Zmaj 141,142 Opšta tema.

Da li neko zna da mi kaze zasto zmaj 142 prosipa zrna sa sita?dok jedan vozi kombajn, ja idem iza i stavim ruku ispod slamotresa.na ruku mi ostane jako puno zrna.sta je razlog?kao da vetar izduvava zrna sa sita.vetar smanjen na minimum.pretpostavljam da zrna idu u vetar i onda ih vetar izduvava kroz sita napolje.da li sam u pravu?kako resiti problem?
Suncokret pretpostavljam ?.

Што се тиче Пшенице просипања што чистије у бункеру веће просипање назад, по која плева и Слама у бункеру мање просипање е ту сад комбајнер мора да одреди шта и како ја лично тек после трећег Пива😄

Vodena pumpa zmaj 142 perkins,jel mora hladnjak da se skida da bi je menjao ?.Vidim kaplje ispod nje,dobro sto nisam otisao u zetvu tako.

Koliko se sećam ne mora da se skida hladnjak.Malo je j.beno samo dok se ne skine elisa ventilatora a posle ima mesta da se pumpa izvuče.
TReba biti dobar planinar. 😂

Možda je malo često ali poštujem. Bolje sprečiti nego lečiti (saće hladnjaka od propeler zviza).
Bolje je skinuti komarnik i hladnjak pa da radiš ko čovek nego se grbačiti i mučiti.... A to se skida očas posla.

Skinuo hladnjak i sve ostalo za malo vise od pola sata,sve islo bez problema.Rasklopio pumpu da vidim sta tu ima unutra,propeler ostetio pri skidanju jer je zapekao bio za osovinu,osovina mora druga jer na mestu semeringa je losa,rdja,lezajevi,semering.Jedino kuciste pumpe valja :D.Islo je brzo ,ni jedan sraf nije zapekao,sve je islo lako,pistolj odvijac ,kljucevi minimalno,i ide.Jos sam pre zetve psenice sva nova creva vode stavljao,selne ,a i cevi one metalne sve zamenuo inox cevima,pa je i to sad islo kao nista.A sekao sam brusilicom kad sam to menjao,i selne i creva i cevi,sve bilo zardjalo i zapeklo.To bi mi sad oduzelo puno vremena da nisam pre zetve to izmenjao.
Sutra nadam se da cu naci pumpu u gradu,mozda kupim i delove za ovu ako ima,pa da imam u rezervi.

Kod propelera nisi bio oprezan, zato ti se oštetio. Ili nisi rastavljao po redosledu.
Prvo se svlači remenica, zatim izbijaš osovinu napolje kroz ležajeve i paziš da turbina nigde ne zakači. Zatim skidaš seger osigurač i izbijaš ležajeve napolje. U originalu idu 2kom. 6204 ali ako je oštećeno kućište onda se ubacuju dva proširena ležaja ili tri standardna..... ima više kombinacija, ali se onda mora skratiti odstojna čaura.
Kada izbijaš osovinu propelera moraš pronaći gvožđe-odstojnik sa što manjom rupom tj tek toliko veliku da osovina prođe. Kada tako osloniš propeler neće pući pa da je koliko korodiran. To što je osovina korodirana nema veze, semering ne dihtuje na njoj. Jedino ako je bio ugrađen ovakav semering https://lazaro.co.rs/internet-prodavnica/proizvod/nosac_565a214af3596/ ali ne verujem, onda ne bi korodirala osovina.... Sve u svemu možeš onda ugraditi ovakav semering https://knd.rs/proizvod/semering-vodene-pumpe-imt-539-577-metal-pakung-tafe/ s tim da je poželjno da u propeler turbine ugradiš onaj bakelitni prsten.... Mora i strugar da živi od nečega. :)
Očisti sigurnosne rupe, operi kućište i možeš sastavljati puNpu.
---------------
Samo da ne zaboravim, poželjno je da radiš na presi ili u mengelama. Nemoj čekićati.
-----------------------------
Ah,da.... Pazi sa rezervni delovi.... Propeleru su probušili veću rupu nego što treba (možda stotu-dve) taman toliko da prokliže na osovini kada počne mešati vodu.

Poslednja izmena:
Semering nzm ni ja kakav je jer se sav raspao koliko je bio los,plastika ili sta vec ima u njemu se degradirala,bilo nekih delova u pumpi kad sam je skinuo.Semering ima neki metalni prsten,ali to je protrurilo sve fest,zaista nzm kako to treba izgledati kad je novo,pojma nemam koji je semering npr od ta dva sto si stavio na linku ...Sad me plasi jos vise da mi ne daju pogresne delove,najlakse i najbrze mi novu pumpu da uzmem i to je to.
Tim redosledom sam rasklapao,drugacije ne moze,ali vidim da je do mene greska,jeste teze islo sa osovine propeler,ali sam i ja samo preko stege ga stavio,siroko se oslanjao,nisam imao volje da trazim medju gvozdjem taj odstojnik ...

Tim redosledom sam rasklapao,drugacije ne moze,
Može. Skine se remenica, seger pa se ljudi zahebu i iskoriste pumpu za oslonac tj gurnu osovinu kroz propeler i ležajeve i računaju da će sve rešiti jednim potezom. Hoće, ali propeler ode u 3d.
Ako ćeš uzeti novu, TNS indijska se dobro pokazala. Pobjeda Tešanj bi trebala biti sinonim za kvalitet međutim, bilo je divana da baš i nije. E sad.... Ja uglavnom remontujem dokle god može.

Nazad
Vrh