Mozda sam malo pogresno postavio pitanje, nisam mislio nista lose. Kompresija nema veze sa auspuhom, ona ima veze sa stanjem klipne grupe, cilindra, glave, ventila, zaptivaca... Auspuh ima veze samo sa podpritiskom izduvnih gasova, ali to nije toliko izrazeno kod 4T motora koliko kod 2T, da ne ulazim u to. Drago mi je ako pomaze, i ja bih voleo napraviti na mom vlatku neki tisi auspuh, ali se bojim tih izvedbi ispod traktora, i dole nisko zato sto je vlatko poznat po tome da hoce da varnici kad se dobro upregne, pa se bojim paljevina.
Nisi postavio pogrešno pitanje, već sam se ja pogrešno "odrazio"...
E na to što si napisao sam mislio kada sam rekao "kompresija"...
Hvala na detaljnijem objašnjenju (i sretnijem) od mog...
Za varnice i paljevinu ne brini, jer kroz ovako dugačak izduvni sistem teško može nešto da prođe...
A možeš kupiti i onaj dodatak, tzv. "hvatač varnica", pa ga namontirati na auspuh...
Još nešto, prigušivač u drugom loncu sam pravio sam, i to na taj način što sam cev presekao na pola, pa na sredini navario jednu pločicu i time zatvorio potpuno protok, a zatim sam sa obe strane cevi (a unutar lonca) izbušio gomilu rupa fi10mm,i na par mesta zaparao brusilicom sa reznim kamenom, verovali ili ne, ova prosta konstrukcija toliko smanjuje već poslovično glasan Vladimirec, da se sada čuju zvuci koje ranije nisam čuo od preglasnog tandrkanja traktora pod punim opterećenjem...
Dobrodole ja sliku nove kreacije nevidim
Slikano iz drugog ugla, nadam se da se sada vidi bolje nego na prethodnoj...
Može se napraviti i kako je Vića objasnio u svom postu, ma svašta se može pustiti na volju po raznim pitanjima a u vezi sa "modernizacijom" ovog zahvalnog traktora...
Ne mogu da citiram, jer ne nađem post, a i sa drugog je jednog Foruma, gde i uvaženi član (po mom ubeđenju a po pitanju Vladimirca) Savoris kaže da je uradio izduvni sistem nalik mom...
Da li ga još uvek tako tera ili je odustao (pa napravio nešto sasvim drugačije) ne znam...