Vremenske prilike u 2025-oj godini

Magla kao da je 11 mesec
Vode u kanalima može se omanji čamac provozati.
U zadnja tri dana samo 13 l

Метално буре од 200 литара, таман за 4-5 месеци мерења.
Овде у локалу 15-ак литара пало јуче, друго село и мање, а линија од зобнатице према ђурђину 50+ литара.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Još jedan problem kod bureta, velikog lonca. Leti, pri visokim temperaturama, dobar procenat vode ispari zbog prevelike površine za tu količinu vode.
Mada, stvarno mi nije jasno kako dođosmo do ove jalove diskusije

Па испари из бурета као што испари из земље опет је реална слика...

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Zasto bure ,kad moze obicna posuda ? Kako da ispari ako pogledas nakon kise?
Trece kao da je problem izbazdariti i nacrtati mjere na bilo kakvo posudi ? Kazem ako nema u blizini da se kupi kisomjer ,kao npr ovde.

И да купим кишомер не значи ми много. На десетак километара драстично другачије временске прилике. Ушће Мораве у Дунав ствара неку ружу ветрова која даје другачије временске прилике. Више пута сам имао прилике да се уверим да киша пада до моста преко Дунава а даље низводно ни капи. Или тамо дува кошава а у граду ништа.
А како одлазим на пар дана питање је да ли би део кише испарио...

Имам тамо неки ''чапар'' па ако затекнем воду у њему знам да је падала киша.

Нека мини станица за мерење температуре и падавина са даљинским очитавањем би решила ствар... али економска добит са воћњака не би покрила такво улагање.

Чак сам пратио и према рхмз радару наилазак облака и количину падавина и то ми није дало тачне резултате.

Имам једног дојављача који дође и исприча ми временске прилике у претходне дане јер живи тамо. Само је проблем што троши много децилитара на сат :) .

Ma nama voćarima uopšte nije toliko bitno da znamo precizno kao ratarima. Međutim, lepo je da znam, dal je noćas dok sam spavao pao litar, ili 6. Znam za koliko vremena će se prosušiti zemlja za obradu i slično.

Nazad
Vrh