Zastita vocnjaka od mraza

Pa ne moze bas cunkove, fog dragon ne izbacuje dim u vocnjak, vec vodenu paru(maglu)...

Meni se najviše sviđa ovaj Greenbull. Napuniš ga vodom i peletom i - udri. Podešavaš izlaznu temperaturu (do 250 stepeni) u zavisnosti od jačine mraza. Isti prolaz na svakih 15-20 minuta, prolaz valjda na 20 metara, pa ponovo.
Nema šanse da se dobije sada, tek za iduću sezonu da se naruči.

Sve to ima jedno ALI što devojci sreću kvari...Pod uslovom da je efikasno (do kog to minusa može da ima efekat), jedno je sigurno da bi malo smisla štititi jednu veliku parcelu, ako su pak manje i razbacane po ataru, eto bačenih para.

Moj komsija prosle godine nabavio nekog Maglenog zmaja koji radi na plinske boce. Kupio polovnog. 17. marta kad je bio onaj mraz vozio celu noc traktorom po vocnjaku. Poceo u 8 uvece i tako do 8 ujutru. Morao je da prodje kroz istu tacku jednom u 10 minuta. Potrosio plina za 500e, smrzo se i crko od umora i nije nista spasao. Vidim ove zime oglasava ga na fejsu na prodaju. Istina kaze da je islo do minus 7.
Slazem se, kad bi covek znao da je efikasno vredelo bi kupiti jer bi se isplatilo za jednu sezonu narocito sto bi imao voce kad je drugima smrzlo te bi cena bila znacajno jaca kao prosle godine.

Znači - osiguranje. Nema nam druge.
Samo mi nije jasno za šta nam uzimaju onih dodatnih 20% u slučaju isplate štete. Franšiza, učešće u šteti... Pa zar je malo onih 36% pobogu?

Od 960 hiljada u slučaju totalne štete ti isplate oko 250 hiljada!
Odbiju premiju, franšizu, troškove koje nemaš...

Nesto mi se cini da za kajsiju najefikasnije resenje je da se cela povrsina pokrije da bude kao u plasteniku, drugog resenja nema.

Nesto mi se cini da za kajsiju najefikasnije resenje je da se cela povrsina pokrije da bude kao u plasteniku, drugog resenja nema.
И мени је то пало на памет кад сам својевремено видео да су тако покрили трешњаре да не пуца плод од кише али ту би ипак требало грејање.
Решење је да се раде нове селекције у смеру померања вегетације за месец дана ал' ту би требало 2-3 деценије.

И мени је то пало на памет кад сам својевремено видео да су тако покрили трешњаре да не пуца плод од кише али ту би ипак требало грејање.
Решење је да се раде нове селекције у смеру померања вегетације за месец дана ал' ту би требало 2-3 деценије.
Zar mislis da si se ti toga prvi setio. Toliki instituti u svetu koji se bave selekcionisanjem kajsija. Sigurno su mnogi to pokusavali ali koliko znam niko nije uspeo.

Sve ove stvari tornjevi, zadimljavanje, orošavanje, ale, zmajevi i aždaje 😁 imaju smisla kad je minus prizemni recimo do - 2~3 i to rani jutarnji na par sati...
Minus kao prošle godine, kod mene i -7, na tri cele noći , gde je naišao hladni front na ko zna kojoj visini jednostavno nema pomoći (možda anti frost sistem uz utrošak ko zna koliko litara vode uz pucanje grana od leda itd...) mada i to je upitno...

Nazad
Vrh