YTO

• Začetnik teme Kristi
  • Datum pokretanja
@Sapatnik nadam se da nema al se bojim da ima. Što se tiče potrošnje, da prevelika je, takoreći pojede mu od zamene do zamene još jednu količinu ulja koju sadrži motor. Ne mogu ništa loše reći za AP, drugar je to odmah prijavio i mislim da su mu i garanciju produžili samo da još ne otvaraju motor. Mada, po meni, ako se dosad nije namestio ni neće skoro...
@Arkadije nije nemoguće.
@grunt to sam i ja rekao ovima juče kad mi pala klapna. Nosiće te moj zamajac, korpu i lamele na proveru a dobiću nazad ko zna šta i niko za to neće odgovarati.
@Aki.w @worm , i to sam ih pitao. Da li traktor dolazi u rinfuzi pa se tu sklapa ili ne. Za ove velike kažu da dođu sastavljeni. Ako je tako, onda je kosooki zahebo u ovom mom slučaju. Za male kineze ih nisam pitao ali oni možda dođu rastavljeni na pola.

Синиша, не знам да ли сам писао, помагао сам рођаку у чишћењу лешника и пошто је позајмио машину далеко је било да возимо трактор и узајмили смо један нов воћарски кејс са ~250 радних сати. Мотор је био већ начет и трошио је уље, осетио сам да сагорева (професионална деформација), кад оно... Трактор изашао из гаранције, као кад се разради биће то добро. А лампица за уље није се упалила. Сипали ~две литре уља и наставили, исто тако власник рекао да нема смисла мењати уље, кад сваких неколико радних сати сипа.
Змај комбајн за 10 сати пржења на пуном гасу и упитним стањем мотора поједе 1 литру уља.
851078aadc4e9862256720bd07d660c5.jpg
3c721cb26fa3cb58e2a56169904d2cff.jpg

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

А лампица за уље није се упалила.
Zato što lampica za ulje na većini traktora ne meri količinu ulja u karteru, nego pritisak ulja.

Dok god:

• pumpa uspeva da povuče makar dovoljno ulja,
  • i napravi minimalan pritisak,
lampica ostaje ugašena.

Problem je što motor može:
  • da bude skoro suv,
  • da u krivini ili nagibu ostane bez dobrog podmazivanja,
  • da ulje bude pregrejano i razređeno,
  • a da lampica i dalje ne svetli.
Lampica se obično upali tek kad:
  • pumpa počne da hvata vazduh,
  • pritisak naglo padne,
  • ili su ležajevi već krenuli da stradaju.
Zato iskusni ljudi više veruju:
  • mirisu izduva,
  • dimu,
  • zvuku motora,
  • i šipci za ulje,
nego samo lampici.

Kod novijih mašina dodatno ume da bude problem što:
  • senzor ima prag tek na baš niskom pritisku,
  • elektronika „filtrira” kratke padove,
  • a tanko zagrejano ulje još nekako drži pritisak na obrtajima.

Manometar da ali onaj sa senzorom ili davačem pritiska ulja bez cevi i creva već preko žice.Crevo pukne, pumpa izbaci ulje napolje i motor kaput.Imao sam čast da mi motor zariba zbog toga a takođe su mi pucala i creva od manometara ali na sreću primetilo se na vreme.
Sada mehanički manometar imam samo na Rumunu, nikako da ubacim el.manometar iako imam više kom.na stanju koji skupljaju prašinu.Na ostalim motorima stoji samo lampica i to je to, pritisak me ne interesuje sve dok lampica stoji ugašena tokom rada.

Лампица се пали на 0,5бара чини ми се...зато је манометар закон.
Da 0.3 - 0.5 bara, tačno da je manometar zakon (Ali i tu treba paziti pošto ima raznih kvaliteta). Elektronski su zakon (Ali opet ista priča treba kupiti sa dobrim senzorom odnosno davačem pritiska ulja.).

Брљају и електронски ...шта знам ја сам за квалитетно црево да не чеше нигде и нема проблема.Ти Матићу како ниси видео да ти притисак пада и да ти зариба?ја на оба трактора и комбајни имам манометар и лампицу.

Koje davače koristite? Ugradio sam neki na kombajn ali je stradao od vibracija.
Najviše poverenja ljudi imaju u:
  • VDO — veoma stabilni i precizni, često fabrička ugradnja.
  • WIKA — industrijski nivo, odlični za vibracije.
  • Bosch — dobar kvalitet ako je original.
  • HELLA — pouzdani za radne mašine.
  • VDO Viewline sistemi sa odgovarajućim davačima rade baš lepo.

Ako je elektronski:
  • Treba gledati da davač bude metalni,
  • što masivniji,
  • dobro zaliven,
  • i da nije ultralaki kineski.

@frkani Razletovao mu se kontakt.Otvori se davač, zaletuje žica i vozi dalje.
@grunt gremlini su krivi za sve...
U zavisnosti od modela sata kupuje se davač jer ne rade svi modeli na istom polaritetu.

Брљају и електронски ...шта знам ја сам за квалитетно црево да не чеше нигде и нема проблема.Ти Матићу како ниси видео да ти притисак пада и да ти зариба?ја на оба трактора и комбајни имам манометар и лампицу.
Naravno da brljaju (Najviše zbog jeftinog lakog kineskog davača ili same elektronike, ili same mase).

Ако пукне црево уље не може да исцури у милисекунди,10,15 литара јбг одврнеш чеп на картеру па цури неко време...мора се приметити да пада притисак уља,Лампица кад се упали касно је!

Ostavio sam originalni davač. Spojen je na lampicu. Stavio T razvodnik i spojio električni zbog kazaljke.
Popravljao sam kontakte u davaču pa zato znam da je vibracija učinila svoje. Za sad radi ali bi ga zamjenio.

Ако пукне црево уље не може да исцури у милисекунди,10,15 литара јбг одврнеш чеп на картеру па цури неко време...мора се приметити да пада притисак уља,Лампица кад се упали касно је!
Evo ti moguća situacija, u traktoru je lako videti jer odma prska po staklima, u kombajnu druga priča, i kad ide sve kako treba ti imaš vremena sve da gledaš, kad si u pologu oči i sva čula su uglavnom uprta šta se napred dešava, i tad se niko ne seti da gleda u satove koji nisu baš u vidokrugu...
Poenta, đavo ne spava nikad, i kad hoće da nastane kuršlus nastaće jbg...
Moj stari 65ak fabrički nije imao ništa od instrumenata, jbg teralo se na osećaj.. 😁

pritisak me ne interesuje sve dok lampica stoji ugašena tokom rada.
Upravo tako. Lampica se primeti kada prosvetli, a manometru nećeš videti skazaljku. Mada je i kombinacija manometra i lampice vrlo dobra jer se desi da pritisak iz nekog razloga pobrljavi pa zategne do kraja tj koliko pumpa može da napravi. Čoveku je visok pritisak na Breni otvorilo filter tj odpertlovao se.

Nazad
Vrh