Vremenske prilike u 2012 godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
mi u juznom banatu smo naje..li ovde uopste nije stajao ceo dan i jos pada a po radarskoj slici izgleda da nece skoro ni da stane.ima da plivamo kad pocne da se topi

Ono što me malo ohrabruje je da je zemlja ispod snega malo otpustila.Nije da je skroz normalno ali ipak bolje nego što je bilo.

Ono sto nije palo celo leto i jesen past ce u ovom vremenskom periodu. Sve to ptiroda doveda u nekakav godišnji prosek padavina.Ali bi nama više odgovaralo da to priroda malo lepše rasporedjuje ovo za sada je iz rekorda u rekord i sve neka čuda koja nisu bila od pre ko zna koliko godina..

Pa ja sam danas razgrtao baš u bašti gde je pripremljeno za setvu.Mnogo je mekše nego što je bilo.

Pada sneg nestigne se ocistiti koliko pada,ako nastavi ovim tempom precice do ujutru 50 cm sigurno,sad sam sav sneg iz dvorista ponovo iznosio napolje

B.Krupa visina snijega grad 60cm.Okolina do 120cm.Temperatura prije dan bila -24.Danas -16.

O
drzavaju se zimske radosti.Na slici skokovi uvis.

mi u juznom banatu smo naje..li ovde uopste nije stajao ceo dan i jos pada a po radarskoj slici izgleda da nece skoro ni da stane.ima da plivamo kad pocne da se topi

Zadnja recenica i mene mnogo zabrinjava. Pre nekoliko godina smo nas trojica ispustali vodu 5 nedelja pa se plasim da ne bude i ove godine tako. Te godine kada sam poceo da spremam njive vec sam bio mrtav umoran.

Druga stvar koja ce nam uskoro predstavljati problem je sneg na krovovima. Sutra idem da kupim one dugacke merdevine sto se produzuju da nekako ocistim sneg sa supe.

Danas cistio sneg 2 sata i dok sam zavrsio opet je bilo 2-3 cm snega gde sam poceo. Puteve u selu danas uopste nisu cistili ( barem ih nisam video )

Mene takođe brine situacija na proleće.Sve je zavejano,još uvek veje,čistim sneg da bi napravio drugom koji će pasti mesto.Siguran sam da će i proleće doneti vandrednu situaciju što se tiče poplava.

Verujem da će biti puno površina pod vodom ukoliko se naglo bude topio.Da je zemlja suva jeste ali primiti 60-70 litara vodepo m2 u par dana je nemoguće.

Мени је снег преко главе, али буквално, до главног пута можемо само пешке.
219409h.jpg

Zadnja recenica i mene mnogo zabrinjava. Pre nekoliko godina smo nas trojica ispustali vodu 5 nedelja pa se plasim da ne bude i ove godine tako. Te godine kada sam poceo da spremam njive vec sam bio mrtav umoran.

Druga stvar koja ce nam uskoro predstavljati problem je sneg na krovovima. Sutra idem da kupim one dugacke merdevine sto se produzuju da nekako ocistim sneg sa supe.

Danas cistio sneg 2 sata i dok sam zavrsio opet je bilo 2-3 cm snega gde sam poceo. Puteve u selu danas uopste nisu cistili ( barem ih nisam video )

Dobro je ako imaš gdje da ispustiš.ako nemaš :riba:

Kod mene pada cijeli dan, pada i sad. Danas sam lopatao nekih 30cm novog snijega (danas oko 15h) a evo ga pada i sad, ujutru ću imati još sigurno 20-30cm novog. Koliko ga je do sada napadalo ne mogu ni procijeniti jer se jako sliježe, dole se tako stvrdao da se lopatom odvaljuju ogromne grudve, iako je i dalje potpuno smrznut i suv. Zemlja ispod njeg je kao kamen, zaledjena do besvijesti. Neka moja procjena bi bila da je kod mene napadalo dobro preko 1m snijega (da se nije slijegao), pošto je visina čak i ovako nekih 80cm. Jedno je sigurno, kada ovo krene da se topi biće veselo. Za kraj februara najavlju naglo otopljenje, ići će čak i do 10 stepeni iznad nule (danas slusao u Dnevniku) a to bi moglo da izazove katastrofalne poplave i to na svim mogućim rijekama i potocima. Možda se i varam ali mislim da je do sada napadalo sigurno 100l vode po kvadratu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh