Paore, ta teorija o analogiji, odnosno traženju nečeg sličnog u prošlosti i povezivanju sa sadašnjim stanjem, te cikličnom ponavljanju nije apsolutno ništa novo.
Ali ona daje zanemarljive rezulate, zato se i ne uzima za ozbiljno. Tačnost je čini mi se bila manja od 10%. Eto toliko o tome.
A zašto se toliko komentariše GFS model koji si ti prozvao ? Pa zato što on izlazi 4x dnevno, te su njegovi podaci najdostupniji od svih jer su besplatni.
Poenta je tu u tome Paore što ti kao i svi ovde ne razumeš kako modeli funkcionišu, odnosno ne trudiš se da razumeš. Nisi ni svestan koliko miliona kalkulacija svaki model mora da izvrši, a da su te j-ne u mnogo slučajeva nerešive bez određenih pretpostavki, za koje mi uzimamo da su tačne da bi ih rešili iako nemamo nikakvu garanciju da je to tako.
A dobro znaš da buduće stanje atmosfere iz sadašnjeg ne može nikako drugačije da se izračuna sem numerički tj. putem spomenutih jednačina. Ti si prinuđen da ih rešiš zato što bez rešenja ne bi dobio ništa.
Numeričko rešenje prognoze je dokazano najbolje i bolje od bilo kakvog proroka, ponavljanja, gatanja i cikličnog razmatranja i tu nema bilo šta dalje da se priča. Osporavanje ove tvrdnje bi ti bilo kao osporavanje napretka savremene medicine npr.
Pročitao sam prognozu naravno, i ovo što daje taj čovek je sasvim korektna zima za naše krajeve.
Elem, nova kišna epizoda stiže već u nedelju, a zahlađenje Savo stiže od utorka i potrajaće sigurno par dana bar dokle ide neki pouzdan prognostički period.