Vremenske prilike u 2025-oj godini

Инсталиране три временске прогнозе, никако да се сложе. Од 1-13 литара падавина и то можда.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Na to ste se valjda već navikli...

Obratite pažnju na vrednosti vlažnosti , skroz desno. Jeste se dešavala u avgustu ili septembru, ali ja mislim nikad ovako rano, moraću da proverim posle. Kao u onoj Turkmenistanskoj pustari.

Da imamo uobičajene vrednosti vlage sada (35-40%), sa sigurnošću bi predstojeća promena dobrano ugasila žeđ u većem delu zemlje, ovako treba ovakvog konja potkinuti prvo da uopšte razmisli o padavinama...

E da, upravo to je i razlog zašto sunce napolju peče ili prži, jer sav znoj momentalno ispari sa gole kože.

Screenshot-2025-07-03-150941.png

Gde ide struja od vetroparkova?
Imamo ih bar 10
To je jako malo el energije. Kod nas ima preko 50 komada izmedju padine i crepaje, prave jos toliko, siri se. Ali prave toliko struje za oko 60 000 stanovnika, jedno panecvo ne mogu da obezbede. Skupa proizvodnja, mnogo se trosi energije za njihovu proizvodnju i mnogo zagadjuju okolinu dok se ne naprave, skupa matrijal izrade. Tako da i nisu toliko obnovljivi izvor energije, gledajuci njihov vek trajanja.

IH, baš će kod nas biti izmerena jedna od najviših T na zemlji, pored tolke Sahare i Doline Smrti u SAD.. ajd malo razmisli. Temperatura će biti viša 1-1,5 stepen nego danas.

Paore, ako misliš na dva glavna modela GFS i EC, u pitanju su NOAA (GFS, USA) nacionalna institucija za praćenje vremena i klime, dok je EC sa sedištem u Ridingu evropski centar za srednjoročnu prognozu vremena (pun naziv ECMWF).

Naravno, svi meteo zavodi zemalja u svetu sarađuju u prikupljanju podataka, analiza i slično.

@Kimi sigurno imaš više iskustva od nas nemeteorologa pa koju aplikaciju predlažeš za korišćenje (pošto mi te karte, modeli nisu poznati)... Mogu reći da sam isprobao nekoliko i da mi se najbolje pokazao Meteoblue.com

Akii .. inače, Google prognoza, ako misliš na Google Weather, prikuplja i prikazuje podatke RHMZ Srbija.
Tako da Google nema veze sa podacima za našu zemlju.

A prognoza.. pidikanac reče.
Teško je sa sigurnošću predvideti naredni dan, a kamo li nešto dalje od toga.
Naravno, kada se svi podaci i statistika ujedine, prognoza bude preciznija. Ali, veliki je to posao i za najmoćnije kompjutere, a male promene vode ka velikim krajnjim ishodima.. tako da je za sada to jedan prilično težak zadatak.

Ja lično prognozu dužu od nekoliko sati, do najviše jednog dana, uzimam samo kao okvirnu informaciju. Nikako kao nešto stvarno izvesno..

Kimi .. mislim da je dobro što je vlažnost niska. Tako telo može izdržati više temperature, baš time što znoj brže ispari.
Da je vlažnost viša, bilo bi teže.

Kada je vlažnost vazduha viša od 70%, za ljude je smrtonosno preko 35°C.

Heatwave: How hot is too hot for the human body? https://share.google/6ZglhCrty4jYr7y4O

Poslednja izmena:
Montaza . Dok nauka ne kaze da svoje ne treba ovo uzimati za ozbiljno . I ako se neki pojavi da prica price znajte da je lud jer krov nauke to demantuje ( pricam za sve svere ) .
Ali cu opet ponoviti neka pokrenu to prskanje jer ce sve izgoreti od Sunca .

Nazad
Vrh