Zatvaranje zimske brazde

Znaci bolje bacati UREU kasnije, imam neke parcele rano sam orao a kasnije stigla analiza pa cu sad baciti MAP a pre drugog prohoda azot...

Послато са C1905 уз помоћ Тапатока

Za par dana i mi krecemo.
Suva je zemlja kod nas (nismo imali ni snega skoro pa uopste).
Imamo jednu nizu zemlju to cemo malo kasnije (mislim najkasnije u subotu).

Imam pola hektra ilovace i onako..dosta teske zemlje i nije nesto izmrzla..kad su najjace smrzolne bile ,snijeg je bio oko 40 cenat .Sad se snijeg povlaci a vidi se da ce bit veselo u pripremi ako slucajno ne naleti kakav jak minus

Pa sta cu kad sam zakasnio jesenas...
Posto bi na tim parcelama sejao suncokret i soju mislim da je bolje baciti sad nego nikako, ako nista ostace i za sledeci usev neki deo...

Nebih da pametujem ali ovi mrazevi non stop izvlače vlagu na površinu i gornji deo je vlažan konstantno i ispod ima smrznutih grudvi, sad ako ga zagazite tojest gde prođe trag od traktora to bude beton posle, kad mrazevi prekinu trebaće još 2-3 dana da zemlja povuče i stabilizuje vlagu, nije isto kad mraz steže u jutarnjim satima (-2 ili -3) ili kad stegne u večernjim satima i konstantno imate 12-15 sati minusa i do 5-6 stepeni ispod nule.Ovako ja to vidim na našem terenu a bogami je dobar deo i na ostalom.

Nebih da pametujem ali ovi mrazevi non stop izvlače vlagu na površinu i gornji deo je vlažan konstantno i ispod ima smrznutih grudvi, sad ako ga zagazite tojest gde prođe trag od traktora to bude beton posle, kad mrazevi prekinu trebaće još 2-3 dana da zemlja povuče i stabilizuje vlagu, nije isto kad mraz steže u jutarnjim satima (-2 ili -3) ili kad stegne u večernjim satima i konstantno imate 12-15 sati minusa i do 5-6 stepeni ispod nule.Ovako ja to vidim na našem terenu a bogami je dobar deo i na ostalom.
Bice beton ako je kaljavo nabice se trag,a ako je mraz onda nece nabiti,ali se onda nemoze ni raditi.

Kod mene se teza zemljista bolje prosusila i kad sutnem brazdu ona se rastura lepo, ja planiram da zatvaram tamo od Cetvrtka-Petka...

Nemoj da vas zavara belilo odozgo, brazde u zavetrini se crne a tako i razori kad otpusti oko podne, razgrnte malo nogom pa u ruku uzmite malo zemlje i blago stisnite i videćete da se pravi grudva, možeš gliste praviti (kao testo), traktori sad neupadaju pošto je još zemlja smrznuta dole, ali no, kako god rešite.

Ja danas orao neku tesku a,i laku zemlju.Mogu vam reci da je odozgo suvo par cm a dole vlazno zaledjeno.Rus bez prinudne hidraulike ne moze da ore.U jesenjem oranju je ista situacija gore par cm suvo dole smrznuto.

Nazad
Vrh