Vremenske prilike u 2023-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ti izlivi preostale hladnoće u umerene širine sa severa su uobičajeni sada pri raspadu polarnog vorteksa odnosno kolapsu zapadne (zonalne) struje.

No, šta je tu stvar, da smo mi te zimske situacije i prodore imali ranije u talasima tokom zime, to verovatno sada ne bi završilo kod nas nego drugde u drugom delu umerenih širina gde je zima bila toplija nego kod nas, kao neki balans. Ovako, nakon ovakve "zime" iza nas, zar ikoga i čudi?

@caco Nisam mislio toliko na mart, već na april. Kada su godine bile "normalnije", ti kasni mrazevi su se uglavnom tu do 20-og marta dešavali i onda je postepeno otopljavalo. Uz izuzetke naravno, ali ne toliko česte.
Koliko godina zaredom unazad kajsije ne mogu da opstanu?
Postalo je pravilo da gotovo čitav april postoji opasnost od mraza, a to nije normalna pojava za ovaj naš prostor.

Nije šija, neg' je vrat..
Vegetacija je kasnije kretala zato što je zima bila zima i bilo je hladno.
O tome se i radi. To je eto bar svima jasno.
Zima se "ispuca" i završi svoj deo posla.
A zašto sada nije tako, odnosno zašto kao po pravilu su zime "kilave" i svakog proleća mora da dodje do izliva hladnoće kad mu vreme nije?
Na April mislim i govorim o prosečnim godinama kakve su nekad bile.
Ekstrema je bilo i onda, ali mnogo redje.

Ništa čudno ,ni onda ni sada.Sećam se majskih mrazeva .Čak ima i neka izreka "tri smrznuta čoveka" oko 10 maja.

Ljudi, nije pitanje da li je bivalo već koliko često su se dešavale takve prilike.
Pričali su stariji da se desilo pa je pao sneg na krstine pokošene pšenice.
Ali da je baš svako proleće bilo ovako hladno i nepovoljno, nije bilo.
Koliki su to šokovi za biljke vidi se po pšenicama posle jutrošnjeg mraza.

Meni jedno godine ,mislim da je bila 2012 ili 2013 mraz zeznuo psenicu u klasu . Gornja polovina klasa bilo sturo zrno . Nisam znao sta je , slao na ispitivanje i rekli mraz mozda . Ja se tad sjetim da mi je pukao ventil na cijevi za vodu u maju .

Ništa čudno, čim će vetar biti preko 5m/s tu od padavina slaba vajda bar kod nas a što se tiče zahlađenja to će biti sigurno mada i danas i juče sunce zubato.

Ukinute padavine u potpunosti za narednu sedmicu...
Toliko o njihovoj "prognozi"....
Bezveze plaše narod...
Jedino prekosutra, u Subotu, stoji i dalje lepa kiša, a od nedelje, samo pad temperature i bez padavina....

Yr za sada daje brutalnu prognozu za šumadiju, ako bude snega, bice ga 30cm po poslednjem izlazu uz jake mrazeve 3-4dana, opet sve to moze da se promeni ali dosta je termin blizu, ako se obistini i polovina, štete ce biti nenadoknadive.

Još danas, slobodno se može reći nenormalno toplo za kraj marta...do +21, od sutra padavine i pad temp.Što se snega ili susnežice tiče moguć je u noći između utorka i srede, a kritične jutarnje temperature su sreda i četvrtak.Šta preživi - rodiće!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh