Vremenske prilike u 2020-oj godini

Nekoliko skoro nepotrebnih litara👎
Da je padala par dana pre te vrucine u kombinaciji sa onom je... im vetrom mozda bi i nesto znacila, sad je voz otiso u materinu.
Vise srece sledece godine.

I eto nas u klimatološkoj jeseni.

Pa da napravimo retrospektivu leta. Samo u nekoliko glavnih stavki.

Temperaturno sasvim okej, mada je bilo često povećane sparine. Jedini pravi toplotni talas usledio je, eto, tek sada na samom kraju avgusta.
Padavinski mnogo više leto naklonjeno predelima južno od Dunava i Save. U prilog tome pojedine stanice su imale jedno od najkišnijih leta (Niš)... istovremeno neverovatno suvo (pričamo o istoj godini i istoj državi) u delovima Vojvodine, posebno Banata. Dominirao je zapadni pravac vetra, sa par standardnih košavskih situacija južnog/jugoistočnog tipa (fen) pogotovo ovom sada na kraju leta.

Za mene ubedljvo najveći utisak ovog leta jesu neverovatne lupetarije oko rasporeda i količine padavina u istom tom Banatu... posebno južnom. Dešavalo se 3-4 puta da se danas popodne za uveče (znači par sati unapred) crtaju kojekakvi potopni sistemi u toj oblasti a da na kraju ne bude apsolutno ništa. Zašto je to tako bilo ove godine, ostaje zaista enigma.

U narednom periodu, izgleda dužem bez padavina... a što već i reče većina članova, ne znam ni čemu bi pomogla sada.

Imali smo u Avgustu 7 kisnih dana ali su to sve bili oblaci velicine jednog veceg sesira i zahvatali su jako male povrsine uglavnom 1-2 km. Sveukupno 26 lit od tih 7 kisa a vetar je duvao na zavidnom nivou tako da se sve osusilo pre vremena. No otom potom idemo dalje bice valjda godine kada cemo i mi dobiti padavine kada su potrebne.

Kimi..... i jedna interesantna stvar. Ranije kada je dolazila kisa sa istoka iz Rumunije to je bila sigurica. Ove godine se i sa tim istocnim kisama desavalo isto kao kad dolazi sa zapada stigne na par desetine km od nas i raspadne se oblak.

Poslednja izmena:
Mislim da je ovakvih vremenskih prilika bilo i pre.Kiše malo a jedan deo atara skoro ništa.
To je bilo krajem osamdesetih i početkom devedesetih .Deo atara koji se graniči sa Banatskom Topolom ,Banatskim Karađorđevom ,Tordom je u letnjem periodu dobijao 1-2 značajnije kiše i tamo je usev dao kakav takav rod dok su delovi atara prema Melencima i Novom Bečeju imali katastrofalno loše useve .
To se ponavljalo nekoliko godina a zadnje dve godine su u istom ritmu.
Tada je vladalo mišljenje da Molinska šumica utiče na privlačenje padavina.U tom delu atara je kanalska mreža razgranata ,verovatno i to ima neki uticaj.Deo atara koji ne dobija dovoljno padavina nema ,drveta ,nema kanala ....sem pored puta za Melence i Novi Bečej.

Kao da naidje period kad samo promašuje neki reon. Eto kod mene npr period od 2010 do 2018 svake god osim 2014 promašivalo je skoro svaki put ljetna kiša i to manji region par sela. Desavalo se cesto u ozbiljnom frontu da se samo pojavi rupa. Led nije pao ni jednom. Sad od 2018 pogadja baš al naidju i nepogode.

Sta sam još primijetio. Kad krenu kiše redovno pa i previše od početka godine tad bude solidno i ljeti a kad nece zimi i sa proljeca nece ni ljeti

Sto se tice dolazece kise sa zapada kod nas, za to sam vec podigao ruke, kao sto sam i ranije napisao vazece pravilo je bilo da su te kise ranije bile sigurne za nas reon, ali na zalost samo do 2012. Od tada vise nema tog pravila i obavezno svaki veci front u vise od 90 % slucajeva nas promasi.
Zanimljivo da zadnje 2 godine ( nisam siguran i za 2018) zaobilazi nas sa svih strana kad je u pitanju mesec Avgust a skoro se nikad ranije nije desilo da u prvoj dekadi Avgusta ne dobijemo minimalno 30 l.
O promasajima za nas region vise i nemam reci, sto Kimi rece i par sati unazad modeli su gresili da nisu zasluzili obrok par dana.

U periodu od 2010. do 2020. za moj kraj ovo je ubedljivo najbolja godina, bolja od 2014. (tada je u proleće bilo previše padavina, pšenica je prilično loša bila). Imali smo u julu i avgustu redovnu kišu. Bilo je u dva navrata i nepogoda sa ledom, ali ništa strašno. Očekuje se rekordan rod kukuruza i soje.

Da krenemo redom:
Kiraj, naravno da je ovakvih situacija bilo i pre. Taj obrazac da su delovi (posebno severnog) Banata najsuvlji i najkritičniji sa padavinama kada treba traje ko zna koliko stotina godina. Pogotovo taj deo oko Kikinde, tvog Bašaida, Bečeja, Sente i Ade. U vezi toga sa tipom terena i privlačenjem, na tako uniformnom ravnom terenu moguće da ima neki vrlo minimalni uticaj....morala bi da bude ogromna vodena površina (neko veće jezero) da bi se moglo smatrati da može imati neki malo veći efekt zbog povećanog isparavanja sa površine vode. Takođe, neki šumski pojas okružen tako bukvalno njivama na sve strane sa drvima tek uz put takođe može da ima u ravnoj oblasti neki maleni uticaj. Ali slabo je to ispitano sve.

Cicimoric, ova godina takoreći na prste jedne ruke može da nabroji situacije kada su padavine dolazile sa istoka. Veoma malo ih je bilo, veoma...a takve su znale baš da pogoduju upravo delovima Banata spuštajući se sa Karpata.

Glavni krivac se mora uvek tražiti sa druge strane, odakle oblaci najčešće dolaze....jugozapadne...a zaista ove godine nismo imali nijedan kršteni sistem koji bi se potegao sa Dinarida kroz Bosnu do Karpata a da ne oslabi, odnosno da izgura u jednom komadu iznad ogromne oblasti. Nije bilo situacija sa jakom dinamikom koja omogućava takve dugoživeće sisteme. Takvih situacija je bilo samo u južnoj polovini Srbije.
Umesto toga imali smo oblačne sisteme u kojima se odrazi pale i gase nasumično, budu aktivni neko vreme, ugase se pa ponovo niknu i tako ukrug, pri čemu je zahvaćena oblast konkretnim padavinama bila relativno mala.

Ponavljam, glavni utisak je ipak Banat (pogotovo južni deo) koji zaista nije imao sreće. Pa u 2-3 navrata ozbiljni potopi su promašivali za dlaku, već u rumunskom Banatu je bio potop (Tamiš veliki vodostaj) a tipa karte crtale taj sistem zapadnije.... ili ono što sam već rekao, apsolutno svi modeli daju nešto, ajde ne iznad jedne te iste tačke, ali generalno po Banatu (južnom posebno) a ne bude ništa, niti jedan razvoj. To je stvarno neverovatno, a prognoza je bukvalno za par sati unapred bila. Ajde da se zbog svih pretpostavki to pogrešno računalo do 24h pa da se obriše, nego..

A onda imaš i krajeve kao gde je Arkadije, gde bukvalno po njegovim rečima u 15-20 rundi tj. pokušaja oblak promaši njegovo mesto.. to je za mene nepojmljivo. Ja koji sam iz Banje, znam, desi se oblak promaši 1,2 dana ali već treći gađa bez greške. Kakvo crno mesečno obilaženje..

graphe3-1000-20-8490566038-43-2793522267-gif.gif
Ništa, ništa i ništa... suvo kao barut:

Kimi jel to od petka ponovo počima feniranje u nedogled ili za 7dana možda i padne neka kišica.

Nazad
Vrh