jesi koristio ovakav alat kad tako pises......ocigledno nisi i neznas sta moze pa pricas tako
Ma neeee... Nisam ni čuo ni video da tako nešto postoji,a kamoli koristio.....
Gospodo draga,saaam sam pravio neke alate za svoje potrebe uz pomoć štapa i kanapa svaki put kada me muka naterala,a tera me vrlo često za vrlo različite stvari koje su mi u opisu posla! A ne da nisam koristio! I opet Vam tvrdim i odgovorno stojim iza svake napisane reči na princip zavarene cevi se ne mogu isčupati svi ležajevi! Može deo,možda čak i dobar deo ali svi i svaki NE! Evo vam dokaz! Ležaj i osovina jesenas stavljeni novi i nisu ovrli više od 100kj a crklo sve u paketu.
Ovde je pomoglo samo odsecanje osovine zato da mi ostanu čitava kućišta,kao i samo grlo kombajna(nzm kako se pravilno zove a mrzi me da tražim u kat-u.) da se ne deformiše ako počnem da vučem osovinu napolje sas izvlakačem. Inače ležaj se okreće na osovini,a neće dole. I šta ćemo sad? Pokušao ja na licu mesta sa zavarenom cevkom i dooobrim varom ali jok more! Osovina fik,pa pod presu a ležaj ka bum. Ostalo od njega eto to što je ostalo al siš'o nije.
Šeskant osovina veća nije problem ali manja može da bude. Mada čim se malo mrdne levo desno,pokvasi se vodom i udaranjem ili izvlakačem ide napolje. Faktički sama sebe čisti jer su zupčanici tvrdji od šeskanta. Samo na jednom adapteru sam morao blago zagrejati zupčanike jer je adapter bio 72 godište i ipak je osovina zapekla i nije se moglo drugačije a da se ništa ne polomi. Tačnije kućište-nosač zupčanika koji pokreće lančanik privodnog lanca. E on hoće da pukne,a to je deficitarna roba jer od njega prave rasturač otkosa. Je l tako? Tako je.
Dupla remenica čiju je sliku Montoya okačio ima koju mož' skinuti bez grejanja i alata a ima koju ne može. Davne 2004-te smo imali slučaj da je trebalo skinuti takvu remenicu sa Univerzala i bez krvničkog grejanja i naglog hladjenja nismo je ni mrdnuli. Remont tog kombajna je radio čovek koji mi je i rekao da tako uradimo. Lično,ne bih toliko grejao a ni naglo hladio. Na moje pitanje da li će se okaliti osovina pa posle pući,kaže neće i samo ti dobro zagrej. Univerzal je otišao u penziju ali osovina nije pukla. Prošle godine na 143-ci sam skidao remenicu pogona bubnja i kada sam došao do glavčine koju treba svući,takodje nisam mogao ni mrdnuti bez dobrog grejanja i istovremenog vučenja sa radapcigerom. Na svako hladjenje glavčina bi stala pa smo morali opet grejati da bi krenula. Pre jedno 3-4 godine je šleperu otpao točak sa šlepe i završio komšiji u dvorištu. Da nije bilo brenera i prese nikad rastavili ne bi. Lada niva (od jednog našeg slabo aktivnog člana Mladen 88 ) je toliko imala skenjan ležaj točka na glavčini da sam i njega brenerom morao iseći. Evo i slike
doduše iskoristio sam tu ploču pa napravio radapciger za rotor tehnostrojkine djubretare. Da se ne baci a i da mi ležaj ostane čitav. Tako da,nemojte mi reći da se može bez brenera.
Ali sve je to kesa... Video bi ja vas kad bi ste pokušali izvući ležaj iz piramide obrtača pluga (lemken 4 brazde ako je nekom bitno) na taj vaš svemogući način varenjem cevke! A da ne spominjemo da ta dva ležaja treba da se sačuvaju jer nisu mali a ni laki za džep. G-din Ivica iz Subotice koji uvozi poljomašine i koga poznaju mnogi (a zato sam ga i naveo za primer pa ko hoće neka ga pita) nam je doneo tu obrtnicu-piramidu kako god,i kada smo je stavili pod presu ni mrdnulo nije. Ajd naša presa i nije nešto preterano velika,gura možda par tona,pa smo ga poslali kod Fenyes-a strugara iz Subotice koji ima king sajz bong presu (zdravo velika) ali ni ta je nije mrdnula! Na kraju je na glodalici izvadio deo osovine i tek onda je uspeo ispresovati deo.
Tako da vas molim,nemojte tako olako generalizovati neku pravljačinu jer ako niste pravili ništa više ili dalje od svoje avlije onda ne možete ni zamisliti kakvih sve izdrkotina od kvarova ima! I kako ništa ne mora ići po planu i programu. Izvinjavam se na rečniku,ali tako mi došlo jer me malo nervira kada mi neko sudi kada vidi koliko imam godina a nije me upoznao ili makar divanio samnom pa iz tog divana možda zaključio šta mi je sve prošle kroz ruke. Ne tvrdim da sam uvek u pravu ali sam se nagledao svega i svačega.
Evo još nekih alata od kojih imam slike
Alat za sabijanje korpe kvačila od imt-a a iskorišten je držač rezervnog točka od tehnostroj prikolice.
KLjuč za dotezanje matice bočnog reduktora.
KLjuč za maticu amortizera volkswagena napravljeno od osovine klipa.
Izvlakač za ležajeve napravljen od tiple za beton.
Izvlakač za remenicu traktora.
KLjuč 70-ka za osmougaonu maticu. Itd,itd.....