Da krenemo redom:
Kiraj, naravno da je ovakvih situacija bilo i pre. Taj obrazac da su delovi (posebno severnog) Banata najsuvlji i najkritičniji sa padavinama kada treba traje ko zna koliko stotina godina. Pogotovo taj deo oko Kikinde, tvog Bašaida, Bečeja, Sente i Ade. U vezi toga sa tipom terena i privlačenjem, na tako uniformnom ravnom terenu moguće da ima neki vrlo minimalni uticaj....morala bi da bude ogromna vodena površina (neko veće jezero) da bi se moglo smatrati da može imati neki malo veći efekt zbog povećanog isparavanja sa površine vode. Takođe, neki šumski pojas okružen tako bukvalno njivama na sve strane sa drvima tek uz put takođe može da ima u ravnoj oblasti neki maleni uticaj. Ali slabo je to ispitano sve.
Cicimoric, ova godina takoreći na prste jedne ruke može da nabroji situacije kada su padavine dolazile sa istoka. Veoma malo ih je bilo, veoma...a takve su znale baš da pogoduju upravo delovima Banata spuštajući se sa Karpata.
Glavni krivac se mora uvek tražiti sa druge strane, odakle oblaci najčešće dolaze....jugozapadne...a zaista ove godine nismo imali nijedan kršteni sistem koji bi se potegao sa Dinarida kroz Bosnu do Karpata a da ne oslabi, odnosno da izgura u jednom komadu iznad ogromne oblasti. Nije bilo situacija sa jakom dinamikom koja omogućava takve dugoživeće sisteme. Takvih situacija je bilo samo u južnoj polovini Srbije.
Umesto toga imali smo oblačne sisteme u kojima se odrazi pale i gase nasumično, budu aktivni neko vreme, ugase se pa ponovo niknu i tako ukrug, pri čemu je zahvaćena oblast konkretnim padavinama bila relativno mala.
Ponavljam, glavni utisak je ipak Banat (pogotovo južni deo) koji zaista nije imao sreće. Pa u 2-3 navrata ozbiljni potopi su promašivali za dlaku, već u rumunskom Banatu je bio potop (Tamiš veliki vodostaj) a tipa karte crtale taj sistem zapadnije.... ili ono što sam već rekao, apsolutno svi modeli daju nešto, ajde ne iznad jedne te iste tačke, ali generalno po Banatu (južnom posebno) a ne bude ništa, niti jedan razvoj. To je stvarno neverovatno, a prognoza je bukvalno za par sati unapred bila. Ajde da se zbog svih pretpostavki to pogrešno računalo do 24h pa da se obriše, nego..
A onda imaš i krajeve kao gde je Arkadije, gde bukvalno po njegovim rečima u 15-20 rundi tj. pokušaja oblak promaši njegovo mesto.. to je za mene nepojmljivo. Ja koji sam iz Banje, znam, desi se oblak promaši 1,2 dana ali već treći gađa bez greške. Kakvo crno mesečno obilaženje..