Zatvaranje zimske brazde

Ako je bas hteo da zatvori oranje trebo je sa nekom lakom drljacom preleteti oranje je lepo ravno.Korovi krecu 100% jer nisu od jesenas ni odlazili u fazu mirovanja zima nikakva samo su malo kunjali i sad polako krecu.

Treba zatvarati,smanjiti jednu operaciju,ako sad i bude koja grudva iskrunice se do pred pripremu za setvu,normalno ne raditi gde je jako mokro nisam na to mislio.

Treba bar 3-4 dana da prosuši pa onda u njivu.Šta mislite da li je bolje iči sad sa setvospremačem ili drljačom?Da li će puno busenja vaditi setvospremač?Jedne godine uradio tako,posle zapeklo i na kraju sejao u "kamenje".Kao da je njiva pored šljunkare bila.

Kod nas oranja sva u travi,gledam kod svih Ljulj,uskolisno samo napreduje.Inace kod nas je vlaga,blato.

Ja otisao predvece da probam kako ide, uradio 5ha. Islo je jako lepo.
Radio sam sa Zetorom i spremacem 2,8m. Mnogo bolje radi spremac od drljace, maltene moze da se poseje. Ali dosta izvuce vlagu, zemlja pocrni.

Pa mislis li da se iza drljace ne crni?Kod nas bi svi zatvarali ali kisa neda.Kad prodjem kroz selo kod svih ozbiljnijih domacina zakaceni spremaci ili drljace.
Meni je i ureja natovarena i samo cekam povoljan trenutak i krecem.

Iza lake ne toliko to je sigurno teske da...Lakom zatvaram tj samo da poravnam grudve dzombe da vetar neisusuje taj povrsinski sloj ovih dana krecem.Tamo druga polovina Marta ili kraj zavisi od vremena urea+mesavina 15-15-15 spremac i setva,April naravno.

Struka i nauka kaze prvo ako moze ici spremacem a drugi prohod pred setvu drljacom. Jer od primene spremaca do drljanja bice nekih padavina verovatno. Tako da u prolece ne vadis vlagu sa drljacom.

Nada poslednja umire.

Tako sam bas i mislio uraditi tamo gde sada prelazim spremacem, kasnije da prodjem drljacom.

Poslednja izmena:
Struka i nauka kaze prvo ako moze ici spremacem a drugi prohod pred setvu drljacom. Jer od primene spremaca do drljanja bice nekih padavina verovatno. Tako da u prolece ne vadis vlagu sa drljacom.

Nada poslednja umire.
Da li to negde piše tako kako struka i nauka preooručuju,ja bih to voleo da pročitam.Okači link ako znaš gde se to štivo nalazi.

I meni je ovo sumnjivo... Kako da ide drljaca poslije sjetvospremaca to nikako nema smisla i ta strucna osoba koja je to izjavila je sve samo ne strucna...

Eto ga sad a prije samo dvije godine glavni hit na forumu bila kupovina germinatora...

Radite sa sjetvospremacem na sjetvenij dubini pa onda recita sta bolje radi pripremu za sjetvu. Drljaca je za zatvaraje brazde, poravnavanje oranja i te stvari. Jako fino uradi pripremu za sjetvu al da je bolje nego sjetvospremac, sve ovisi i o tipu tla i o vremenskim uvjetima.

Oduvijek se oranje drljalo da se zatvori vlaga i da se ne usitni previse struktira tla kako ga kise koje se mogu pojaviti od zatvaranja brazde do predsjetvene pripreme ne zbiju u pokoricu. Da nekome kazem da nije bit zatvaranja brazde napraviti praskasti sloj odozgora spreman za sjetvu koliko bi njih to ovdje ismijavalo?

Ovako to izgleda kod mene:

de1f83.jpg

Desno je zatvoreno oranje jednom predjeno drljacom u povoljnim uvjetima za zatvaranje vlage a lijevo je takvo zemljiste koje je jednom predjeno sjetvospremacem i u to se odmah sije soja... Ovo s lijeve strane jedna dobra kisa pretvori u beton koji se u mom kraju mora tanjurati da se razbije dok ovo s desne strane ne moze samo tako ni zbiti i moze se pripremati za sjetvu u optimalnom roku.

Svatko od nas ima drugaciju zemlju ja samo pokazujem kako to kod mene izgleda.

Rekoh ja al ajd ima strucnijih ljudi.Ne gledam bas puno na struku koja mi se ne svidja sa realnim stanjem stvari,to sto vidis u njivi evo npr Manjevicu kako ti nije sinulo ej bre vidi kako se crni cupa vlagu aha nije dobro daj da probam sa lakom drljacom samo malo da poravnam i ne dizem taj vlazan sloj eto npr.

Nazad
Vrh