branko7 je napisao(la):Na 143 neidu lančanici, ima deblje osovine od 142. Fabrika nije ni pravila lančanike za njega, a nebi bilo loše da ih ima, jer sa kaiševima nemogu da se spuste obrtaji ispod 550.
143 bez problema spusta obrtaje na 350 sa kajisem...
Post je spojen: [time]1257795911[/time]
_________________________________________________Slazem se sa tobom, mnogo je lakse jer te ne bocka cuveni cesalj biteramityoo je napisao(la):Ja licno vise volim da menjam lopate bitera kad je korpa izvadjena jer ima vise mesta u kombajnu za rad....(ovo vazi za 142 za ostale neznam jer ih nisam nikad premontiravao)
Post je spojen: [time]1257796105[/time]
_________________________________________________Jel mozes malo detaljnije pojasnite te dotresace na slamotresima, nikada nisam cuo za to...meshter je napisao(la):Ove godine sam sa 142-kom krunio pionir B23, imao je vlagu 12.7%, necistoca je bila 1% a lom je bio 1%. Obrtaji bubnja su bili 300 o/min a vetar i avcuzi su ubrzani, na pogonskoj remenici vetra se ubaci onaj prsten sto stoji spolja.Na biter idu dva cesljasta krila i dva ravna a na slamotrese dotresaci.I onda je zmaj pravi ZMAJ.
Post je spojen: [time]1257796648[/time]
_________________________________________________Bobo je napisao(la):Jednostavno sam ZNAO da mi necete vjerovati, i imam jos jedan video clip koji nisam digao na youtube, a ovih dana cu dici i njega.
Kako mi je samo krivo sto nisam fotoaparat imao uz sebe, pa da se lijepse vidi kakvi su kukuruzi, i kakvo je stanje u bunkeru.
Na tom trecem clipu se vidi koliko jako u bunker curi, i moze se razaznati da nema loma zrna.
Kad je pravio prvi krug, i dosao na dno njive, prosao par puta po uvratinama da si napravi mjesta za okretanje i nije se mogao vratiti nazad vrseci kukuruze, vec je na pola redova morao stati i voziti kukuruz susjednom njivom (strniste) da iskipa bunker, jer se iz njega prosipalo.
Jos jednom kazem, jako mi je zao sto nisam ponio fotoaparat sa sobom, da se bolje vidi, i sto se netko nije s 539 vozio kraj nas da vam mogu reci bar otprilike brzinu kretanja.
Obrana su 4 reda na toj njivi 2. i pun varijator, ali stabljike su ostajale doslovce cjele, jer se kombajn brebrzo kretao, i rakete nisu mogle pokidati stabljiku. Usluzno vrsi malo sporije da bar malo usitni kukuruzovinu, a sebi vrsi uvijek pun varijator i tanjura kukuruziste da ga lakse poore.
Bas cu ga morati ovih dana nazvati da vidim jel ima jos gdje vrsiti kukuruze, pa da to snimim kako treba, jer ocito je ljudima nevjerovatno da je zmaj 142 to u stanju odraditi.
Bobo, koliki je bio prinos kukuruza po k.j na toj njivi u kojoj zmaj ide drugom + varijator??