Zatvaranje zimske brazde

@Momo
Iako sam iz Vojvodine, zar nije bolje da ne obraca paznju na travu. Predje setvospremacem 2x, poseje i pre nicanja kad budu i vece temperature oprska totalom + terbutilazin?

Da li to nakon totala treba kasnije špricati ponovo ili netreba?Mislim da li treba nakon nicanja kukuruza.Imam i ja jednu takvu njivu ali bojim se jer na jesen tu ide pšenica pa da je ne zezne.

Nisam džaba napisao : Ovo ne važi za Vojvodinu . Odsad kad ovo vidite suzdržite se komentara . :osmeh: . Šalim se , a i nešalim . Drugačiji je to tip zemlje , kad to nebi dirao do sjetve ili kad bi prešao spremačem do sjetve , a to ove godine u tom tipu zemlje neće biti prije kraja aprila ili u maju , tu bi bila livada ali ne livada ko što vi zamišljate na oranju nego najsličnije u dvorištu kad se nebi kosilo mjesec dva . Šta onda da radi ? Da ore ponovo ?

Prnjavor : Kasnije prskanje isto sve po redu , u vezi pšenice total neće smetati ni najmanje taman da se sije drugi dan.

Rješenje : ili zatvaranje oranja sjeseni , ili prskanje oranja atrazinom u toku zime (toga niti ima niti je ko osim mene tako ikad radio ) , ili možda roto tiler a ne roto drljača ili proljećno oranje što u takvom tipu zemlje uopšte nije katastrofa kao u drugim zemljama čak ima i prednosti.

Imam rotodrljaču ali mislim da ona ne može da riješi ono. Freza bi možda mogla, imam i nju ali je mala, 165cm i sa njom radi samo IMT539, ne može ni pokriti trag Zetora a previše je to posla da patim Ferg. Razmišljao sam da zakačim tanjiraču (20 diskova, jedva pokrije Zetora), iskosim diskove maksimalno i brzo preletim (prošle godine smo tanjirali za pšenicu, nisam još imao RD, Zetor ne osjeti tanjiraču uopšte, mogao bi u petoj brzoj da je vuče čini mi se) , oranje je jako ravno jer je suvo uzorano pa su kiše i mrazevi to ispeglali, moglo bi se zakleti da je potanjirano već jednom. Posle bih prešao rotodljačom pred sjetvu. Jbga valjda to pomogne, ne smijem da prskam totalom, nisam njegov ljubitelj, ne koristim ga nigdje, čak ni za najgore medje i korov. Sve to sredjujem trimerom.

Onda ja imam fantasticnu zemlju naspram onog sto citam u zadnjih par strana ove teme...

MOMO i ja smo danas bas o tome pricali evo, cjelo popodne tanjuram "vlaznu" zemlju da se moze prosusiti za sjetvu u naredna 2 dana. Sutra imam jos tanjurati. U subotu sjetva zobi.

Da cekam da se samo prosusi mogu cekat do sredine 4. mjeseca. Kad bi tako radio ne bi stigao uraditi nista. O zatvaranju vlage ove godine ni ne razmisljam jer je to u mojim uvjetima uzaludan posao. Vlage ima i previse. Ovisi o vremenskim uvjetima narednih dana moguce je da samo za kukuruz i soju preletim drljacom ako kojim slucajem upekne sunce da bas ne susi dubinski zemlju mada mislim da ni za to nece biti potrebe.

Plavljene i utabane njive kod nas tanjuraca odradjuje bez problema. Traktor upada na nekim mjestima, mislis da ce zapasti. Kad ides sijati kao da tamo nikad nije bilo blatnjavo. Ispricavam se sto sam davao krive savjete posto ne poznam tudju zemlju al mislim da u ovoj mojoj danasnjoj situaciji drljaca, rotodrljaca ili sjetvospremac nemaju sta traziti, jednostavno je prevlazno za raditi bilo sta drugo osim tanjuranja.

Sto se trave po oranju tice, ovdje trava u proljece nice samo onima koji su rano u jesen poorali zemlju. I to nice kao sto MOMO kaze kao po dvoristu, samo se zeleni i nema drugog lijeka nego preoravanje.

Taman za ovu temu.........ovde su svh 300 konja upošljeni i još fali :sta:

[video=youtube_share;VhVDGp4-Rno]http://youtu.be/VhVDGp4-Rno[/video]

Kod mene se vec maltene prosusila zemlja. Planiram sutra krenuti u spremanje. Samo ne znam kada baciti ureu. Jel je dobra kombinacija da bacim ureu, pa da spremim sada i pocetkom aprila da sejem?

Koliko ja razumijem da mu je njiva vlazna. Sta ce sjetvospremac napraviti u vlaznoj zemlji? Samo vece blato... Ako je prosusen gornji sloj moze ici cime god zeli. NJiva je bila pod vodom, nabijena je i vlazna. Da bi sjetvospremac ili drljaca radili ista, mora se gornji sloj prosusiti. Po vlaznom mrljati nema apsolutno smisla...

Zito se u jesen sije koliko ja znam...

Kukuruz, kukuruz. :osmeh:

- - - - - - - - - -

Hvala mnogo svima!Sto kaze Momo podrazumeva se da cu sacekati da se gornji sloj prosusi ali ne mogu da cekam da budu idealni uslovi za pripremu jer bih onda izasao iz optimalnog roka, kasnio bih mnogo sa setvom, tesko ova zemlja gubi vlagu u dubini!Moracu da nadjem balans izmedju vlaznosti zemlje i nekog podnosljivog roka za setvu
.
Mislim da kolega landini kada kaze zito u stvari misli na kukuruz!!!Sto se tice razbijanja grudvi sa valjkom to u ovoj zemlji nije moguce, ako se grudve naprave nema im razbijanja dok ne padne 50l kise pa onda ugreje sunce i tako jedno 2,3 puta e tada se tek razbiju, zbog toga je bitno da se ne vadi blato iz dubine!

Ta zemlja o kojoj pises. Jel dobro podnosi susu? Posto imam 2 parcele takve zemlje o kojoj pricas i susu podnosi idealno. U najvecim zegama ispuca ko luda ali na kukuruzu se ne primijeti nista. Samo duboko jesenje oranje i na proljece drljaca da se ne vadi ni sek vlage i ne bojim se za susnu godinu.

Radili danas.Nije to ono pravo.Sutra samo razbacujemo djubrivo bez zatvaranja.U subotu nastavljamo zatvaranje.

Ja sada dosao izasao da probam kako ce ici ide fino ali ledja ubise jbm ti zimu ala sam se ulenjio,a i navikla guza na teski traktor ovaj zetor ko jarac oseti svaku neravninu!

Sutra u planu sa burazerom na jedno 20kj baciti po 150kg urea a stric ce za nama sa setvospremacem preci i spremiti za setvu kukuruza. Plan je sutra eventualno prekosutra sve to odraditi.

Ja sam danas probao i jos je rano, bar u mom kraju, tone traktor i spremac izvlaci blato. Probacemo ponovo za vikend ili ponedeljak.

Nazad
Vrh