Vremenske prilike u 2025-oj godini

Поред путева баш и не, корење хоће да дигне све. Али да постоји појас од неколико метара то треба.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Uticaj hrasta na klimu:

I onda jel hrastova suma pozitivna ili negativna lokalno?
Vecina njiva mi izlazi granicom na hrastivu sumu . Ovde znamo odavno , ako je neko drugo drvo na ivici njive moras odmaknuti prvi red usjeva recimo 10ak metara , a ako je hrast i 30m nemoze blizu ,npr kukuruz. Tolko vode vuce. A mozda suma spusti temperaturu , mozda zato kod mene opstane kukuruz na velikim vrucinama ne izgori potpuno nego samo stane i nekako doceka kisu

На каналу инфо црна бара обрађивали су тему тих шумарака и запуштених међа колико задржавају и одпуштају воду. Највећи проблем који сам и ја имао пре неколико година је сенка и крошња која се нагињала изнад њиве. Кад кукуруз порасте прави сенку и покрива барем 2-3-4 реда ближе дрвећа и ту нема клипова а биљка буде метар висине.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Da spaljivanje svega nije cista zarada ne bi imali probleme u ovoj meri. Ali bogati treba da budu jos bogatiji a i siromasni bi voleli pa sta je tu je.

Infuzija, sa ovih 15-ak litara što je palo i to na žalost nije palo svugde smo samo kupili još neki dan, juče obišao malo atar radi neke procene samo za kukuruz je još rano reći (za jedno 10-15 dana će biti prava slika) a suncukret će ipak nešto uraditi ali no.

Ec daje kišu od utorka, GFS luduje opet sa preko 40C posle 20 jula. Ako bude još jedne kiše i ako ne ide preko 35C možda se nešto izvuče, ako opiči 40+ uzalud je sve ovo palo.

to neka zezancija ili stvarno palo toliko kiše u mjesec dana?
Nije zezanje.Evo primjer. Na 15ha njive u ravnom jake kise nakon sjetve drugi,treci dan padne toliko kise da nikne samo 10 posto kukuruza , ne od pokorice nego od vodoleza , nije se moglo ponovo sijati 15ak dana . Drugi dan nakon presijavanja ponovo padne toliko kise da opet bude isto. Treci put u te njive usao u junu .

To iza 20 jula je posve nepouzdano,mogu jedino slučajno pogodit,ko ćorava kokoš u mraku.Verovatno će bit nekih intervala vručine blizu 40stepeni,jer svako leto ih bude i to dosta,ali da će to sve uništit neverujem,jer prošle godine zadnja kiša je pala 2.7. i otada je skoro neprekidno temperatura bila 35-40stepeni sve do septembra pa opet suncokret ispade jako dobar,a neki su bili zadovoljni i kukuruzom,koji su ranije sejali.Gledao sam priče nekih stručnjaka da bi za kukuruz trebalo u julu 130l i još 90litara u Augustu,to možda jesu neke preporuke šta je kao idealno,ali u praksi i sa višestruko manje biljka opstane uz nekih 20ak posto manji prinos.Prosek u Srbiji je nekih 60l i za jul i 60l za august,tako da te priče o 130litara u julu su čista fantazija.

Količina kiše u maju iznosila je 60-120litara,ali zbog hladnoće i jake rose efekt nakupljanja vlage u zemljište u aprilu i maju bio je visok,zato su i nastradale maline.

@miksan prošli put kad je padala ono oko 1. juna nas je zaobišla.
Juče sam obilazio kukuruze, po vlažnosti zemljišta se vidi razlika u količini kiše koja je pala na suprotnim stranama sela, u njivi bliže Jastrepcu palo primetno više, nego na suprotnoj strani.

Nazad
Vrh