Vremenske prilike u 2017-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kad se samo setim crtarija pre 5,6 dana....

Imala je ova zima šansu da ode u anale, istoriju... Šteta što smo propustili ovu jednu jako lepu šansu. Eh...

Od brutalnog zahlađenja sa snegom i olujnom košavom, ostade samo sunce, mnogo blaži vetar i temperature 2,3 stepena u plusu. Bezveze..

I to je zima naravno, ali prosto u očima nekog ko voli meteorologiju to izgubi smisao. Nije to to.

Da je mogao da se kompenzuje onoliko dugačak period velikih mrazeva za nešto padavina u decembru, ova zima bi bila idealna.
Kod mene je sinoć i danas pre podne ukupno palo 6.5 l kiše.
Trenutno se oseća da je počelo biti hladnije i ne bi me iznenadilo da slaba kiša koja trenutno pada, veoma skoro pređe u sneg.
T=2.5°C.

Nista od onih mrazeva i zime kojima su nas opet "plasili"... Narednih dana kao danas... U plusu par stepeni, od sutra popodne razvedravanje... Ujutru lokalno temperatura u manjem minusu i to je to otprilike za ceo februar... Dugorocno, od 10-og marta temperature konstantno i stabilno na +10 i vise stepeni... Do tada zima zima, e pa sta je :)

Grdno se varaš, Proximus.

Čak i uz košavu čitavu noć koja bi duvala, T bi mogla da opada do -6,-7C, na istoku zemlje bez problema do -10C.

Kada se vetar smiri, mrazuljine do -10C mogu biti i u ostatku zemlje.

Nikako nije gotovo sa jakim mrazevima.

Za dnevne si u pravu, jer februarsko sunce i gola zemlja će lako da zagreju vazduh do plusa, i pored prisutnog hladnog vazduha nad našim prostorima.

Evo i karte.... vidi se veoma suv, hladan kontinentaln vazduh nad nama.... ali hebiga, kao što rekosmo iznad, pomahnitalo sunce koje hvata zalet ka ravnodnevici, izostanak snega na tlu i od svega toga dobijamo kamilicu usred dana naspram onoga što se prvo davalo.

Rtavn16210.gif

Pratim i ja Kimi sve te temperaturne mape i karte, ali sinoc do ponoci je svuda bilo oko 0'c... ;) E sad, lokalno bude nekih odstupanja od +3 do -3 stepena, al' boze moj, pogotovo narednih dana kada izvedri, moze biti ujutru fin mraz to stoji. A radari mere vazduh i kretanje hladne/tople vazdusne mase na mnogo vecoj visini od 2m (koliko ja znam), a kod nas se temperatura saopstava citanjem sa baznih stanica za vrednost od upravo 2m visine. A slazem se to za kosavu, medjutim i danas je nema. ;) Tako da temperatura danas u plusu 4'c kod nas. Od sutra pa narednih 10ak dana za BG i okolinu, bez padavina i sa jutarnjom oko 0'c, a dnevno od 4-7'c...

A za "kamilicu" sam se fino nasmejao ;) hehehe Ta ti je dobra :)

Po mom skromnom misljenju zima je sada tek prava kakva kod nas treba da bude a u Januaru je ipak za malo severnije krajeve normalno da bude i do minus 20.
Mislim da je za naredni period zavrsena prica sa velikim minusima a pogotovo sa celodnevnim mrazevima barem za moj kraj. Zato menjamo Avatra jer nece biti vise ledenog Dunava,ako se neko seca ja sam sliku postavio neposredno pre jakih zahladjenja.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh