Zatvaranje zimske brazde

Pokusacu da nadjem link, ili literatutu gde to pise. Ali meni je logicnije ovo sto pisem da se radi setvospremacem kasno u jesen ili rano u prolece bas iz razloga sto svojim radom rastresa krupnije zemljine agregate nakon oranja i omogucava bolje slaganje zemljista u periodu do pripreme za setvu. Narocito ako je oranje u jesen bilo suvo tada ce setvospremac izbaciti i neku vecu grudvu na povrsinu koja ce sigurno lakse izmrznuti nego da je ostala u zemlj. Kasnije pred setvu drljaca sa rotorima sacuvace potrebnu vlagu i napraviti fin zemljisni sloj. Naravno sve ovo pricam za tip zemljista u mojoj okolini ritska crnica,cernozem,smonica. Sigurno na pesku ne mora ovako. Svakako porediti rad sa gerimnatorom i setvospremacem nema smisla. Kod nas jesenas jedan covek sva oranja zatvorio germinatorom i sada kupio za prolece tesku drljacu. I verujem da ce to biti super spremljeno zemljiste nakon jednog prohoda drljace.

Nada poslednja umire.

Svakako ja dajem prednost germinatoru u odnosu na setvospremac ali pricam za one koji poseduju ta dva orudja,drljacu sa rotorima, makar ona i laka bila, i setvospremac. I razmisljaju sa cim prvo ici u pripremu.

Juče i preključe sejan krompir u dve parcele .Jedna je poorana u oktombru i krajem novembra uradjena setvospremačem,rau 3metra,druga je uradjena podrivačima bez oranja u isto vreme i izfrezovana fap-ovom sitnilicom. Na oko su obe njive bile odlične za setvu pa nisam ponovo pripremao.Kada sam sejao mnogo je bolja zenlja gde je podrivano nego gde je orano,sad dali je do toga ili do setvospremača ili frezera:sta:. Da napomenem da je parcela jedna pored druge i da je isti tip zemljišta,ista vlaga u svim operacijama rada.

Rano zatvaranje brazde praktikujem vec 5 6 god u nazad..prvo drljaca laka sa rotorima cim vreme dozvoli u februaru recimo i to uglavnom da sa sto manje nafte poravnam oranje da prilikom djubrenja sa ciklonom ne skacem ko jarac..i setvospremac na mesec dana pre setve ili bar 15 dana pre setve kukuruza, uvek setvu planiramo za prve dane aprila gledajući i na temp zemlje pri tom..idem po jedan prohod bez preteranog preklapanja..meni se taj sistem pokazao i u 2012oj kao dobitna kombinacija sa nekih 4t po kj..znaci drljacu uglavnom sto sa njom potrošim samo llitar nafte..da je dizel jeftinija stavka isao bi dva puta spremacem ito je to..

- - - - - - - - - -

Da dodam,puno mojih drugara na dan setve idu spremacem i to po dva tri ili vise puta da bi kao njiva bila ravnako pista..ja ne gledam da bude bas prasina ikao tepsija,i imam odlicne prinose,al nemosti neke ljude opasuljiti pa da si pita..

Izvinit ces mi na izrazu al laka drljaca s rotorima je golo govno. Ima komsija 4-krila i original rotore na drljaci to ne uradi nikakav posao. Valjci joj samo smetaju jer se na valjcima vozi a ram na pritisce krila u zemlju nego krila "talasaju" ispod rama i zemljiste ne izgleda bas nesto narocito pripremljeno. Ako prije drljace potanjura da razbije malo zemljiste da ne ide u tvrdo, onda jos i izgleda nekako ali direktno laka drljaca s valjcima ne radi nista. Sjetvospremac je za laku drljacu i tata i mama...

Teska drljaca, to ne sporim, to razbija sve pred sobom, valjci iza (2 reda) odrade posao usitnjavanja i sabijanja zemljista dok laka drljaca s jednim valjkom samo mrlja po njivi.

Opet stojim kraj toga da je za pripremu pred sjetvu sjetvospremac bolji izbor nego drljaca, pogotovo lagana, mala No ovdje je tema zatvaranje brazde a mi krenuli o pripremi zemljsita...

Nisam ni spomenuo germinator,on je za zavrsnu obradu i rekao sam vec da je on zakon,polu teskom izravnam pa vestak pa germinator.

Hmmm svi kazu spremac vadi vlagu,ok. A jel se spominje negde mesanje suvljeg zemljista iz gornjih slojeva sa vlaznijim zemljistem iz donjih slojeva?
Nisu skucajno napravljene S opruge sto se tice vlage. Druga stvar su saradnja daske setvospremaca i S opruga.
Ima tu da se diskutuje...

S opruge su izmišljene u Danskoj,da se suši zemlja,da se na vreme pristupi setvi!

- - - - - - - - - -

A šta kaže struka i nauka,korišćenje germinatora se ne preporučuje,isključivo da se drljači?

Nisam nasao takav podatak,ali kako neki pisu ha par godina cemo bandere za bebu kaciti i tako spremati,ogranska rana da bude.
Imamo i Rau sistem opruge.
Pitaj kuma sta kazu struka i nauka on je bio na predavanju. :osmeh:

Nemam brazdu derane,pa me to nešto i ne kači,al imao sam prilike čitati tu "struku" jer imam u kući nekog ko je ZAVRŠIO poljoprivredni fakultet,pa ima tu stvari koje nemaju veze s mozgom,ali je izvanredno za čitanje,digne raspoloženje na zavidan nivo

Verovatno je neki A.E. smer,pa nema puno dodirnih tacki sa mojim smerom. Poljoprivredni fakultet je i veterina,uredjenje voda,mehanizacija...svi smo mi tamo firma za sebe.

Ima do setve jos podosta, a i najavljuju kisovitiji mart.
A bre kako kisoviti majku mu,pa kod nas pada svaki dan sreca pa se moglo pre koji razbacati urea po zitu ,evo sinoc palo preko 20 l inacve i ja sam pri stavu prvo dublje sa detvospremacem a pred setvu brljaca samo da je malko jaca a ne ova ulta laka ili neki bolji stroj za pripremu.

Juce se provozao po Banatu. Isao prvo do Vrsca. I mogu reci u Zr se moglo juce mozda na silu uci drljacom i to bez rotora.Sva sela blize Vrscu zemlja sve crnja i vlaznija. Popodne okrenuo ka Bg,video jednog rusa sa lakom drljacom fino radio covek. Cak i nije tonuo mnogo. To je bio potez Stajicevo Perlez.Blize beogradu zemlja jeste malo.niza ali ni blizu vlazna kao oko Vrsca. I nigde ljudi da rade. Valjda se ljudima ne zuri.

Nada poslednja umire.

Juce se provozao po Banatu. Isao prvo do Vrsca. I mogu reci u Zr se moglo juce mozda na silu uci drljacom i to bez rotora.Sva sela blize Vrscu zemlja sve crnja i vlaznija. Popodne okrenuo ka Bg,video jednog rusa sa lakom drljacom fino radio covek. Cak i nije tonuo mnogo. To je bio potez Stajicevo Perlez.Blize beogradu zemlja jeste malo.niza ali ni blizu vlazna kao oko Vrsca. I nigde ljudi da rade. Valjda se ljudima ne zuri.

Nada poslednja umire.

Ma ta nasa je crna i kad je suva...vec dve nedelje cekam da uletim u par visljih njiva,al ne da se,curi pa curi odgore.

Meni ostalo jos 1,8 ha da zatvorim, ali nocas pala kisa.
Da nisam jesenas tanjirao oranja, sada bi mi ostalo jos dosta. Inace to sto sam tanjirao jesenas izgleda odlicno, procicu pred setvu jedan prohod spremacem i sejati.

Nazad
Vrh