Zmaj berači kukuruza

Ako mislis na tarup kao na 223, mislim da je tarup bio oko 200 evra, ne mogu da se setim dal sa nozevima ili bez, lezajevi kvalitetniji tipa fag ili skf su oko 50e, glavna stavka kod tarupa je osigurati da u kucista ne ulazi prasina, fabricki je bio koriscen filc, mi smo to resili sa semerinzima,I vec tri godine besprekorno radi.

dakle menjao bi tarup na 222 dvorednom beracu pa me interesuju iskustva i cena da li je vec neko to radio
Mislim na laki tarup sa slike

118lw5l.jpg

ili roto secka

jjaa7m.jpg

Secka za dvoredni berac na sajmu sam pitao je bila 600evra samo da se skopca sve namesteno sa dva noza i covek sto ih pravi tvrdi da izuzetno dobro sece sa ta dva noza!!

ADA - 700 evra - rotosecka 2 noza ide na mesto starog tarupa i pogon sa iste remenice
Padina - 650 evra ugradnja na licu mesta - rotosecka 3 noza ide ispod privodnih valjaka i pogon dobija sa osovine privodnih valjaka

Uz svo duzno postovanje i majstoriju mislim da je to jako puno para,pa nije ni laki tarup toliko los jbg radim sa njim 20god......Ne zasluzuje ta secka mojih 700e!Rabadzija koliko kosta tarup sa gornje slike?

za šta služi ova kosa reglaža (štanga s navojem) koja podupire stražnju stranu komušaljke? ...kupio sam 222 pa me zanima jer čini mi se da je komušački stol malo kao usukan.... e sad dali tako treba bit ili...kako komušaljka treba bit?
Slika je moja, a nikada nisam tu kosu reglazu probo da vidim za sta je :sta:

- - - - - - - - - -

za šta služi ova kosa reglaža (štanga s navojem) koja podupire stražnju stranu komušaljke? ...kupio sam 222 pa me zanima jer čini mi se da je komušački stol malo kao usukan.... e sad dali tako treba bit ili...kako komušaljka treba bit?
Slika je moja, a nikada nisam tu kosu reglazu probo da vidim za sta je :sta:

A pasu lezajevi i kucista sa ovog(starog) tarupa?Ovaj gore tarup mi izgleda jako dobro e sad kako sitni masu to je pitanje a nije ni skup u odnosu na secku.

1999. godine posle bombardovanja sam kupio zmaj 222 u Samošu(ako me sećanje služi) i na njemu je već bio namontiran takav isti (laki) tarup a onaj teški sam doneo kao rezervni deo........
Za sve ove godine dok sam radio usluge jedini problem je bio što je hteo da namota sirak do kućišta ležaja pa sam takve zakorovljene njive izbegavao da radim izjutra dok je rosa ali po suvom nije bilo problema.
Druga stvar koja mi se ne sviđa je što se mora dobro držati pravac da redovi kukuruza idu ravno na beračke valjke jer ako se malo smakne sa reda tarup "propušta" ili čak ostavlja cele stabljike. To se najbolje vidi kad se ulazi u novi red a berač nije u pravcu, tada ostane na ovratinama ne istarupirano sve dok se berač ne ispravi ..............:ppozdrav:

Nemam nekih velikih problema sa tarupom,menjao sam lezajeve pre par god pa sam primetio da je osovina gde ide lezaj malo ostecena to je resio strugar i navarivanje,kod nas ide branje 60e tako da nije ni to strasno 10 kj i eto secke.Maticu u pravu si za tarup on bukvalno brije ali i jako bitna stvar bolje sitni masu od secke tu nema price,dok je bio 560 plakao je od kad je dosao mtz nema btige kao ferguson jednoredni:haha:Kad je dobra osovina ,kucista i kvalitetni lezajevi dugo covek moze da bude miran sa tarupom (lakim)222rm 87god ne onaj sa tri lezaja.

Ja imam obicni tarup na 222, kupio novu osovinu,remenicu,ležajeve ima to vec 7-8 godina svaki dan u tih 7-8 godina podmazem lezajeve i nikad nikakvih problema nisam imo brije savrseno, i ne znam cemu da mjenjam nesta i nabijam kosto me taj tarup nekih 600€ al sam prezadovoljan kako radi !

Mi kada smo kupili 222 na njemu je bio neki laki tarup to je golo g... bilo od tarupa jeli je usao u prljaviju njivu krivio se ko gudalo_Onda smo otac i ja uzeli osovinu za osovinska opterecenja u kuli nam isekli ploce i na strug ih obradili,navarili ih na osovinu i napravili nosace nozeva lezajeve stavili velike poput onih sto idu na dob od kombajna alii malo jace sa tri zastite i evo vec 5 godina nemamo problema sa tarupom.Jedino sto smo stavili samoostrece nozeve sa dve ostrice i svake godine ih okrecemo,a svake druge idu novi i sada brije do zemlje ko fudbalsko igraliste!

Nazad
Vrh