Pneumatske sejalice za kukuruz

mixer kać a šta je sa padavinama???? Imali smo slične prinose u istim godinama. Kod mene je bila ista sejalica u pitanju...
Moj komsija i rodjak prosle godine posejao na 18 cm pionir1114 i digao skidace semena .kise koliko neces i prinos na 64 ari 10500 kg sa vlagom od 17.5 %.sejalica Agria je u pitanju.
 
dsc2701.jpg
 
Ja sam ove godine kupio gaspardo doradu(niski.s. aparat).Seje bolje nego visoka ,mislim ima bolji raspored.Ali nodetka(olt)sto poseje nijedna nema tako dobar raspored.
 
Hahahahhaha pa jesu, 2012. sam sejao sa Nodetkom i uz idealan sklop imao 3 tone kukuruza po jutru a 2013. na nekim njivama i preko 6 tona po katastarskom jutru :D
Meni se smejete a bubu imao 100 % bolji prinos!!! :haha: :haha:

- - - - - - - - - -

Bubu, jel si produžavao markire da beleže na sredinu?
 
ma sveje to jako zanimljivo a ja odkad sam zamenio traktor imam veći prinos dok sam sejo sa rakovicom imo sam manji prinos nego sad kad sejem sa mtz,a sejalica je ostala ista :osmeh:pa neznam u čemu je problem dal je do traktora ili sejalice :sta:
 
Mozda je do kolicine unosa alkoholnog pica za vreme setve jer Bacuska to trazi :haha:

Dejo, Dorada i MT imaju samo razliku u visini setvenog aparata i raonik/disk. U sustini, uz pravilan izbor brzine kretanja, ni kod diskosne ne bude los raspored.

Kanda ce biti da je ovo multi kombinacija:

dosarada.jpg
 
ma sveje to jako zanimljivo a ja odkad sam zamenio traktor imam veći prinos dok sam sejo sa rakovicom imo sam manji prinos nego sad kad sejem sa mtz,a sejalica je ostala ista :osmeh:pa neznam u čemu je problem dal je do traktora ili sejalice :sta:
Pa prenja vuča ti je doprinela boljem prinosu,
kažu stručnjaci da je dosta bolja i preciznija setva kada traktor koji vuče sejalicu ima prednju vuču,pa makar njiva bila ravna ko tepsija
Mislio sam ove godine da poslušam i da zakačim za brenu sejalicu al sam odumio,morao bi praviti još jedan čardak,ne isplati se....
 
Potpuno se slažem sa kolegom mixer kać , sijačice jesu jako bitne , tek sad vidim . Sad neznam kolko procentualno povećavaju prinos , al povećavaju dosta više nego mislimo. Ovde kod mene su 70% olt , 20% Gaspardo niske (raone) , 5% Gaspardo visoke (diskovne) . I prošle i ove godine se vidi razlika u nicanju znatna , u korist Gasparda . Ove godine su ovde često lošije pripreme i tu se vidi razlika . Najzaslužnija je jednačnija dubina i sklanjač busenčića-grudvica kod Gasparda.
Smatram lično da je raspored udaljenosti zrna dooosta manje bitan od jednake dubine .

Isto pratim intenzivno par godina kako rade Amerikanci , a imaju dosta veće prosječne prinose kukuruza .Generalno kad pogledam male su razlike u agrotehnici , zemljištu i klimi . Jest da pridaju sitnicama značaj , ali hibridi su tu negdje , GMO ne nosi skoro ništa više prinosa , djubrenje manje-više , zaštita od korova ista , priprema zemlje je ovde bolja , jest skuplja ali bolja . Najveća je razlika u sijačicama .
 
hvala na brzom odgovoru ma razmišljam za godinu uzeti ili novu maju ili nodet planter pa staviti diskove od maje sad imam oltovu psk i sijem dosta usluge oko 150-200 kj što soje što kukuruza i bude tu svakakve pripreme i volio bih težu sijačicu da sije dublje i u lošiju pripremu i dali maja 4 reda na 70 može sijati soju i koliko može da posije kg po jutru i kakva je preciznost u odnosu na psk?
 
Zasto ne bi mogla da seje soju? Ploce za soju i posejace odlicno. Preciznost u soji i repi je 99.9%. Pod preciznosti mislim da ne uzima 2 semena i da ne ide prazna rupa na ploci.
 
ne kažem da ne može da sije soju već koliko znam u nju ide ploča sa jednim redom rupa (neznam točno koliko rupa) dok u olt ide max 120 rupa u dva reda i postižem oko 45-60 kg po jutru soje što je minimalno,e sad da se ne desi da maja baca još manje
 
znam da ide broj biljaka po jutru ili hektaru ali 90% ljudi to ne zna i govore mi koliko bi kila po jutru ili hektaru! dakle dal maja može sijat soju na razmak zrna 2,4 cm i da na 70 međurednom razmaku potroši 595 000 tisuća zrna soje po hektaru?

usput jedna slika prije početka sjetve


 
U uputstvu za rad sa Majom piše da ona sa pločama od 100 rupa može sejati soju na min. 2.2cm. Sa pločama od 70 rupa je min rastojanje 3.1cm.
 
Mizxer klijavih zrna!to si zaboravio da naglasis....ove godine moje seme sa tavana je bilo deset puta lepse i uredjenije od semena sa instituta.Bilo je loma zrna bez opne koje nikad nece nici(sa instituta)sad ti meni reci koliko zrna po HA treba sejati?A da ne pricam o losoj predesetvenoj pripremi zemlje,stanju vlage ili manjiku vlage itd....i znate sta bojler je odavno izmisljen.
 
Nazad
Vrh