Vremenske prilike u 2011. godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
U Kuli veliko nevreme, olujni vetar, velika količina kiše sa gradom veličine zrna kukuruza, poneki veličine maline. Nepokošena pčenica je sigurno pretrpela štetu. Od jačine vetra su se polomile grane na 50 godina starom orahu u mojem dvorištu, baš iznad traktora i berača, sreća da je gusta krošnja zadržala polomljene gane.

@ Okrim

To je taj oblak čiji je samo kraj dohvatio mene i manifestovao se kao lep kratkotrajni pljuščić. Odmah sam po radarskom snimku znao da je gusto u Kuli i Vrbasu:

2011063012500000dBZ.cappi.png

kod nas vetrina udara ko lud i kiša u dva navrata procena mršavih 5-6 litara al sad počinje sitna sa vetrom valjda će past barem 20 litara.a treba je za lek...

Od jedan sat pa do sad pljusak se stisao samo 3 puta po mozda pola sata u blagu kisu i jednom je kisa pravila pauzu od 10 minuta.Strasno koliko se vode srucilo.Led je pocinjao oko 2 ,ali je bio jako sitan i brzo je prestao.Jos uvek pada.

pada već 45 min nebo zatvoreno sa sviju strana i to znači da će potrajat.a na radarskoj slici iznad sombora rupčaga ko da nijednog oblačića nema.
mislim da će biti laganih 25 litrica- ko nije proklet odlično.

pada već 45 min nebo zatvoreno sa sviju strana i to znači da će potrajat.a na radarskoj slici iznad sombora rupčaga ko da nijednog oblačića nema.

Ako si gledao RHMZ radarske snimke od 17.30 i 18.00 video si u stvari snimke od 16.20 i 16.50 dok još nije naišao oblačni front iz Mađarske. To me strašno nervira kod RHMZ-a. Kad je najzanimljivije oni brljave i nepostavljaju radarske snimke na net a sve okolne zemlje to uredno daju na svakih 15 min. Nije mi samo jasno kako opravdavaju budžetska sredstva za taj javašluk.

Kod mene sad baš lepa kiša pada, a po slici sa mađarskog radara izgleda da će još kišnih oblaka prelaziti preko Vojvodine.

Kod nas u naletima pljuskovi. Bilo jakog vetra, ali ne tako jakog kao u NS. Raketasi u dva maha dejstvovali i nije bilo leda. Hvala im.

Ako si gledao RHMZ radarske snimke od 17.30 i 18.00 video si u stvari snimke od 16.20 i 16.50 dok još nije naišao oblačni front iz Mađarske. To me strašno nervira kod RHMZ-a. Kad je najzanimljivije oni brljave i nepostavljaju radarske snimke na net a sve okolne zemlje to uredno daju na svakih 15 min. Nije mi samo jasno kako opravdavaju budžetska sredstva za taj javašluk.

Kod mene sad baš lepa kiša pada, a po slici sa mađarskog radara izgleda da će još kišnih oblaka prelaziti preko Vojvodine.
nekada slika bude identična stanju na nebu ali sada nema veze sa mozgom.pratim i ja stalno okolne zemlje a ni braća hrvati nemaju baš ažurnu radarsku sliku.s obzirom da sam ja blizu grane sa cro nama i odgovara njihova prognoza.kombinujem weatherumbrella i aladina hrvatskog za padavine.prognoza za nas je 10-20 l i nadam se da će se prevarit i pasti 30 l.

Bio sam sad do kišomera i samo 8 l je palo u ovom drugom navratu. Sa onih 4l od popodne je ukupno palo 12l danas, ali još uvek pada ona slaba jesenja kišica koja neće bitno povećati ovu količinu padavina. Nije mnogo i nedovoljno je, ali šta je tu je, bolje išta nego ništa. Količina padavina je lokalno jako različita i ko je dobio bolju kišu bar malo može da odahne od ove suše a mi ostali da se nadamo da će je biti dovoljno u predstojećem periodu.

Kišomer izgleda ovako, koštao je oko 350 din u poljoapoteci:

471000gross.jpg

Inače kao kišomer ti može poslužiti bilo koja posuda sa vertikalnim zidovima (npr. lonac može biti kišomer, a npr. činija ne može jer joj zidovi nisu strogo vertikalni), bez obzira na veličinu i oblik, i samo izmeriš koliko u toj posudi ima mm vode. Taj broj milimetara visine vode u toj posudi je jednak broju litara po kvadratnom metru. Ovde na slici ovog kišomera nisu strogo vertikalni zidovi, ali nije ni linearna podela skale, odnosno sakla je tako baždarena prema tačnoj vrednosti padavina.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh