Vuna i pribor za šišanje ovaca

Imam pitanje u vezi vune. Da li ovce pramenke ( ili neka vrsta pramenki) imaju ispod pramenova još jedan sloj vune?Naime, pošto mi je pletenje hobi a sad zahvaljujući internetu mogu nešto da saznam i o vuni,učestvujem na jednom američkom sajtu čija je tema vuna,predenje,pletenje. Na engleskom jeziku postoji izraz da su ovce double couted,tj da imaju dva sloja vune,što očigledno njihove neke vrste ovaca imaju, pa me interesuje da li je i kod naših ovaca to slučaj.
"Arf grill" и даље сам става да је НАЈБОЉИ!

Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока
 
Danas ugledah neku tursku za 110 eura.Vrijedi li to cemu,odnosno za stado izmedju 10-20 ovaca?
Imaju i jeftinije po 90 eura na nekim stranicama.Pretpostavljam da je slab kvalitet :osmeh:
 
i ja sisam jednom al cini mi se da bi bilo bolje da se dva puta sisaju i ujedno dva puta i obrada papaka da se radi...
 
Ja obradjujem papke više puta kada se ukaze prilika. Posle jagnjenja, šišanje i kada vidim da su.prerasli a nisu visoko sjagnjene. Ovaj što mi šišao nije nikako hteo šilježad ili veliku jagnjad, pa onda budu prečupave. Sada sam šiljegice podšišivao od nazad, da bi se valjano mogle mrkati.
 
Papke treba seći dva puta godišnje, po potrebi i tri puta. Naravno pod ovcama mora da bude stalno suva slama.
Verovatno da nije loše šišati ih dva puta, to bi Miljkovići najbolje objasnili koje su prednosti.
Ako ih prvi put ošišate u martu onda lagano može početkom septembra, pogotovo idf i virt, imaće 2-3 cm vune do decembra. Ili barem u oktobru, novembru podšišati deo oko repa i vimena.
 
Danas ugledah neku tursku za 110 eura.Vrijedi li to cemu,odnosno za stado izmedju 10-20 ovaca?
Imaju i jeftinije po 90 eura na nekim stranicama.Pretpostavljam da je slab kvalitet :osmeh:

Vidi na kupujem prodajem ima kod Ljubinka iz Leposavica,dobre masinice tri modela 65,90 100 evra.Dobro se pokazala ta od 100,narandzaste boje navodno Belgijska.Sisa dobro laka u ruci i sto je najbitnije ne greje se.Imam tu narandžasta i prezadovoljan sam.

- - - - - - - - - -

Pitacu ove sto sisaju pred zimu ovce da li oni sami idu zimi u majci kratkih rukava?!?
 
Mislim da je optimalno dva puta godisnje sa nasim zimama u nizim predelima. Lakse se odrzava higijena, smanjena opasnost od pojave suge. Mihailo spremi se da sisas dva puta A pake korigujem bar dva puta godisnje a po potrebi i tri puta. Moje su leti na pasi pa dosta trose, da su non stop u objektu moralo bi mozda i 4 puta.

Послато са HTC Desire 630 dual sim уз помоћ Тапатока
 
Da kod Ljubinka sam uzeo.
Zaboravili smo proslu zimu jako brzo.

- - - - - - - - - -

3903-4.jpg

Ovakvu sam uzeo.
 
Šošara nikako ne vidim na oglasu baš takvu kod Ljubinka. Može li link, i na pp da ne bude da se napravi povreda pravila.
 
Potražiću pa ako nadjem saljem u pp.Slobodno ga zovi a mozes mu i sliku poslati da zna tacno na koji model mislis.
Fabricki se prave u vise boja narandzasta,crvena,plava, zelena.Samo nalepe drugu etiketu.
 
Isti takav sam uzeo letos i pise da je made in germany i tako sam i trazio preko telefona ako se dobro secam cena je bila 90 eura .
 
Od 2015. godine šišamo dva puta godišnje. Vunu nisam prodao ni 2016. ni 2017. ostavio sam je. Cena je sada 25 ili 30 rsd/kg i ne treba im, nema otkupa. Isti čovek mi je 2015 i prethodnih godina plaćao 70 ili 75 rsd/kg.
 
Gledam po oglasima ove masinice crne boje dal je nesto kao poljske mar-pol ima ih na kupujem prodajem 350 w - 60evra 550w-80-90evra. E sad sta znam dal da kupim tu jacu ako je uopste jaca ili je to samo nalepnica ili da kupim ovu od 60 pa ako se i zeznem zeznucu se za manje :ppozdrav:
 
Nazad
Vrh