laza
Član
Vinogradari bas ste se ucutali!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
U teoriji odlcno ali na ovu godinu prakticno neizvodljivo sto se tice cesceg prskanja bar kod mene. Kod nas je svaki dan padala kisa skoro dva meseca nije se moglo ni do vinograda a ne da se prska i plus da ne padne kisa odmah posle tretmana.Meni je ova godina iskristalizala neke stvari tako da sam program zastite poboljsao. Evo da podelim sa vama pa ako gresim negde ili neko poboljsanje je dobro doslo.
Prvo u periodu pred cvetanje do zatvranja grozda sistemicima i to posebno za plamenjacu posebno za pepelnicu, nista 2 u jedan.
Zatim ako su kise prskanje na 7 ili 10 dana.
Prve zastite na pocetku dva prskanja abemektin.
Zastita za plamenjacu zasnovana na ridomilu i fosetal aluminijumu, naizmence a moze da se ubaci dimetomorfu.
Ne kupujem mikal flesh vec kupim mnogojeftiniji fosetal aluminijum i dodam kaptan ili folpot.
Pre cvetanja jednom upotrebiti score protiv crne pegavosti.
Posle cvetanja dva prskanja protiv cikada na 10 dana.
Protiv trulezi prvo pehar dva puta a posle trece switch ili zato.
Mislim da ovo zasluzije i da se moj prijatelj Toma, vrhunski vinogradar, oglasi i kriticki oceni ovo misljenje ajde da kazem iskusnijeg pocetnika.
Koliko sam primetio jedan isti grozd istovremeno napada i plamenjaca i pepelnica. Baci pogled iznad tog grozda gde ti je zahvatila pepelnica na lisce sigurno ces naci i tacke plamenjace. Ja sam koristio protiv pepelnice bumper (tilt), topas, akord, tilt, falkon i zadnje pre dva dana kusabi i sumpor pre cvetanja sam isao 1/2kg na 220l zatim 1kg na 220l. Kusabi mojim rodjacima deluje za sad kao da je pomogao. Po formiranju bobica koristi se 0.3 na 600-1000l (ja sam isao 0.1 na atomizer od 220l) i navodno ima uticaj i na trulez.Ja sam stopirao plamenjaču ali pepelnica me u glavnom vinogradu hebe i ove godine.
Topas x2, serkadis + kumulus x3, vanredno samo groždje tilt + isto neki sumpor+serkadis što mi ostalo nešto i opet je ima...
Sledeće nedelje imam redovno prskanje i ne znam šta da radim, dajte neki predlog za pepelnicu...
Inače i ja sam ove godine kupovao pravljeni Mikal kao Ben i koristio sam Delan pro za plamenjaču...
U teoriji odlcno ali na ovu godinu prakticno neizvodljivo sto se tice cesceg prskanja bar kod mene. Kod nas je svaki dan padala kisa skoro dva meseca ....
Hvala veliko na vremenu i savetima. Puno se nauci od iskusnijih!!Prvo da naglasim da pisem prema iskustvu sa kontinentalnom klimom nemam iskustva sa "primorskom" mada ne bi trebalo puno da se razlikuje. Period intezivnog razvoja i rasta loze je maj, jun i polovina jula tada je treba stititi. Ucestalost prskanja zavisi od preparata sistemici su na oko dve nedelje a kontaktni na 7-10 dana. Bakarni preparati su uglavnom kontaktni. Bakar i sumpor se mesaju ne prskas posebno s bakrom a posebno sa sumporom. Napomena za sumpor da preko 28c moze da bude fitotoksican. Obicno se preporucuje da se prska ujuturu ili uvece (uvcece je mozda povoljnija varijanta zato sto preko noci moze bolje da usvoji biljka preparat) i minimum 2h da ne pada kisa posle tretiranja. Plavi kamen jeste bakar i bolja varijanta je u komadu nego u kristalu mada ovog prvog kod nas vise i nema. Preparat npr. bordovska corba galenika mada iako koristis i neki drugi preparat na bazi bakra neces da pogresis. Lozu ne bi trebalo zalivati uopste evntualno ako bas bude puno toplih dana za redom i nikako preko dana.
Nesto se bas i nije pokazao na delu. Treba razlikovati obican i max ne idu u istoj koncentraciji to cesto ljudi grese i max je dvokomponenti (ima u sebi folpeta ali su mu smanjili azoksistrobin) inace deluje i na pepelnicu i na plamenjacu.kako se Quadris pokazao ima li neko iskustva
Hvala puno na informaciji.Equation nije na bazi bakra i sigurno ne ide 6g na 10l. Pitaj da li imaju scudo namenjen je za organsku proizvodnju.