YTO

• Začetnik teme Kristi
  • Datum pokretanja
Čuo sam pohvale za Ar pa sam mislio da je i jeftiniji od "ekskluzivnog" Av. Verovatno su pohvale za strpljenje sa kupcima i više delova na lageru.
Sad prošetah od imt do yto i mislim da je prvi filter nafte sa komplet nosačem i čašicom identičan na oba. Kao da je nadodat ovde kod nas, tako se izdvaja iz motora.
Druga dva za naftu su malo manji i iza filtera vazduha a već je tamo i senka pa ne vidim, bilo bi odlično da su vezani paralelno i da ne otežavaju protok dok oba ne začepe a ne samo prvi pošto su verovatno oba istog filtriranja.
Nekad su za imt postojali grubi i fini za prvi i drugi a sa početkom uvoza što jeftinijih sad su verovatno svi grubi.
Siniša, zašto misliš da bi vodena pumpa propala od par godina stajanja? Stoje one dugo i u fabrici i prodavnicama, verovatno misliš da semering stari kao i svaka guma i da bi telo i ležajevi ako nisu dovoljno masni korozirati od vlage iz vazduha ili kondenza?
I poslušao sam te i napravio kod hidrauličara crevo sa dva muška priključka pa ću probati kad zakačim obrtač sa jednim crevom da li pomaže. A probaću na jesen i jednosmerni i dvosmerni cilindar u onaj par na kojem sam otpustio unutrašnju četvrtku.

Nešto sam zeznuo post.
Kolika je tu godišnja radna satnica kada su potrebni svi ti delovi za rezervu?
Pravim ozbiljne satnice sa traktorima i od rezervnih delova na stanju nemam ništa.
Drzim filtere goriva i ulje za dolivanje u transmisiju jer se gubi kroz vreme.
AKo nešto opauči brzo i lako se reši, da kupujem nešto što mi možda neće nikad trebati nemam viška novca.
Ja radim možda i 10 puta manje jer nemam više zemlje.
1. Ali ako pratiš temu vidiš da mi prodavnica nije uopšte blizu a i ona eto već godinu dana od kupovine traktora kod njih nema sve delove pa kad mi je usput svratim i kupim ono što će mi kad tad zatrebati jer ovaj traktor 99% ostaje u mom vlasništu do moje smrti.
2. Na poslu sam 400+ sati mesečno što mi oduzima 17 sati dnevno ako ne radim nijednu subotu i nedelju što dalje znači da zemlju radim subotom i nedeljom i ponekad radnim danima noću. A tada ako se traktor pokvari i da mi je prodavnica pored njive ne mogu da kupim deo bez da trgovac dođe u van radno vreme da otvori. Da ne odem na posao neki dan (neplaćen u tom slučaju) mogu samo uz raniji dogovor sa dispečerom ili zbog iznenadnog pogoršanja zdravstvenog stanja ili smrtnog slučaja. U ova dva zadnja slučaja firma mora otkazati prolongirati od tura šta može a ako moju turu za ponedeljak ne može mora nekod drugog vozača premestiti sa njegovog kamio na moj da odveze umesto mene jer većina kamiona se tovari u petak popodne ili u subotu za ponedeljak.
Ako mogu kući se vratim do utorka ujutro tek onda mogu da krenem po deo 100 i vise km u jednom pravcu što je opet trošak i oduzima vremena . Ako zakažem čoveka da mi poseje nešto u nedelju, do nedelje ujutro njiva treba da je spremna da ne remetim njegov raspored za njega i druge kojima seje i odlažem ga za sledeću subotu nedelju a i ovu smo jedva uklopili da može on i da ne pokvari vreme i da nije praznik. I da ne plaćam druge da izvlače moj traktor sa njive i da oni rade moju njivu kad tad svi imaju da rade svoje ili usluzno.
3. Za te sitne potrošne delove mi je mnogo skuplji put nego sam deo a gde je vreme i promena plana i novo uklapanje sa drugim.
4.Neka se tih sitnih rezervnih delova nakupi u garaži čak i za 1000€, bolje da stoje u delovima nego da ih jede inflacija a znam da ga imam kad zatreba a ne da se nerviram kad ću ga i gde naći i dal će proći optimalni rok setve ili cela godina dok uobraženi eksluzivni uvoznik Av nabavi deo. Dođem iz njive peške ako nema koga da donese i nosim na njivu i završam možda sa kašnjenjem par sati od planiranog.
Eto moji razlozi što se tiče rezervnih delova za održavanje i sitne popravke.

17 sati dnevno ?,ti ces sjeb.. zdravlje tako ....ni oni pakistanci ne rade toliko jbt.Nema tih para za koje bih ja toliko provodio vremena na poslu svaki dan.Stavise preseli se u Japan,tamo bi se uklopio strahota jedna ,isto radno vreme,kuci samo za spavanje,aj ponovo rano ujutru na posao,robotski (ne)zivot.Nzm jel bi plata od par k eura bila dovoljna za takvu ludu satnicu,jeb.. kamion i sve.Plus sto kaze Barbula,ti si dobar ako si jos uvek prolazio bez neke nezgode na putu usled umora .....A ona vest od pre neki dan gde je u okolini Sabca kamion ubio putare ,ne bi me cudilo da je neki umor bio u pitanju,tj pritisak gazde na sto vise tura ,bem ti takve retarde od ljudi.

Odgovor obojici. Nije tu non stop vožnja. Nekad ima vožnje samo 5 a nekad i 15, u 24 h. Ostalo je vreme čekanja na red, pomeranje u koloni, utovar istovar. Zavisi od relacije, i firmi gde ideš. Zakon dozvoljava 9 i 10 sati vožnje i 13 ili 15 sati od početka do kraja vidljive aktivnosti vozača na tahografu. Između radnog vremena traže neprekidno stajanje kamiona minimum 9 ili 11 sati do isteka 24h od prve počete aktivnosti. Na starim tahografima se lažiraju listići. Ti stariji i malo mlađi kamioni sa digitalnim taxo i karticom umesto listića primaju magnet na pinjon iz menjača i tako ne stiže signal iz manjača u taho da se vozilo kreće pa upisuje mirovanje. Još malo mlađi imaju keramički pinjon ali se jeftino dogradi mali uređaj koji opet poništi taj signal iz menjača.
Još noviji kamioni registruju kretanje i preko abs svih točka a u zadnjih par godina imaju i smart tahografe koji u intervalima upisuju lokaciju vozila po gps. Zadnje dve kategorije vozila se voze bez ubacivanja kartice u tahograf i te vožnje kamiona rešava firma kad joj inspekcija dođe u kontrolu. Vozaču je bitno da mu ne kontrolišu taxo na putu u momentu prekršaja. Pre 8 i posle 15h uglavnom nema ozbiljnijih kontrola sa puno policajaca ili sa inspektorom pa se tad i manipuliše radnim vremenom. U dokumentima se stavljaju pare i kad si ispravan i kad nisi sem ako vidiš da je ozbiljna kontrola pa da ti ne pišu i pokušaj podmićivanja ali tad je vozač "ispravan". Ako i pišu neke kazne plati vozač ili firma ili oboje zavisno šta pišu i koliki iznos. Bitno je da se nikad ništa ne desi pa da bude teško povređenih ili mrtvih a kad manipulišeš taxom, to je automatski zatvor iako ti je jedina krivica što nisi uspeo da predvidiš i izbegneš saobraćajku. Naravno bolje je da se nikad ništa ne desi i kad si ispravan i ako stvarno nikad ništa ne mućkaš, jel. U domaćem transportu puno mućkaju ko ide preko vrlo malo ili nikako. Kazne su velike i ovde ali su tamo puno savremenije kontrole i lakše otkriju prekršaj i teško uzimaju pare da ne kontrolišu.
Spavaš višekrako ako čekaš utovar ili istovar pa makar i po 15 minuta između pomeranja u koloni. Ako nije kolona već se upisuješ obezbeđenju oni pozivaju kad dođeš na red pa ne moraš da misliš dal ćeš čuti kad se pomeri onaj ispred a onaj iza možda neće biti čovek da te budi već će te obići u koloni. Podrazumeva se da si normalan i ako osetiš da prespivaš u vožnji sam zaustaviš i ili se nekako razbudiš ili rizikuješ da kasniš pa odspavaš pola sata sat zavisno da li žuriš u kolonu ili će se firma zatvoriti ako nema drugu treću smenu pa gubiš trku sa vremenom sutra.
Ima i kad se čeka dugo pa ne možeš više ni da spavaš. U zmajevu i u gebiju par puta sam čekao istovar i do 50 sati u koloni. Bitno je imati hrane i vode sa sobom posebno kad je prodavnica predaleko pa iako bi izgubio red u koloni dok se vratiš uzme ti i taxi bar pola od onog što ti plate za turu pa plus hrana ako je prodavnica skupa. Ružan posao zbog kog često nemaš mnogo prijatelja a često ni porodicu. Poneko ga radi iz ljubavi ali ti obično nisu čisti u glavi. Poneko i baš ima neki razlog da se skloni od kuće. Uglavnom jer se zaradi duplo više nego da radiš negde normalniĥ 176 sati mesečno ili fizički ne možeš ili ne umeš ništa drugo. I poneki tvrde da ne podnose monotoniju da rade negde svaki dan na istom mestu ili terenski da menja mesta ali mu posao na svakom mestu skoro pa isti. Pa ko kako zavisi od vozača i firme kakva je i šta vozi i da li se mućka i koliko zarađuje mesečno.

Е мој друже добронамеран савет спасавај главу са тог посла. Јбо и паре и све, ја сам тако слично теби радио пре подне у фирми вози камион , а после подне на њиви па ми било мало па сам и викендом трећи посао радио. Притисак, нервоза, прво шећер, а после још горе и данас ми џабе све то што сам радио и "зарадио". Ево ме сад ни зашта ни у трактор ни у камион и чему све то 46 година ми ја сретан што сам међу својима и што немора нико око мене да брине. Батали се ти тог пасијег посла јер не дај Боже неког зла сви ће те заборавити, а фирма прва. Окрене те живот наглавачке у секунди. Ако ништа друго бар повуци ручну мало прикочи и чувај здравље. Кажу када си здрав хиљаду жеља, а кад оболиш онда само једну и то је жива истина.

Nazad
Vrh