Vremenske prilike u 2026. godini

Naizmjenično kvašenje i sušenje mogu dovesti do pucanja omotača i pojačanog disanja zrna, pa se dio suhe materije izgubi. Gubici su obično mali (nekoliko procenata), ali postoje.
Tako kaze teorija ,mada se u sustini slazem sa tobom.
Kazu da taj gubitak prinosa psenice od kise i smanjenje prinosa kukuruza kad se cekaju nize vlage , popularno zovu fantomski gubici.
Prakticno se biljeze ali nema objasnjenja. Kukuruz 20 posto vlage kazu da ima i 3 do 4 posto veci prinos nego na 14 posto
To za kukuruz sa većom vlagom 100% tačno. Skidao sam jedne godine i predavao nešto kukuruza u Almex sa 22% vlage.
A nešto kasnije vršio vlaga bila u jusu.
Onog suvog kasnije je bilo oko 1,5t manje po ha.
Iako je bila veća cena onog suvog, na kraju je ipak onaj mokar bolje napunio bućelar....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Cena za kukuruz od 22% vlage je recimo bila 15 din za kg.
Kasnije za kukuruz 14% vlage je bila 17din.
Ako je bilo 10t/ha mokrog kukuruza a suvog 8,5t/ha,
Izračunaj dalje sam.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Ma ne zanima me cijena nego prinos ,ali mi se neda racunati. Ali evo ako vec moram.
Uzecemo da je prinos na 22 posto bio recimo 10t po ha , to je onda 9.07t po ha suvog.
Ako je na 14 posto prinos bruto bio manji za 1.5t po ha onda je prinos bio manji za 570kg po ha suvog,sto nije malo.

Naizmjenično kvašenje i sušenje mogu dovesti do pucanja omotača i pojačanog disanja zrna, pa se dio suhe materije izgubi. Gubici su obično mali (nekoliko procenata), ali postoje.
Tako kaze teorija ,mada se u sustini slazem sa tobom.
Kazu da taj gubitak prinosa psenice od kise i smanjenje prinosa kukuruza kad se cekaju nize vlage , popularno zovu fantomski gubici.
Prakticno se biljeze ali nema objasnjenja. Kukuruz 20 posto vlage kazu da ima i 3 do 4 posto veci prinos nego na 14 posto
Mislim da se suva materija ne moze izgubiti

Ma ne zanima me cijena nego prinos ,ali mi se neda racunati. Ali evo ako vec moram.
Uzecemo da je prinos na 22 posto bio recimo 10t po ha , to je onda 9.07t po ha suvog.
Ako je na 14 posto prinos bruto bio manji za 1.5t po ha onda je prinos bio manji za 570kg po ha suvog,sto nije malo.
Ne znam dali se tako bas racuna, ima li negde tablica za svodjenje na jus

Navodno od kvasenja i susenja dolazi do mikro pucanja zrna , ono dise i suva materija se nekako gubi . Ni meni nije jasno ali to su jedina objasnjenja .
Za kukuruz su jedina objasnjenja : polazi se od toga da prinos nikako vise nemoze biti veci , pa jedino manji. Neki klip padne ,neki pojede nesto ,neko stablo se slomi ,a vecina valjda ode u vazduh kroz prasinu zbog izbijanja brasna iz loma priliko zetve suvog zrna . Zato su valjda kombajni nazad "brasnjavi" kad se vrse suv kukuruz.

zato sto tupite o ne spojivom totalno

kao drugo i najvaznije
nije uospste prica o opadanju vlage i kada se skida vec opadanju hektolitarske mase usred kise(to kod kukuruza ni ne postoji,samo su fizicki gubici a to je klip i zrno koje ispadne na njivi)

tona psenice usred ceste kise moze da izgubi cak i do 200kila u slucaju da je bila zrela i spremna za skidanje
o jecmu da i ne govorimo al izgleda da se to ovde ne zna

Gubitak hektolitra neznaci smanjenje prinosa. To znaci samo da se povecala masa vlagom ili se zapremina povecala vazduhom ,i opet u prikolici vozimo isto kg.
Dali je to tacno da tona psenice izgubi 200kg ? Mozda i jeste , ali koje je objasnjenje , kako se to desi? Hl nije objasnjenje za to.

Poslednja izmena:
Usled kise psenica gubi hektolitarsku masu i kvalitet nista vise, a hektolitar gubi zato sto joj se poveca zapremina jer kad padne kisa zrno nabubri pa se nakon toga sisi kad ugreje sunce aji mu omotac ostane mali veci jer ne moze da se vrati u stanje pre kise. isto kao kad bi naduvao no balon i kad ga izduvas on nikad ne moze da se vrati kakak je bio ves se razdrocka ili kao kad obuces nove gace i one se rasteglj3

to pitaj strucne ljude koji zavrse fakultet pa ti mogu i nacrtat ako te bas interesuje sta je zvanicno objasnjenje

pricam ti sta se desava u realnom vremenu kada se desi da se gotov jecam i psenica ne da skinuti po nedelju i vise dana a kisa da pada svaki drugi dan,pada pa susi,pada pa susi

dobro ako to nisi nikad doziveo i bolje onda sto ne znas

pocela i ovde i poprilicno grmi

videcemo sta ce biti do ujutru
Ja znam samo da kad zetva dobro pokisne bude kukuruza :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
to bilo nekad kad si imao "bebice" vec u kukuruzu kad si skidao skidao zito i tada mu je i potrebna kisa

ovo sad kad vrsemo polovinom juna jecam a kraj juna ili pocetak jula zito,kukuruzu bas i ne znaci toliko kao nekad sto je

Nazad
Vrh