Zatvaranje zimske brazde

Uslovi za zatvaranje brazde ce uskoro postati idealni. Jedino ce biti problem ako budu jaki mrazevi. Onda ce ispod suve povrsine ostati smrznute grudve koje ce biti gotovo kao sljunak. Prilikom obrade ce sve zavrsiti na povrsini. Ne pitajte kako znam 🙃
U slucaju da nocne t ne budu ispod -2,-3 C mozda bi se i moglo raditi od 10 h kad mraz prodje. Svakako treba iskoristiti ovaj suvi februar jer ko zna sta nas u martu ceka.

Vidim vi radite skoro punom parom, kod mene niko ne razmišlja o zatvaranju brazde, ovde tek u martu kreću sa drljanjem.

Mislim da je ovo zvanicno najsusnija zima od kad se prati...

Ko pise zna sigurno

Osim minusa kojeg ove godine ima napokon,sve ostalo uzas

Sto se tice jarih kultura vec vidim propast ozbiljan
ja sam uspio pronaći neke evidencijske papire što je otac vodio od 2000-te do 2013-te za padaline...jedino nemam podatke za 2009-tu godinu u zadnjih 25godina..
ako gledamo od 2000 do 2025 ovo je najsusnija zima...odnosno najsušnije tromjesečje (11, 12 i 1.mjesec)...prosječna količina padalina koja je padala u ta tri mjeseca zadnjih 25godina je ove godine duplo ispod prosjeka
do ove godine rekord je nosila prošla zima...a znamo kakva je bila 2024 godina....

a što se tiče temperature za to tromjesečje, samo cca 1 stupanj je hladnija od prošle...

Isto sam spremio za psenicu, gomila ljudi je vec bacila ja cekam barem neku najavu 10 lit ali nema nista. Cekam ceo februar pa valjda ce biti da se baci dan dva pre...

mislim da su se moji fillteri zraka na traktoru pitali šta nisam još ranije počeo sa zatvaranjem brazde hahah
nakon izduvavanja tek shvatiš koliko je suho zapravo...

Moj drugar probao da spremi dve njive za jari ovas i to tek posle 14h kad je skroz opustilo, ali blato je dole. Po njegovim recima nece moci bar jos 3-4 dana da se radi.

Imam drugara koji vodi neku evidenciju padavina. Od 1.10.2024. do 1.02.2025. je palo 25 lit/m2 manje nego u istom periodu prethodne godine.Danas sam obisao neke njive,par cm od gore je suvo,ispod je dosta vlazno. Vlažnu zemlju kad ugazim i sabijem samo cu probleme sebi napraviti.

Po meni idealno za zatvaranje brazde je sada.Ujutru dok drži mraz.Krupnije grudve koje se otvore, zdrobiće mraz narednog jutra.

Kod nas su juče neki počeli da zatvaraju brazdu.Pre podne su vadili grudve,od 11 h se lepo radilo.
Planiram da probam od nedelje.

Nazad
Vrh