Evo i ja da kazem nesto o cuvenom ZMAJ u 142
Covek koji mi godinama vrse kukuruz i ponekad soju, Zmaja 142 vozi kroz njivu srazmerno prinosu kulture i usovima rada. E kad kombajn tera njegov sin, to je druga prica. Jednom je 3.5ha soje skinuo za 4 sata uz minimalan rastur, a sledeceg dana 1ha kukuruza za 80ak minuta uz kipovanje u mestu. Uslovi za rad su bili idealni, soja cista, njiva dugacka od 300-700m, kukuruz isto tako, cetvrtasta njiva. Zmaju nije bilo svejedno, motor polos,zitni heder 4.20m, adapter ubrzan no ZMAJ nije posustao.
Prosle godine soja je bila puna ambrozije i kojekakvog korova koji se probio u fazi precvetavanja, niko nije hteo a ni mogao da uradi kako treba. covek je vozio I bez varijatora, ponegde stajao da bi kombajn mogao da proguta koliko je trave bilo. Parcelu od 4ha je vrso oko 12sati (mozda cak i sat dva vise). Opet je rastur bio veoma mali ali je soja bila cista. Prinos je bio oko 1600kg/hektaru. Te godine je covek remontovao ceo kombajn, ulozio lepe pare u njega, ali sad je to Zver od kombajna
Za 10 godina koliko kod nas vrse kombajn je zastao (Bogu 'fala) samo 3-4 puta. Jednom je pukao kajis, jednom je povukao vazduh u PVP i ugasio se a jednom je zastopao vazdusni filter, no to su zastiji od ukupno 2-3 sata.
Ne znam zasto, ali sve vise mi se svidja taj kombajn i voleo bi da mi se nadje nekad u dvoristu