Kimi
Zaslužan član
Stvar je baš u tome što se to samo čini da raspolažu sa egzaktnim podacima uz čiju pomoć kreiraju prognozu. Oni koriste i tumače modele koji su opet samo kompjutersko predviđanje jer ni ti modeli ne raspolažu sa dovoljnim brojem egzaktnih podataka, pogotovo ne u realnom vremenu. Laički rečeno, onako kako to ja doživljavam, meteorolozi rade prognozu na osnovu neke druge (kompjuterske) prognoze. I tu je mnogo prostora za greške i ne treba tim ljudima ništa zamerati. Jedino što bih ja možda mogao da zamerim našoj meteorološkoj službi je što ne mogu ove radarske centre da modernizuju, da snimke daju u većoj rezoluciji, da je grafička podloga realna geografska karta i sl. I pogotovo što nema više meteoroloških (automatskih) stanica. Al te stvari nemaju veze sa samom prognozom već sa sredstvima i organizacijom (čitaj ljudima). Jer mene stvarno nervira da sasvim lepo mogu da vidim fotografiju direktora (koga to uopšte zanima, nije Tito pa da mu moramo znati lik ), a radasku sliku moram da uveličavam, poredim sa prostornim planom i sl.
Uzgred, kod mene sad pada ona prava sitna jesenja.
X
Suština svega Dukej!
Evo uzmimo primer samo jučerašnjeg dana.
Scenario modela GFS:
Swiss HD iliti Švajcarac:
Realnost: