Vremenske prilike u 2025-oj godini

Kad je 99% tih, nazovi prognosticara, potkovano znanjem od prilike kao i mi ovde na forumu. Oni su samo koliko toliko naucili da iscitavaju neke karte prognoza za koje niti znaju ko je napisao, niti im iko moze garantovati verodojstojnost.
Nasa drzava nema resurse za bilo kakvu ozbiljniju prognozu. Za bavljenje ovim "sportom" treba i oprema, a mi je nemamo. Tako da nam jedino ostaje da se nadamo da ce ipak nesto pasti i da ce Akiijeva soja naliti, inace ce ostati prazne mahune 🙄

Koja ozbiljna prognoza Paore moj? Koja je to oprema?

Ja te razumem da kod nas misliš na partijski RHMZ, ali veruj mi, sve i da nije tako, ništa bolju prognozu za ovu promenu ne bi dali.

Jer, sve i svako zavisi od proračuna numeričkih modela, a oni lutaju od modela do modela, od izlaza do izlaza samo tako...

Evo ja ću da ti očitam šta sve modeli zbirno daju za naredna 3 dana, pa mi ti daj preciznu prognozu:

GFS- jako kišan za jugozapad, sever mizerne padavine
ARPEGE- Jako kišan za Šumadiju, lepe padavine u većem delu izuzev krajnjeg severa i juga
EC-daje značajnu kišu u Vojvodini, pogotovo njen zapadni deo ali dobar i za središnji pojas, za jug i istok je suv.
UKMO-daje dobru kišu na potezu od zapada do jugoistoka
ICON- na primer, potpuno suv za jugozapad gde GFS daje potop, ravnomernije (ali ne i značajne) padavine na severu i istoku

Modeli fine rezolucije- HD maltene potpuno suvi za veći deo zemlje.

Ajde, da te vidim ?

Za 6, odnosno 12h će novi izlazi i misliš da će sve da ostane isto ili da će nešto biti jasnije? Neće, već će scenariji da se izbutaju među sobom.

Poslednja izmena:
Kimi, kakve su šanse a i prognoze za Jun naredne godine da se ponovi kao ovaj ove godine? ako postoje šanse da se prebacimo na pšenicu na vreme ...

Ja te razumem da kod nas misliš na partijski RHMZ, ali veruj mi, sve i da nije tako, ništa bolju prognozu za ovu promenu ne bi dali.

Jer, sve i svako zavisi od proračuna numeričkih modela, a oni lutaju od modela do modela, od izlaza do izlaza samo tako...

Evo ja ću da ti očitam šta sve modeli zbirno daju za naredna 3 dana, pa mi ti daj preciznu prognozu:

ARPEGE- Jako kišan za Šumadiju, lepe padavine u većem delu izuzev krajnjeg severa i juga
EC-daje značajnu kišu u Vojvodini, pogotovo njen zapadni deo ali dobar i za središnji pojas, za jug i istok je suv.
ICON- na primer, potpuno suv za jugozapad gde GFS daje potop, ravnomernije (ali ne i značajne) padavine na severu i istoku

Ajde, da te vidim ?

Za 6, odnosno 12h će novi izlazi i misliš da će sve da ostane isto ili da će nešto biti jasnije? Neće, već će scenariji da se izbutaju među sobom.
Pa sto mene Kimi, kao da ja uticem na vreme 🫣
Vidis da modeli nisu ni najmanje pouzdani. Treba neka promena, samo kakva :rolleyes:

Ne mislim na to Paore naravno, nego šta bi predložio kao alternativu ili unapređenje?

To se slažem, ponekad deluje stvarno nerelano da je ovakvo nešto moguće a govorimo o 72h pre promene..

Primer:

Ko tu šta pogrešno interpoliše, ko zna...ne razumem se toliko u samo programiranje da bih mogao išta pouzdanije da kažem.

Neko bi rekao, pa u 95% slučajeva pobedi onaj koji ucrta manje...to je iz nekog razloga tačno, ali što bi rekao naš narod "Koj ga andrak ovaj (optimstični) crta ovako, otkud mu uopšte ideja u računu za takvo nešto" ?
de-model-de-316-1-modgbr-2025082900-66-22126-157.png

de-model-de-316-1-modgbr-2025082906-60-22126-157.png

Ajde, da te vidim ?

Kako god okrenes kod nas mrka kapa.

Kimi, po onoj drugoj slici, Batajnica-Opovo treba da bude kataklizma sa 206 lit., to se u našem kraju ne dešava, izgleda da su ti računari za prognozu zaglavii corona virus 🤣

Da....
Juče za Zrenjanin 50l najavljeno,
danas gledam celih 0,5 litara.
Toliko o prognozi.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

ali taj oblaka ide severno niz granicu

tek kasnije ako ovako nastavi uhvati zapadnio deo,naravno srem i zapadni deo backe

istok srbije opet kazem ako ovako nastavi kretanje i ako se ne proemeni nista nece dobiti od ovog oblaka

Sto se tice Vojvodine,probice neka oblacnost standardno do Srema i delova Backe i to je to.A to da se vidi da oblacnost se generalno muci da predje granicu,to je ocigledno.

Polako,ima taj oblak iz Crne gore on je bogatiji sa padavinama od onih u Bosni,takođe, sutra su predviđene padavine i to veće nego danas, barem za Šabac.

Nazad
Vrh