YTO

• Začetnik teme Kristi
  • Datum pokretanja
Ja se nadam da ti negde grešiš. Inače nisam stručan za yto, još uvek čekam jedan u Agrovojvodini. Vidim lokacija ti je Novi sad? Jesl li pitao kod njih u servisu za to? Možda nije preskupo da ti oni zamene i daju valjda neku garanciju na deo?

Ajd da pitam, na 904 cetvrti put menjam pumpu hidraulike. Ne dogura 1000r/h. Menjani filter hidraulike, ulje.. Jel to normalno ili ja negde gresim? Traktor uzet polovan ne znam dal se i kolko se prethodnik patio.
Grešiš što ne tražiš kvar dalje od pumpe. Moraš pratiti šta se dešava sa pumpom i sa sistemom kada je ugradiš. Ako se greje pumpa, može biti razvodnik-mozak hidraulike, može biti i razvodnik za spoljnu hidrauliku jer ulje iz pumpe ide prvo kroz njega. Obrati pažnju da li ti npr u oranju kopir reaguje tj trudi se da stalno održava visinu poluga.... Obrati pažnju i na zvuk-rad motora, da li se guši motor npr.
Rastavi staru pumpu da vidiš šta je u njoj crklo tj zašto je crkla. Moguće da je problem u razvodu motora tj tamo gde ubadaš pumpu tamo treba da ima ležaj koji nosi taj zupčanik, možda je on rikavela pa se težina zupčanika prenese na sovinu pumpe a to pumpe ne podnose (sem koje imaju ležaj).....
Teško je ovako on lajn tačno odrediti šta je kvar (da ne citiram jednog kolegu) ali na manje od 1000rs menjati pumpu pa još i toliko puta, to je bar kristalno jasno da nije do nje problem.

Ne greje se, ne "davi" se motor, nista ne "zvizdi". Koristim spoljni hid.al i gotovo iskljucivo svoje masine. Sad cu zameniti pogonski zubcanik, a i zvacu servisera da zameni mozda ja nesto omanem.

Parove sa desne strane kacis horizontalno ili vertikalno,mnogi ljudi se zalete i misle da je isto kao i na levoj strani pa pumpa brzo strada?

Nešto mi baš ne pije vodu da se mogu povezati creva od jednog potrošača na dva različita izvoda i da to tako radi (do 1000rs) i da se traktorista tako dugo ne skonta da nešto nije u redu pa onda još i da pumpa od toga nastrada.... Sistem ima svoje ventile koji puste pritisak dok još nije ni blizu kritičnog pritiska gde pumpa sigurno strada. Ako se i desi da ventili zaglave tu onda nastradaju gumice u pumpi (probiju) ili pumpa pukne.
Zato pišem da treba rastaviti pumpu i videti šta je uzrok čestog otkazivanja. Kad se to utvrdi, pola posla je rešeno.

XD,oh itekako ima takvih koji bi i pored cudnog zujanja pumpe i dalje terali tako dok ide,osnovne stvari kao koji su parovi hidraulike nazad i slicno ,oni ne znaju.Kocijasi po zadrugama su bolji od njih jer oni znaju kako treba sta, ali ih zabole,a ovi se ne trude ni osnovne stvari da nauce oko masine koje koriste ili nemaju sluha,ubedljivo najgori tip vozaca.Dzabe cuva masinu ako ne zna kako da je koristi,to je gore nego znati a forsirati do maximuma nesto.

I šta, kad tako prikači creva hoćeš da kažeš da sa jednom ručicom diže oruđe a sa drugom spušta? Da uzmemo tanjiraču za primer....
Neće da može. Morao bi jednom rukom aktivirati jednu ručicu a drugom drugu jer u dvosmernom cilindru ulje ostaje zarobljeno ukoliko ne uradi tako.
Ustvari, kad bolje razmislim ni tako ne bi funkcionisalo jer razvodnik za spoljnu hidrauliku ne može gurati ulje npr na izvodu broj 2 jer si dotok ulja prekinuo ručicom broj 1 kojom želiš pustiti ulje nazad u sistem. Obrnuto može ali faktički to je onda samo za jedan smer. I šta, podićeš tanjiraču a spustiti? Bogami nećeš. Nije to uzrok, 99%.
A to što ima kočijaša, ok, slažem se ima ih ali takvima pumpa ne izgura ni blizu 1000rs.

Na to sam prvo pomislio ,ali posle reko ko zna kakvih sve razvodnika ima,mozda ulje prolazi negde kad se preoptereti pogresnim koriscenjem izvoda,nije ni bitno.Nisu oni kocijasi,kazem to je gore od njih,nesto koristiti a ne truditi se da naucis kako to tacno treba da funkionise,kako radi ta masina ,itd itd,koristiti godinama pogresno,ne nauciti brzine tj menjac kao neki na rusa,sta da kazes za takvog vozaca ???.Radije bi platio nekog iz zadruge da mi vozi traktor nego takvi ,makar ga ovaj iz zadruge vozio kao da ga je ukrao,barem zna u kojoj je brzini kad ga pitas.

Ne,ne... Takav razvodnik ako i postoji, ne ide na yto. Običan je kao i petoletkin, samo što je redno povezan tj prvo on dobija pritisak a posle poluge.
Nešto drugo mora biti u pitanju kod kolege, samo što se to ovako on lajn teško može ustanoviti. Rastavljena pumpa bi dosta pomogla-rekla.

Nazad
Vrh