Vremenske prilike u 2025-oj godini

dobrodol

Član
Učlanjen(a)
25 Dec 2010
Poruka
4.664
Tradicionalno...
Ovo sam već rekao, nekoliko puta...
Po ko zna koji put ?
I ko zna koliko još puta ?
Nadam se, prilično... 🍻
Otvaram novu Temu, za Novu 2025. godinu !!!
A šta će nam doneti, od Vremenskih prilika i neprilika, pa, živi i zdravi bili, pa videli !!!! 🍻
Da se držim Teme, napolju je minus , celih -3.8 ...
Magluština, rekli ovi što predviđaju vreme, neki dan, biće u plusu...
Ajda da im verujem...🫣
SREĆNA I BERIĆETNA VAM BILA NOVA 2025. GODINA !!!!

Лепо новогодишње јутро, сунчано.
Кажу ако око Божића има китине (иње)биће родна година. Само -15.
3616b53efb8907fd563f366246ba6440.jpg
712668fb0cac5012b8c883f7a79b629d.jpg

Послато са RMX3624 помоћу Тапатока

Нема шансе да ова буде иста као прошла... мора да буде боља.... и није и неће бити крив Добродол... То је у ствари свеЦка завера...

Evo sta kazu strucnjaci za vreme u 2025.

Pa kome se kako svidi

To su razlike . Kod mene nije snijega nikad ni bilo , a danas magla nije nestajala pa je cijeli dan u minusu . Desetak km dalje ,prema BL , snijeg ali danas suncano i u plusu.

Nema sanse da se ponovi 2024 god sto se tice suse, ekstrema ce naravno biti ali u onom obimu kao prosle god. to nece

@sale ratar
Ostao sam ti duzan iz teme iz 2024 gde si pola stranice napisao i svakako da donekle imas pravo u nekim stavovima, ali ne mogu da verujem da skoro pa nisi uzeo u obzir srz onoga na cemu sam ja stavljao tacku kao glavni problem!
Tvoj deo citiram:

“Ti mi pričaš o avgustovskim padavinama i njihovoj važnosti a šta ćemo za maj,jun,jul, džaba ti avgust ako nema u ova tri meseca, kad maj i jun dobiju po 100lit po m2 (bude malo i rezerve) onda se lakše diše”

Vrati se i procitaj pa ces videti da sam rekao da smo imali izuzetnu godinu sa jako dobrim padavinama sve do 22 Jula kad je palo 80 lit.
Znaci da je bilo dobrih kisa i u Maju i u Junu i u Julu s tim da za odlican prinos soje nedostajalo je 20-30 lit u prvoj dekadi Avgusta! Da nisu krenule te vrucine i jeb… vetar gurali bi nekako, medjutim to se nije desilo i od takvog odlicnog potencijala prinosa od preko 2200 kg/ kj ostalo od 600 kg do 1200-1300 kg/kj.
Sto znaci da ta Avgustovska kisa koja nije padala je rezultirala sa manjkom od 1000 kg/kj i vise!
Pa sad ti vidi da li bi znacila ta Avgustovska kisa nesto ili ne!

Mozdq bi znacilw, mozda i ne bi. Vec je napravljena steta. Izgleda da nas i ove.gofine ceka susa, po nekim proracunima planete stoje skoro identicno kao i prosle godine. A 25 januara sve planete ce biti poravnate. Iskreno, nadam se da ce biti drugacije.

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

@sale ratar
Ostao sam ti duzan iz teme iz 2024 gde si pola stranice napisao i svakako da donekle imas pravo u nekim stavovima, ali ne mogu da verujem da skoro pa nisi uzeo u obzir srz onoga na cemu sam ja stavljao tacku kao glavni problem!
Tvoj deo citiram:

“Ti mi pričaš o avgustovskim padavinama i njihovoj važnosti a šta ćemo za maj,jun,jul, džaba ti avgust ako nema u ova tri meseca, kad maj i jun dobiju po 100lit po m2 (bude malo i rezerve) onda se lakše diše”

Vrati se i procitaj pa ces videti da sam rekao da smo imali izuzetnu godinu sa jako dobrim padavinama sve do 22 Jula kad je palo 80 lit.
Znaci da je bilo dobrih kisa i u Maju i u Junu i u Julu s tim da za odlican prinos soje nedostajalo je 20-30 lit u prvoj dekadi Avgusta! Da nisu krenule te vrucine i jeb… vetar gurali bi nekako, medjutim to se nije desilo i od takvog odlicnog potencijala prinosa od preko 2200 kg/ kj ostalo od 600 kg do 1200-1300 kg/kj.
Sto znaci da ta Avgustovska kisa koja nije padala je rezultirala sa manjkom od 1000 kg/kj i vise!
Pa sad ti vidi da li bi znacila ta Avgustovska kisa nesto ili ne!
Tih 20-30 litri u avgustu na tim vrućinama mogu još i da dovedu do kontra efekta, mala je to količina da bi nagurala još 1000kg po kj i za hektar je puno,problemi kod soje nastaju ranije tokom vegetacije, bolje bi bilo da nisu bile tako visoke temperature i da ima jutarnje rose i normalne noći. Bolji efekat bi bio sa tih 80lit 22 jula (ima tu i rezerve sa tom količinom a kažeš da ste imali i dotad solidno padavina) i normalne temperature a ovako su joj visoke temperature radile o glavi velikim isparavanjem (mikroklimat) i potparavanjem pa i odbacivanja listova i cvetova, ubrzavanje fenofaza sa nakupljenom sumom temperature, kad nakupi sumu temperatura za razvoj i rast ona je njeno završila (sve biljke) i počinje zrenje a tad može okean da se izruči nema pomoći, jedino kasna setva tu može nešto da uradi i vi ste se oslanjali na Krpatuše a i nje više nema tako da kockanje sa avgustom u ovakvoj klimi uf.Nije nama problem samo toliko suša usled smanjenih padavina više nas ubijaju one temperature i toplotni talasi koji traju i nekoliko nedelja, tropske noći pa i ti talasi počnu i u junu mesecu a to sve ubrzava razvoj biljke i skraćenje vegetacije a biljka ko biljka se bori da donese plod (seme) koji će nastaviti vrstu, opstanak iste.Zato soja kod mene ide na klupu za rezerve jer jednostavno uslovi za njenu proizvodnju nisu pogodni, jako je osetljiva i zahtevna što se tiče vremenskih prilika i plus korenov sistem joj je slab, da je ozima kultura bila bi top ovako :cao:.Teško da će više biti godina sa prinosima od preko 2000kg po kj, ja bih je gajio i dalje da ima bar 1500kg po kj.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh