Zatvaranje zimske brazde

Ja sam pre neki dan dok je bio lep mraz isao da zatvorim razore i sredim malo uzglavnice na svim oranim njivama. Neverovatno je kako su i one najvece grudve dobro nakisle i lepo izmrzle tako da ih uopste nisam osetio pri prelasku preko njih. Dok je bilo mraza tockovi su bili apsolutno cisti a pri povratku sa poslednje, najdalje njive je vec pocelo da otpusta i skroz sam ukaljao traktor do kuce. Napravio sam skoro 20km lenijom dok sam putovao od njive do njive i samo na jednom mestu sam video zatvorenu brazdu setvospremacem i pretpostavljam da ce tu biti sejan crni luk posto je taj gazda tako i prosle godine radio.
Videcemo koliko ce biti vlage na prolece na mestima gde sam gruberisao posto sam na 2 njive pustio pored razora jos jedan prohod pride iz radoznalosti. Dubina rada je bila nesto preko 20cm.

ja sam danas uradio 15 kj i mogu reci da bas lepo ide,na prolece samo drljaca. sutra nastavak

Proba 3 kj, ferga i drljaca ide odlicno.Sutra peglamo dalje.Dok nas kisa ne rastavi, il zemlje ne nestane.

Ja sam malopre došao iz atara.Tanjirao sam parcelu koja je pre 6-7 dana "izbušena" podrivačem.
Ima deo gde je bio silažni kukuruz a deo je kombajniran kukuruz.
Dosta je vlažno pa sam morao tanjiraču da vozim na točkove, inače napuni izmedju diskova.

Uradio danas nekih 13 kj. U pitanju su bile dve parcele. Prva, kukuruzište koje nije paljeno, već samo istanjirano i poorano. Nije se puno lepilo za točkove i sasvim se fino uradilo. Ako vreme posluži, možda je nećemo ni dirati do pred samu setvu.
Druga podriveno sojište. Više se lepilo i dosta je štruckalo. Ipak na kraju poravnato. Mislio sam da je ta parcela urađena gruberom, prevario sam se. Tu ide repa dogodine. Najverovatnije će tu samo biti jedan prolaz sa finišerom.
Svi oni koji imaju velike traktore ne mogu ovako rano da ulaze u njive. Mi smo prošle godine zatvorili brazdu za repu u februaru, a veliki traktori su "propadali" i u vreme setve zbog velike vlage. Ipak ova godina je opet skroz drugačija od prošle.
Ako ne bude kiše sutra je na redu podriveno repište.
Danas u ataru jedna drljača, par plugova, prošao je i jedan sa tanjiračom.

Šta ima veze jer veliki ili mali traktor, pa ti si sa malim ferbusonom sa uzanim tockovima vise propadao nego naprimer 577 sa sirokim, pa to ti dodje na isto, i koliko sam primetoo da se bas i nije puno lepilo na tockove, znaci to nije posao, nesme se uopste lepiti kad se zatvara brazda

Prošle godine teško da je ijedan drugi traktor osim 539 mogao u februaru u njivu. Nisu mogli dok se baš nije dobro prosušilo ni da primirišu njivama. Točkovi su upadali u zemlju i u aprilu, koliko je bilo vlažno.
Ovo sad je kratak period u kom se može ući u njivu i treba ga iskoristiti. Ako se okiša i zabeli (daj bože) do marta ništa, a nije loše poravnati njivu pred prolećno đubrenje i smanjiti isušivanje parcele višestrukim prolascima u proleće. Ovako do setve repe samo još jedan prolaz finišerom, a kako je krenulo isto tako i do setve soje. U svakom slučaju zalihe vlage neće biti kao prošlogodišnje, sigurno. Tako da će svaki mm odlučivati. Ako ne bude padavina tokom vegetacione sezone, mislim da smo ga ugasili.

Prošle godine teško da je ijedan drugi traktor osim 539 mogao u februaru u njivu. Nisu mogli dok se baš nije dobro prosušilo ni da primirišu njivama. Točkovi su upadali u zemlju i u aprilu, koliko je bilo vlažno.
Ovo sad je kratak period u kom se može ući u njivu i treba ga iskoristiti. Ako se okiša i zabeli (daj bože) do marta ništa, a nije loše poravnati njivu pred prolećno đubrenje i smanjiti isušivanje parcele višestrukim prolascima u proleće. Ovako do setve repe samo još jedan prolaz finišerom, a kako je krenulo isto tako i do setve soje. U svakom slučaju zalihe vlage neće biti kao prošlogodišnje, sigurno. Tako da će svaki mm odlučivati. Ako ne bude padavina tokom vegetacione sezone, mislim da smo ga ugasili.
samo jos da dodam da se radilo i po vlaznijem od ovog danas, uslovi malte ne idealni, bar kod mene.Nema lepljenja za tockove a iz drljace basta, nekad ni pred setvu ne izgleda tako

Ja necu dirati nista jer su moja kukuruzista gotovo idealno ravna a samo 2 njive sojista imaju po koju grudvu koja se raspada. Ako Bog da srece i zdravlja samo jedan prohod teskog setvospremaca ce biti potreban da se spremi zemljiste za setvu.

Inace, proletos sam ja u nasem ataru najmanje propadao sa Claasom u odnosu na sve ostale traktore posto imam najvecu gaznu povrsinu u odnosu na tezinu traktora. U to sam se uverio X puta.

Nazad
Vrh