Zatvaranje zimske brazde

Dobro se poznaju tragovi, Nikola jel ima potrebe za tim ravnanjem.

Poznaju se zato sto sam je ostavio da malo "zivi",kada je stisnem hoce da gusi jos je mokro,podice to minus....Bolje sad da gazim nego na prolece dva puta,otkud znam sta nas ceka,jos plus uvek ima nesto da se radi s'proleca,ovako vestak i prohod germinatorom i setva.

Nikola identično radim na zimskom oranju , teškom drljačom , naravno kad mogu , kad stignem , ove godine jedva se šta dosad i uzoralo a kamoli zatvaralo . U vezi ovih pitanja : dal će nicati korovi : neće , manje niču u zatvaranom nego u nediranom oranju .

Kako mogu nicati manje u zatvorenoj brazdi?
Prosle godine sam na nekim parcelama zatvarao u jesen i bilo je vise korova nego gde sam zatvarao u prolece.

Kod mene je tako . Valjda se nešto poremeti neznam šta ali u vlažno proljeće kad sam morao čekati sa sjetvom do kraja aprila ili maja nezatvarana oranja su se totalno zazelenile a potanjirana ne .

- - - - - - - - - -

Kod mene je tako . Valjda se nešto poremeti neznam šta ali u vlažno proljeće kad sam morao čekati sa sjetvom do kraja aprila ili maja nezatvarana oranja su se totalno zazelenile a potanjirana ne .
Razlog je vjerovatno da u rano proljeće problem prave tzv "zimski korovi" oni koji klijaju i niču u toku zime . Oni klijaju baš u ranu zimu kada se radi zatvaranje pa ih to možda poremeti , pa ne proklijaju .

Ja sam prošle godine poravnao drljačom u jesen i nikad više. U proljeće bilo puno trave, najviše onih busenova ljulja da je bilo strašno za vidit. Malo mi je falilo da idem ponovo orat u proljeće.

Lako je Nikoli kad on ore pored areodroma,ceo svet tu prolazi i gleda njive pa se on posebno trudi da slika bude ekstra.A malo mu i imenjak Tesla pomaže,sa svojim savetima.Ipak je to predgrađe Beograda,Mi iz provincije samo gledamo i uzdišemo!

То тек треба да одрадим преко зиме, за сада смо је само набавили...

- - - - - - - - - -

Ношење је лако. Качи се по дужини испод трактора за предње и задње полуге...

Jeste je nabavili po nabavnoj ceni..................:haha:
zato je obustavljen zeleznicki saobracaj u mom pravcu.....:osmeh:

Vi sigurno imate bolju mehanizaciju i lakse zemlje..znam da plug imt 755 ne poklopi brazdu potpuno i tu tanjurace hoce da izvade ostatke ili prevrnu,povrate brazdu

Nazad
Vrh