prnjavor3
Član
I kod mene je trava krenula na jednom dijelu parcele.Ako totalom odradim da li kasnije normalno špricam (na crno radim) ili kako već.Planiram tu pšenicu na jesen pa se bojim da će štetiti.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
RD i sto sporije.Treba mi savet, pre par dana mi je reka poplavila oko 2.5ha oranja, sada se povukla ima jos po malo u nizim delovima njive, pitanje je kako srediti za prolecnu setvu?inace, zemlja je jako teska i jebena za obradu i u normalnim uslovima.Sa kojim orudjem raditi?Oranje ne dolazi u obzir jer ne bi mogla da se sredi nikako!
Treba mi savet, pre par dana mi je reka poplavila oko 2.5ha oranja, sada se povukla ima jos po malo u nizim delovima njive, pitanje je kako srediti za prolecnu setvu?inace, zemlja je jako teska i jebena za obradu i u normalnim uslovima.Sa kojim orudjem raditi?Oranje ne dolazi u obzir jer ne bi mogla da se sredi nikako!
Diklofen to ima da bruca do setve kao kusavi zec.
Ja nebi tu preporučio tanjiraču nikako , pogotovo u težoj zemlji kako kažeš nego samo teška drljača sa daskom ili ako nema može i sjetvospremač iz 2 puta i to prvi put duboko ali jako sporo a drugi put plitko na dubinu sjetve i može brže . Za drugi prohod još bolje umjesto klasičnog sjetvospremača ako ima sjetvospremač sa ravnim oprugama ili rau mamut ili poluteška drljača . Najvažnije prvi prohod sjetvospremača prlično sporo da ide i neće izbacivati vlažnu zemlju na površinu .
Slazem se sa Momom. Sto plice da samo sjetveni sloj pripremis. Sijes zito vjerovatno, ako ne uspijes dovoljno usitnit sjetveni sloj, poslije sijanja povaljaj, da se grudve razbiju i da svako zrno bude u sto vecem dodiru sa zemljom. Inace smetne i nikne saroliko. Ovo sam isprobo u tezoj zemlji i vrijedilo je. Od 2014 valjam svaku parcelu gdje sijem zito. I kad bude pripremljno odlicno, ja povaljam, jednako nikne.
Pa ne moz bolje.Uz prskanje na crno gde je terbis malko totala i njiva cista ....samo se bojim da se upravo to nece desiti za tih 12-15 dana.
Naravno da mora čekati da se osuši , to se podrazumijeva.
Prosle godine radjeno sa 2lit/ha + terbis 1,5lit/ha+ acetohlor.Sve sto je bilo napolju vise ga nije bilo.Naravno korovi su bili manji tj. u prvom i drugom paru listova izuzev gorusice koja je bila u stablu.Od nje ostali samo stapici od stabla.LIsce se osusilo i vetar ga oduvao.Koliko je to malo totala po hektaru?