Zatvaranje zimske brazde

Na jesen kada se zatvara i nije neki problem ako se radi po vlaznom mraz sve ispegla i podigne malo zemlju,a sada ako se udje po vlaznom vise nema ispravke.Zemlja bude kao sljunak a o tragovima da nepricam i jos kada se na to doda susno leto eto pukotina koliko hoces.Tako je barem na nasoj zemlji.

Što se tiče setvospremača i drljače (šta prvo ide), Moje mišljenje je da se setvospremač ne zove džabe tako, sprema zemlju za setvu...

Ja prvo idem sa drljacom, a posle sa spremacom za setvu.
Razlog je vrlo jednostavan, drljaca je mnogo sira od spremaca, pa se manje struckam po oranju i imam veci ucinak, a nije dovoljno teska da uradi posao za setvu. Da jeste, verovatno bi isla i za setvu

Ja cu ove godine da zatvorim brazdu spremačem, čim se stvore uslovi tj prosusi, i sto bolje da poravnam oranje i onda ću pred setvu sa polu teskom drljačom. Nisam do sad tako radio i nadam se da ce biti dobro, inace kod nas uglavnom rade zatvaranje laka drljaca, i pred setvu se rasturi vestak pa spremac!

Mislim da je bolja kombinacija da se prvo ide sa drljacom, a drugi put spremacem.Prvo pred setvu se razbacuje obicno urea, a setvospremac je bolje unese u zemlju, a drugo spremac bolje pokrije tragove traktora pa masina moze bolje da usije.

Juce se provozao po Banatu. Isao prvo do Vrsca. I mogu reci u Zr se moglo juce mozda na silu uci drljacom i to bez rotora.Sva sela blize Vrscu zemlja sve crnja i vlaznija. Popodne okrenuo ka Bg,video jednog rusa sa lakom drljacom fino radio covek. Cak i nije tonuo mnogo. To je bio potez Stajicevo Perlez.Blize beogradu zemlja jeste malo.niza ali ni blizu vlazna kao oko Vrsca. I nigde ljudi da rade. Valjda se ljudima ne zuri.

Nada poslednja umire.

U nasu zemlju se moze uci u ferbruaru ili pocetkom marta jednom u deset godina, tako da kod nas zatvaranje brazde skoro da i ne postoji.

I ja sam dosta razmisljao o tome kojom masinom ici prvu prohod a kojom drugi prohod pred setvu. Prosle godine sam nesto radio prvo spremacem a posle pred setvu lakom drljacom. I bas se lepo uradilo. Videcu sta cu ove godine imam vreme dok se prosusi malo. Razmisljam da idem prvo laka drljaca samo da poravnam pa posle spremac.

Ja kada god sam radio prvo drljacom uvek su mi se poznavali tragovi posle prohoda,ostane uvalito. Zato sada idem 2 puta spremacom prvi put maksimalno duboko,drugi put samo ovlaz pred setvu i njiva mora da bude ravna kao pista i lep ositno uradjeno.

Juce odradjeno,teskom drljacom,malo je vlaznije ali vreme nije dozvolilo da se jos prosusi,prosao sam samo jednom da poravnam inace gde sam za probu prosao 2x moglo se sejati
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]

Ako ovako nastavi bez kise mogu se sva oranja ravnjati za 6-7 dana posto sitna trava krece nenormalno bar kod mene u ataru.

Nazad
Vrh