Vremenske prilike u 2026. godini

Za prethodnih 24h je dokapljalo još 6l pa je ukupni bilans od četvrtka do sad 42l.

Juče išao prema Smederevu na izlazu iz Kovina u njivama jezera.
Имам инфо да је око 15:00 у том делу око моста падала добра киша у суботу. У недељу није падала до увече.
Са те стране је феноменална земља, црна као угаљ... овамо трећа класа, бледа... мада има делова Годоминског поља где је лепа земља али ни прићи ''пречанским''... плус је овде лежала вода кад су се изливале Језава, Морава и Дунав док није бедем (дама, долма) подигнут 1907. али је и поред тога Годоминско поље плављено неколико пута.

Зато се ова земља, када се мало ''чепркне'', осећа на устајалост и забареност... изађе та исконсака суштина имена (језа), сада већ одавно мртве реке Језаве, коју је мртав град и умртвио јер што би река била жива.... а понекад мислим и да се то веома успешно пренело и на житеље Смедерева... и да их та језа и привукла да дођу и започну живот у овом граду, наравно поред тешке индустрије и непостојећих радних места.... Смедерево је један од ретких градова који нема староседеоце (можда мање од 1%)... хоћу да мислим, да је све што је вредело погинуло 5. јуна 1941. а да су сви ови што су дошли били привучени тим заударом мртвог града у смислу да слично сличног привлачи а воли и да му се радује... А ми што се као хвалимо да смо ту од памтивека (сваки други се хвали) нисмо били имуни на то мешање и комешање... :) и да смо лако примили те феноменалне накардне обичаје, говор и размишљање... а докрајчило нас загађење од тог ''спасоносног'' индустријског напретка....

Чим се мало надморска висина повећа изнад 160 метара и/или кад се повећа километража од Ђурђевог града даље од 5км то је народ здравији, бољи, срдачнији... отпорнији и мање укроћен и више свој...

Poslednja izmena:
Gle sta radi Rumunka i samo za sebe ste je zadržali 😂

Nazad
Vrh