Nije tu greška samo do države i nemojte odma nju kriviti jer je tako najlakše.
Isti slučaj i kod mene u ataru.Ljudi su pre trideset-četrdeset godina radi ukrupnjavanja državnog zemljišta tj. datašnji kombinata menjalo zemlju.Većinom su za lošu zemlju dobijali bolje parcele bliže selu.Zamena je izvršena ali nije katastarski(gruntovno)sprovedena.Tako da se neke državne male parcele vode iako su sada privatne a dok se u sled državnih kompleksa nalaze privatne parcele.Komisija je radila ono što vidi na papiru i potpuno su u pravu.
Kada sam jednog takvog privatnika pitao za koju zemlju dobija da plati porez rekao mi je da plaća za zemlju koju je njegov tata menjao i on je naravno sad ne radi dok za ovu koju radi nikad mu ništa nije stiglo.
E sad šta su pojedinci hteli
ojavili su se i traže tu svoju zemlju koju je nekad neko njihov zamenio,a nalazi se u kompleksima.Pa još pored toga neće da vrate onu koju su dobili jer je navodno ta njihova.Naravno stiglo je to i na sud ali nije prošlo niti će ikada.
Ovakvi slučajevi za one koji su licitirali su rešeni tako što je licitirano kako jeste po papiru pa se posle tim licima dala zemlja ekvivalentna onoj koju od licitiranih površina rade privatna lica.
Tu zemlju su im dali kombinati li zadruge koje su bile jedna strana u toj zameni tj. u čije komplekse cepaju te male parcele.