Vremenske prilike u 2025-oj godini

jel ste morali sta presejavati.u Backoj Palanci cuo sam da su navodno neki presejavali zbog leda
ovde u Negoslavci dosad palo ove godine 260l i nema pukotina zasad dok u Sotinu sigurno bese preko 400l i dobrog leda i ima pukotina vec dobrih u psenici i jecmu jos 3-4dana ovako i ide ruka do lakta a i u proletnim kulturama dobrih pukotina.a zemlje su identicne bas gledao malopre i prema zadnjoj analizi slicne kolicine svega i humusa.ne razumem trebalo bi da je obrnuto

Obišao sam (poslom) prošli tjedan Negoslavački atar, a ovaj tjedan Sotinski. Vaš je u dobrom stanju, a Sotinski malo kaska za vašim. Svejedno u oba bi bilo dobro da padne malo kiše.

jel ste morali sta presejavati.u Backoj Palanci cuo sam da su navodno neki presejavali zbog leda
ovde u Negoslavci dosad palo ove godine 260l i nema pukotina zasad dok u Sotinu sigurno bese preko 400l i dobrog leda i ima pukotina vec dobrih u psenici i jecmu jos 3-4dana ovako i ide ruka do lakta a i u proletnim kulturama dobrih pukotina.a zemlje su identicne bas gledao malopre i prema zadnjoj analizi slicne kolicine svega i humusa.ne razumem trebalo bi da je obrnuto
tamo u sotinu je pretpostavljam bilo i većih i jačih pljuskova kad je tolika količina kiše...a kad je pljusak onda i kiša sabija dosta zemlju i stvara kompakciju (u pepeo pripremi još izraženije) a zemlja koja je sabijena brže dolazi i do pucanja i stvaranja tih pukotina
Kako osiguranje reaguje u takvim sutuacijama kad je usev mali a dobije led?

Sent from my iPhone using Tapatalk
kod kolege prošle godine nisu priznavali jer nije bila u fazi cvjetanja bez obzira što mu na nekim njivama nije ostala ni stabljika soje nakon leda 😂
+ pa kad ubrojiš sve one njihove 'franšize' sa sitnim slovima, kaže kolega na kraju ja još njima bio dužan..

Sveto pismo kod osiguranja : prvo traziti primjer ugovora ,detaljno prouciti ,pa onda placanje .
Drugo pravilo : osiguranje je samo za pocetnike ,svako ko radi 10+ godina vise ima ustedjenog novca sto nije placao osiguranje nego sto je rizik.

Sveto pismo kod osiguranja : prvo traziti primjer ugovora ,detaljno prouciti ,pa onda placanje .
Drugo pravilo : osiguranje je samo za pocetnike ,svako ko radi 10+ godina vise ima ustedjenog novca sto nije placao osiguranje nego sto je rizik.
Za ovo drugo se nebi slozio, kod nas se bogami ucestalilo svake godine neko nevreme. U poslednjih 10godina 5 je bilo sa nevremnom lokalnog karaktera kod nas. Stete su bile ogromne.

Sent from my WP32_Pro using Tapatalk

tamo u sotinu je pretpostavljam bilo i većih i jačih pljuskova kad je tolika količina kiše...a kad je pljusak onda i kiša sabija dosta zemlju i stvara kompakciju (u pepeo pripremi još izraženije) a zemlja koja je sabijena brže dolazi i do pucanja i stvaranja tih pukotina

kod kolege prošle godine nisu priznavali jer nije bila u fazi cvjetanja bez obzira što mu na nekim njivama nije ostala ni stabljika soje nakon leda 😂
+ pa kad ubrojiš sve one njihove 'franšize' sa sitnim slovima, kaže kolega na kraju ja još njima bio dužan..
Meni su priznali u vh osiguranju oko 30% soja je bila u fazi 4 5 cvijetova... Da je bila u fazi vez cvijeta priznali bi do max 10do15% ako samo stabljika ostane

Za ovo drugo se nebi slozio, kod nas se bogami ucestalilo svake godine neko nevreme. U poslednjih 10godina 5 je bilo sa nevremnom lokalnog karaktera kod nas. Stete su bile ogromne.

Sent from my WP32_Pro using Tapatalk
Uuuffff. Sto kaze Balasevic. "nemate vi pojma braco draga"
Ovde nema vise godine da nema stete na najmanje 10000 ha. Opstina Backa Palanka je sigurno No1 sto se tice stete i osiguranja. Ovde nema sela, njive, trave koja nije bar u nekom momentu osetila cari uraganskog vetra, grada i ostalih lepota. Ja ne pricam o nekom planinskom proplanku koji strada od nekog oblacica. Ovde je rec o povrsini koja nije ni malo naivna i smesna, precnika 30ak km. Jos su vidljive posledice stete iz predhodnih godina, a vec nam nove prete. Povrh svega smo sigurno i jedno od susnijih delova zemlje.
Nas bas sve hoce 😇

Bačka Palanka je baš nadrljala unazad par godina, takođe i ostale neke opštine i gradovi uz zapadnu granicu Srbije.Takođe,taj Vaš položaj pored Dunava znači da ćete možda dobiti više kiše nego mi ostali a takođe znači da će biti i nevremena....U suštini vrlo nezgodna situacija...

MOMOSARIC ne znam da li bih se složio s tobom oko ovog drugog pravila. Ajde da stavimo na papir i olovku. Ako se ugovori osiguranje 1 ha pšenice sa prinosom od 6 t/ha i sa cenom od 20 rsd/kg dolazi se do sume osiguranja od 120.000 rsd.To osiguranje bi koštalo 4500 rsd (a tačno je 4.356). Po tvome izlazi da 4500x10 god = 45000. Ako kažemo da je šteta 15% onda ona iznosi 18.000 dinara. Ovako bi ti imao novac da nisi plaćao premiju da nadoknadiš tu štetu. I ostalo bi ti. Ali ako si uzeo period od 10 godina onda i u tim godina je bilo šteta pa da uzmemo da je bilo pola-pola. Dakle 5 x 18.000 je 90.000 dinara. Ne bi pokrio sa ovim parama da nisi plaćao osiguranje. A ovde sam uzeo da je 15% neki prosek za štete. Ne daj Bože da bude neka ogromna ili totalna šteta pa da je 80% i to ti je 96.000 dinara, onda si u debelom minusu.

Aevo da ti napišem još nešto. Otac i ja smo zajedno (što on što ja) ukupno plaćali 30 godina osiguranje kuće. I nikad nije bilo ni jedne štete koju smo prijavili i naplatili. Sve do one odvratne 2014 godine i katastrofe od poplave. Veruj mi da nismo imali osiguranje teško da bi obnovili kuću i sve što nam je otišlo. To da smo taj godišnji iznos za premiju ostavljali na stranu pa napravili neki fond ne bi zalegao ni za trećinu kolika je bila šteta.

generalno moje mišljenje je da se treba osigurati za useve. Koliko para dajemo sa sve da bi nešto proizveli na tom ha ovo je mali iznos. Još ovde kod mene vrate i 70% na premiju pa tek onda je bagatela. Svakako isto moje mišljenje je i za 1ha i za 10 i za 100ha. Mada je problem ograničavajući taj što te država uskrati za povrat na ukupan broj ha.

Pa oni upravo racunaju cijenu osiguranja tako . Vjerovatnoca stete u nekom periodu se mnozi sa iznosom stete , to se podijeli na u ovom slucaju godine tog perioda i onda na taj iznos dodaju odredjeni period njihove zarade da nebi bili na nuli. Kako drugacije da rade?

Код мене се пре око сат времена направио облак и отишао даље према Крушевцу. Класична "сенара", летњи пљусак. Мени као и многима покисе доста сена, ал' не жалим, стање се ближило катастрофи, мало је одложено.

Kod mene desetak mm uz led, muči se celo vreme, opasno grmi ali nikako da razbije kako bi to trebalo da izgleda iz ovakvog oblaka ovo je bilo baš u minut do 12,kukuruz je počeo da se suši i to 7-8 lista, a ovi kasnija setva bili su gotovi. Ceo Maj, jedva 30mm.Davali su modeli ovde kišu i uboli su. U okolini je palo i mnogo više, kako gde.

Nazad
Vrh