Vremenske prilike u 2025-oj godini

Zato drzava i ne ulaze u kanale i zalivanje . Profitabilnije je proizvesti struju nego upampati u ratarske useve . Samo bi bio red da to kazu a ne da se strucnjaci koji zemlju nisu videli prave pametni sta i kako treba . Creva mi se okrecu oko takvih palamudosa .
Ulazu po malo...evo kod mene u ataru su prokopali stari kanal,doveli struju,postavili i drugi trafo (jer su prvi ukrali),uradjena crpna stanica...Igor Mirovic bio na otvaranju pre par godina...i jos uvek suvarak!

Baš iz tog razloga na neki način bih voleo da vidim te naše ogromne robne rezerve, nedaj bože da nemamo kukuruz ali ove godine postoji šansa da prinos bude 0tona,realne šanse postoje. Ako se desi tako nešto i ako otkupna cena kukuruza bude 17-20dinara,možda im poverujem da imamo mnogo kukuruza i da je jeftinije da se uveze nego da se kupi naš. Pa neka ga uvezu. A da nije dobro, nije, ne ide nam ova prognoza na ruku nikako, ne ide nam rat na ruku, najavljuju poskupljenje goriva zbog Irana, biće pakleno.
Cijena goriva je zanemariva u odnosu na zakup, mehanizaciju, sjeme, djubre, kemiju
Bez kise drzace se kukuruz do mozda 10 tog jula i onda nvr kraj ostace nizak . Suncokret isto jako nizak o soji da ne pricam.
Grozota
Kod nas do 10tog jula al onda prinos mozda mozda bude 5 6 tona po ha i to ako, mu tad rokne jedno 50 60 lit kise

Ulazu po malo...evo kod mene u ataru su prokopali stari kanal,doveli struju,postavili i drugi trafo (jer su prvi ukrali),uradjena crpna stanica...Igor Mirovic bio na otvaranju pre par godina...i jos uvek suvarak!
Vi ste opasni sa time i treba da budete primer za sva ostala sela 👏
Jel su se promenule malo kulture ili ide mladi krompir pa kupus i dalje ?

Omasio je Šandorov prognozer iz Pešte.Obicno kasni desavanje neko vreme sad mesec dana zakasnjenje.Rekao je kisa ludilo u junu ono kurcina.

Vi ste opasni sa time i treba da budete primer za sva ostala sela 👏
Jel su se promenule malo kulture ili ide mladi krompir pa kupus i dalje ?
Nije se nista znacajno promenilo sto se tice povrtarstva...kanal koji sam pomenuo se nalazi izmedju Glogonja i Jabuke,povezan je sa rekom Tamis i ulazi doboko u atar...Trebalo bi da sluzi za navodnjavanje u ratarstvu.

Акумулациона језера последњи пут чишћена и продубљивана 80-их, можда негде 90-их, направили дивље рибњаке од њих. Изгледају велико али дубина ~1 метар. За час се извуку. Са друге стране канале продубили, што је некад ниво воде био од 50 центиметара - 1 метар од висине обале сад је и преко 2 метра на појединим местима. Ни то биљке не могу да искористе, канал повуче сву воду испод њиве.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Konkretno za uslove severne Backe mislim da je jos jedino odrziva setva ozimih kultura, u suvom ratarstvu. Sve ostalo je postalo ogroman rizik.
Navodnjavanje takodje je vrlo upitno, jer vode je sve manje i za stanovnistvo. Prosto takav je teren, em veliki manjak padavina proteklih 5 godina, em je teren brzvodan.

Nazad
Vrh