Trešnja

Folicur je skup. Jeftiniji je Akord od Galenike, a isto je. Verovatno ima jos zamena.
 
Ne znam ni ja, jos bolje ako ne mora. Citao negde da valja to na burlatu da se radi. Sta bi na margivi bilo najbolje, uzgojni oblik? Mislio da sadim 5x4
 
Vaza kazu. Meni nije bas uspelo da formiram lepo. Nece grane da rastu kako sam ja zamislio. Poucen iskustvom, mislim da je lakse piramidu formirati. Mozes naravno da obaras grane, tako bi mogla vaza da se formira lepo.
 
Pročitajte temu još jednom. Ima dobrih analiza o bujnosti trešnje na magrivi. Ima tu raznih razmišljanja i iskustava sa raznim oblicima sadnje i krošnje.
Ipak pitajte one koji imaju lična iskustva i one koji znaju ako podižete velike površine. Ja ću saditi na jesen ako kalemi na divljoj trešnji opstanu i porastu i imam puno vremena da dobro razmislim o razmaku (a nemam puno 'komocije').
Da bi se obuzdala trešnja da bi bila 'na dohvat ruke' treba mnogo truda oko povijanja grana i što manje rezanja. Treba da se rovaše pupoljci, mlade grane usmeravaju, vrhovi po potrebi pinciraju... svaki rez provocira rast. I čini mi se puno strpljenja!!
Pišem ono što svi znamo ali kako će izgledati na terenu, kad se to primeni u voćnjaku? Kad nema pupoljka na mestu gde ti treba. Kad treba da poviješ granu - gde da zavežeš kanap a da ne oštetiš stablo ili granu? Kada treba uraditi prstenovanje a da se to uradi u korist a ne na štetu biljke...
Ima puno pitanja, ima i odgovora, samo potrebno je i da nam iskusne kolege malo pomognu...
 
Ovako sto sam gledao vaza mi je nekako najprikladnija za margivu, probacu nju da izvedem, imacu i neku pomoc od prof.rezaca. D.tresnja je najbolja podloga nema sta, naravno kome se ne zuri i ko ima velike parcele.
 
Danas gledam staru trešnju i na njoj jedan jedini cvet. Samo se on otvorio. Gde je požurio...
 
Mozes vazu na taj razmak ali je to bas knap. Piramida bi te slicno izasla u sirinu tako da sta volis to ti je. Ja bih na tvom mestu da mogu ipak isao na 5x5.
 
Pa ta piramida mi mnogo ide u vis, mada poboljsana piramida je u sustini vaza samo sto ima sredinu koliko sam ja ukapirao. dvoumim se izmedju ta dva oblika Upravu si ti, da ne kukam posle 6-7 god sto sam tako blizu. E sad ja bih vise da mi bude kvalitet nego kvantitet, a sa vazom cinimi se da lakse dise i ima vise sunca.
 
Jeste vaza u tom smislu bolja, samo ti kod nje nema kasnije penjanja po drvetu i naslanjanja merdevina, vec moraju one metalne merdevine sto se raskrece.
 
Mravi ne napadaju pupoljke nego zajedno sa biljnim vasima saradjuju, oni njih ne jedu a ove kada sisaju sok kake slatkaste kapljice koje mravi jedu :haha:.

Ovako je moja tresnja bila cvetala nemam pojma jel burlat ili lionska rana.

 
Pozdrav svima. Imam jednu tresnju koja ima oko 4, 5 godina. Razvija se odlicno, ima bas bujnu krosnju, ali nema roda. Prosle godine je bilo par tresanja, a pre toga ni jedna jedina. Cveta dobro, ali cvetovi otpadnu i ne ostane nista. Imali joj pomoci? Da li bi pomoglo da je prskanje ili nesto drugo i kojim preparatima?
 
Pozdrav svima. Imam jednu tresnju koja ima oko 4, 5 godina. Razvija se odlicno, ima bas bujnu krosnju, ali nema roda. Prosle godine je bilo par tresanja, a pre toga ni jedna jedina. Cveta dobro, ali cvetovi otpadnu i ne ostane nista. Imali joj pomoci? Da li bi pomoglo da je prskanje ili nesto drugo i kojim preparatima?
Imam isti problem sa karaslamom sto je ukalemio moj otac. Mada je ona stara blizu 10 godina.
 
Nazad
Vrh