Vremenske prilike u 2025-oj godini

Struje nije bilo do skoro...po selu je haos.popadale kotarke,supe,garaze,krovova jako puno fali.na 3 mesta u selu presecena struja.na jednom mestu kompletan krov je odleteo i presekao betonsku banderu.sreca niko nije stradao.
A sto se tice kise...jaaaako malo,nedovoljno.

how high gif

Poslednja izmena:
Jutros oko 5h me probudila gmrljavina i jaka kisa. 15l je palo od tad pada jos pomalo u naletima. Uz jucerasnjih 4l i u ponedeljak 6l lepa kolicina. Ima najave da ce biti jos kise do veceras. Za veci deo kukuruza je zavrsena prica, ali znacice za suncokret i za onaj kukuruz koji se odrzao koliko toliko.

Код нас је ветар исто направио хаос са великим дрвима, два сам исекао јуче и донео кући. Струја исто проблем, пролазе далеководи кроз долине које су благо речено зарасле и запуштене. Сваки јачи ветар и киша немамо струје по неколико сати. Били из електродистрибуције, мало окрајцали огране и то је то.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

U ova dva dana se nakupilo oko 15 l. Juce je bio gadan oblak, ali je skrenuo. Taj da se istresao bilo bi sigurno vise. Jutros je pocela da pada lepo, ali se brzo umorila. Prema Palanci Backoj je palo vise. Oni su dobili i juce vise kise i pre neki dan im je pokisao deo atara sa najkvalitetnijom zemljom.
Da li ce i koliko pomoci usevima ostaje da cekamo, ali definitivno treba jos barem ovoliko da bi preziveli do avgusta, a u avgustu je sve moguce.

Vi imate onda vode kolko hocete :).Kod nas takvih arteskih bunara imamo po ataru samo,ali nzm jel 2-3 imaju neki mali protok vode ,ostali su suvi odavno.
Po selu imamo klasicne bunare gde pumpas za vodu,i tu su neki presusili nazalost.Pa imam u garazi servisnu jamu ili kako se vec zove ono za automobile,pre je to znalo biti svake godine do pola puno vode jbt ,posto je lose izolovano,a sad .....godinama suvo ko barut.

Ovde u Grčkoj juče vozim sa neke lepe udaljene plaže predveče. SVAKA parcela ima dovedenu vodu (okiten 3 cola) i samo piči. Masline, suncokret, kivi, detelina, kukuruz, paradajz, voće razno. SVE se navodnjava! Kod nas u Grockoj još Đilas napravio crpnu stanicu na Dunavu i ništa još uvek ne navodnjavamo. A najveća reka Evrope prolazi nam kroz uši! Jbm te državo raspala...

Vi imate onda vode kolko hocete :).Kod nas takvih arteskih bunara imamo po ataru samo,ali nzm jel 2-3 imaju neki mali protok vode ,ostali su suvi odavno.
Po selu imamo klasicne bunare gde pumpas za vodu,i tu su neki presusili nazalost.Pa imam u garazi servisnu jamu ili kako se vec zove ono za automobile,pre je to znalo biti svake godine do pola puno vode jbt ,posto je lose izolovano,a sad .....godinama suvo ko barut.
Isto je i kod mene. Nekad je jedan kolega čak spuštao čamac u moj potopljeni podrum da pokupimo neke stvari, sad već godinama nema ni traga podzemnim vodama. Svojevremeno sam stavljao ovde na forum snimke vršidbe žita kombajnom sa gusenicama na jednoj parceli koja je u podvodnom kraju. Sad je tamo presušio bunar na salašu pored te parcene, nema više vode ni na dnu. Prosto nema više podzemne vode kod nas...

Uzgred, sinoć i danas je još padala neka sitna kišica i dodala još oko 3-3,5 litre, tako da je ukupni bilans kod mene za juče i danas oko 14,5l.

izvuklo danas iznad očekivanja i prognoza i popravilo jučerašnji debakl gde jučer nije ništa palo,kiša je krenula u zoru,stala oko 9sati na 12litara,ali se nastavila iza 10i30 i dodala još 6litara.Tako da nije loše.Samo da nije zadnja ovog leta.

Лагано пада од 10 сати, мислим да је више сада пало него уназад два дана.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Nazad
Vrh