Vremenske prilike u 2025-oj godini

Nemam vremana sad jos za debatu ali vraticu se u temi o soji pa cemo dalje!
Ukratko, imas pravo ali opet ne znas u kakvoj kondiciji je bila ta soja kod nas sve do pocetka Avgusta i zato cinis i neke greske u tumacenju necega sto mozda nisi doziveo!

Ma razumem ja tebe Peet, to šta je bilo kad bi bilo je jedno (želja) a kako će biti to niko nezna ali klima je u ofsajdu, sve stiže ranije, sve se pomerilo tako da avgust više nije neki odlučujući faktor kao nekad bar kod nas a vi možda imate za nijansu bolje uslove (dokle?). Što se tiče nekog iskustva za 30g koliko se družim sa sojom sve je isto (agrotehnika) sem sortimenta, zaštite i klima se drastično promenila, ti si stariji i sigurno se sećaš onda i sad, šta misliš kad bi ove sorte i hibride imali pre 30g sa onom klimom ali no.

Momo pre desetak i više godina je i kod nas avgust bio jedan od bitnijih faktora, sa tobom nemogu da polemišem (i neću) oko soje (pa i drugih kultura) jer zemljište, podnevlje, nadmorska visina, položaj parcela... kod tebe i mene je ko Bog i šeširdžija.

I noci nas kajlaju ne samo dnevne....temperatura blizu ponoci je znala biti 31 a u 4,5 u zoru 26.....
Gledao sam rtl-ovu kratku reportazu kako je od 1950do1970 samo 1 do 2 noci u toku 10godisnjeg razdoblja bila 25 i vise stupnjeva pa je to poraslo na par noci 80tih 90tih godina da bi 2014do2023. bilo 89 (neka me netko ispravi ako nije taj broj ali sve se mislim da je tu negdje) noci u toku 10 godine sa takvom temperaturom..... I sta da pricamo kad se biljka 1 sat ne moze odmorit u razmaku od skoro 3 tjedna.....
Najgori bi problem bio kada bismo imali hladan kraj 3. Mjeseca i pocetak 4. Tako, da ne mozemo u raniju sjetvu kukuruza (zanemarimo mraz na trenutak) i da onda przi 7. Mjesec tako surovo....
Nama da nista kise poslje 02.07. Nije palo samo da nije toliko dugo przilo ili da je taj toplotni dosao 3 tjedna poslje, tamo negdje 25.07. ( Pa neka przi koliko hoce bez pauze) odgovorno tvrdim da bi imali izmedju 6do7 tona po jutru kukuruza (upravo radi rane sjetve krajem 3. Mjeseca i ranih fao grupa)....
Ovako smo, imali, izmedju, 5 i 6 tona a gdje je sijano 22.04. E tu je bilo izmedju 3.5 do 4.5 tone max po jujtru....
Sto se tice soje uopce ne vidim prednost da se sije sredinom 5. Mjeseca u nadi da ce padati u 8. Mjesecu kisa ako nas ovakva klima cesce ocekuje. Na niskoj zemlji (takve imam svega par %) sam imao sa sjetvom oko 17.04. Izmedju,16 i 20 meteri a da ne bacim sjeme posijao sam na gornjoj zemlji 1 jutro e tu je bilo 9 meteri..... Ovi sto su kasnije sijali soju nisu ni 4 metra imali a vikali kako, im je jos zelena i kako, ce ih, 1 kisa spasiti u 8. Mjesecu (koja nije pala) ....
Hocu reci ne vidim benefit za vecim prinosom od 2 3 metra po jutru sa kasnom sjetvom i nadom da ce pasti kisa u 8. Mj umjesto da se sije sredinom 4. Mjeseca eventualno do 25.04. I neku normalnu grupu zriobe soje.

Poslednja izmena:
Lepo je pljustala od jutros. Mislim da se nakuplilo 15ak l. Kao da je letnji pljusak. E kad bi ovakve 2-3 kise palo tamo od 15.07. do 15.08. 🙏🙄
Bili bi kao ona baba Zivana "da igru i pevu na asValt" 🙃

Lepo zabelelo nocas, jutros prava zimska idila i ako nema vise od 4-5cm snega.
A vec za Bozic oko 10 stepeni. Prosto milina za organizam

Nazad
Vrh