i u zrnu ako se veštački ne suši preti opasnost od pojave mikotoksina. Ima i dva nedostatka a to je da se melje i okomak (šapurika, čokov) što smanjuje hranljivu vrednost i viškovi se ne mogu prodati kao kada je reč o zrnu. Mi smo pre par godina spremali određenu količinu silaže od zrna, burad i na njih fosne i onda pakovati džakove na njih, ali obavezno odvojiti burad od zidova i imati nemačkog terijera ili puline ili mačke.:ppozdrav:
 
Poslednja izmena:
Super ako tako može, kod nas nema kombajna koji mogu i kukuruz sa rade, mada jedan univerzal zaluta svake godine, ovrše par hektara, ako bude potrebe sad znam.
 
Pre par godina sam napravio mali experiment i posejao 12 redova kukuruza na 50 medjuredno video to sto sam hteo i dobio glavobolju sada kako to skunuti . Kada sam kosio soju jednostavno sam obican kombajn uterao u to jer nije bilo mnogo i pokosio to bez greske jer je bilo zrno mokro . Cutku je izdrobio i u slamu a zrno u bunker znaci sa klasicnim podesavanjem za soju .

Gubitaka je bilo jedno na hederu jer je znao klip da se prevali ka napred umesto u korito hedera kada kosa presece stabljiku . Te godine sam i napravio silazu . Pod univerzalni kombajn rekao bih da je Dragan na ovo mislio .
 
Moze da se radi i sa manje vlage oko 26-27 ali potrebno da se doda vode kako bi se povecala vlaga ,pretpostavljam kako zbog fermentacije tako i zbog sabijanja mase. Ljudi, univerzalni kombajn je svaki redovni kombajn sa podesavanjem za skidanje kukuruza :) :ppozdrav:
 
Kod na ništa veće od zmaja 133 i 135 ne radi, a sa njima mislim da to ne može da se radi, bar mislim... Može sa 25% vlage, sabije se on lako, optimalno je 33-35% ali čak i sa manje vlage se radi dobro.
 
Jel ima neko konkretna iskustva sa surutkom?nude nam ljudi iz mlekare velike kolicine sveze surutke svaki dan,pa bih to probao ali ne znam sa sim je ukombinovati.neki kazu da je cak dovoljno samo kukuruzna prekrupa i stocno brasno bez soje.
 
Nazad
Vrh