Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
dukej je napisao(la):oldtimer je napisao(la):Prve internodije kod kukuruza su najkrace, samim tim i najcvrsce, i priroda im je namenila ulogu bas da stite kukuruz od poleganja.Kada mi te prve internodije zagrnemo, one pustaju adventivni koren, a iznad povrsine ostaju duze internodije koje nemaju dovoljnu cvrstinu, tako da mi zagrtanjem ustvari oslabimo stabljiku.ma daj ja svake godine zagrnem preko 30ha i nikad ništa mu nije falilošandor je napisao(la):Mada stari ljudi pričaju da treba da se zagrne kukuruz jer čuva od poleganja , šta mislite o tome ?![]()
Slozio bih se sa vama da je zagrtanje bespotrebno, pa cak i stetno,, osim u jednom slucaju-a to je kada ostanu korovi.
Potpisujem.
A evo i jedna beleška sa jednog zimskog predavanja za poljoprivrednike:
"Izbegavati podgrtanje jer se time podstiče kukuruz da svojim gornjim kandžama uzima vlagu iz kupice a koren tada prestaje (uspori) da ide u dubinu da traži vodu. Posle desetak dana iz kupice presuši vlaga a koren je izgubio vreme da ode dublje i traži vodu. Takođe je, suprotno uvreženom mišljenju, podgrnut kukuruz mnogo manje otporan na poleganje i lom stabljike (stabljika obično puca baš na vrhu kupice)..."
pa na kolikoj ti visini tarupiraš kad hvataš zemlju ili ti i zemlju tarupiraš a to da se noževi troše kad je kukuruz zagrnut su priče za malu decukombajner je napisao(la):pa kad je onaj breg po redovima kukuruza verovatno zato a i nozevi tarupa nabrzinu ce otici tako da bolje da izbegnu !
Nisam još video da je neko zagrnuo kukuruz do pola stabla pa da smeta tarupu ako ti Kombajner zatrpavaš kukuruze da malo vire iz zemlje onda stvarno može tarupu da smeta.kombajner je napisao(la):pa kad je onaj breg po redovima kukuruza verovatno zato a i nozevi tarupa nabrzinu ce otici tako da bolje da izbegnu !
bolje i kukuruz nego soju kao kod mene što su radiliMatić je napisao(la):Nisam još video da je neko zagrnuo kukuruz do pola stabla pa da smeta tarupu ako ti Kombajner zatrpavaš kukuruze da malo vire iz zemlje onda stvarno može tarupu da smeta.kombajner je napisao(la):pa kad je onaj breg po redovima kukuruza verovatno zato a i nozevi tarupa nabrzinu ce otici tako da bolje da izbegnu !
novica je napisao(la):kod nas ljudi koji zagrcu kazu da je to prednost zato sto kad skinu usev lakse i sa manje prohoda tanjiracom spreme zemlju za setvu ozimih kultura![]()