Vremenske prilike u 2025-oj godini

Rezervisano :unsure:.Crna tacka nije tacna lokacija,ja sam u sred crvenog.Ide dole na Juzni Banat polako.

Valja se spremiti za novi udar od 20. do 24.(minimum do 24.)
Temperature do 38 C, a verovatno i realno preko 40.
Verovatno ce ovo leto kao ni jedno do sad promenuti setvenu strukturu u nasem kraju. Soja polako napusta nase krajeve. Pojavila se krajem '70ih. Dakle 50ak godina je izdrzala. Kukuruz se seje odvajkad, al i on ce drasticno biti smanjen. O repi da ni ne pisem. Psenica, jecam, repica i nesto suncokreta ce iduce godine ciniti 80% naseg i okolnih atara. Soja ce se zadrzati jos samo na parcelama koje su niske, ritovi, uz Dunav...
Kukuruz samo na top parcelama i tamo gde se moze navodnjavati.
Da li se klima menja, ili je neko menja, vise nije ni bitno, ali definitivno ovakva poljoprivreda je umrla ove godine. Posledice ce biti dalekosezne, a tranzicija bolna za mnoge. Mnogo prljavog novca ce kupiti jeftinu zemlju, a to ce sve proizvesti ko zna sta. Uglavnom drzava nam nikako ne ide u dobrom smeru, da zanemarimo ovo sto se desava po ulicama.
Ova kisa sto je pala je samo odlozila neodlozno i produzila agoniju i nista vise. Sad su potrebne padavine od 100 l u tri dana , a ne 30 l u 3 dana.
Inace ovih nekoliko dana jula sto prolaze sa prijatnom temperaturom su samo podsetnik na to kako treba da izgleda nasa klima i koje su njene odlike bile. Secacemo se i pricati o tome kako je ovde nekad bila plodna ravnica. Jedina nam je nada da ispod ove ravnice ima nafte pa da nas neki izvor obraduje 😎

I sta kad shvati sta onda, da bega ili da ostane da se pati? Naravno nema niko odgovor na tako kompleksnu materiju! Cutis trpis i rmbacis kao sto su i tvoji preci, takve smo sorte, nismo mi krivi.

Meni reče koleginica što se pratite sa ratarskim usevima što ne pređete na jagodu ili aroniju a ja joj odgovaram ,ma jok ću kupim bitkoin i da na krivim šešir.

Bitcoin je mogao kupiti svako tamo do 2011 ,tj manje vise par godina,nebitno,posle toga ,skuplji i skuplji.Sta sad kupis 0.1 za 10-ak k eura i koliko zaradis,koliko izgubis ....prevelik rizik ,premala zarada.
Sad sa njim se mogu igrati milioneri samo ,kupi par desetina kad je bio sad nedavno po 85-90k ,proda ih sad sa 110-120k ,i izvuce neku zaradu za naftu za jahtu ili porez za privatna ostrva negde na filipinima.

Valja se spremiti za novi udar od 20. do 24.(minimum do 24.)
Temperature do 38 C, a verovatno i realno preko 40.
Verovatno ce ovo leto kao ni jedno do sad promenuti setvenu strukturu u nasem kraju. Soja polako napusta nase krajeve. Pojavila se krajem '70ih. Dakle 50ak godina je izdrzala. Kukuruz se seje odvajkad, al i on ce drasticno biti smanjen. O repi da ni ne pisem. Psenica, jecam, repica i nesto suncokreta ce iduce godine ciniti 80% naseg i okolnih atara. Soja ce se zadrzati jos samo na parcelama koje su niske, ritovi, uz Dunav...
Kukuruz samo na top parcelama i tamo gde se moze navodnjavati.
Da li se klima menja, ili je neko menja, vise nije ni bitno, ali definitivno ovakva poljoprivreda je umrla ove godine. Posledice ce biti dalekosezne, a tranzicija bolna za mnoge. Mnogo prljavog novca ce kupiti jeftinu zemlju, a to ce sve proizvesti ko zna sta. Uglavnom drzava nam nikako ne ide u dobrom smeru, da zanemarimo ovo sto se desava po ulicama.
Ova kisa sto je pala je samo odlozila neodlozno i produzila agoniju i nista vise. Sad su potrebne padavine od 100 l u tri dana , a ne 30 l u 3 dana.
Inace ovih nekoliko dana jula sto prolaze sa prijatnom temperaturom su samo podsetnik na to kako treba da izgleda nasa klima i koje su njene odlike bile. Secacemo se i pricati o tome kako je ovde nekad bila plodna ravnica. Jedina nam je nada da ispod ove ravnice ima nafte pa da nas neki izvor obraduje 😎
ovde soje i kukuruza zajedno ni trecina kolko je bilo do 2021.zadnje tri godine je takav neki prosek,najvise jecam i bob preko 70posto povrsina jecam na 50posto i vise.nakon ove godine verujem i bob ce mnogi izbacit.samo sto je kod vas mnogo lakse jer ne uvetuju vam sta i kolko mozete sejat.od 2027 necemo smet imat nijednu kulturu vise od 25posto povrsine koju obradujemo.vidim svi planirate sejat tu repicu od sledece godine al nije ona za susne krajeve.evo ovde kod mene u negoslavci de smo na nekih 200-250l od pocetka godine repica dala prosek 2t hektar pusiona a u sotinu gde su padaline vec na blizu 450l od pocetka godine mozuda i blize 500l curilo 4-4,5t hektru.cak mi je tamo dosta losija zemlja al bilo kise i u pravo vreme.kolko kod vas ima jalove neobradene zemlje u zadnje dve tri godine?i jel ko il ti odustali vec od par arendi?

Nazad
Vrh