Ma jeste me namučio pošteno, ali imam ogromno iskustvo sa zupčanicima, brzinama i šaltanjima raznih vrsta.Više godina se bavim popravkom Tomos motora,T12, APN4 i 6, 15-ce, remontom pumpi za navodnjavanje, motokultivatora (freza) tako da sam uspeo da "skarabudžim" nešto. Aparatom za varenje sam popunio one zareze na osovini, pa je bila o nova,bez ikakvih zareza, pa sam posle brusilicom pravio nove zareze kako sam mislio i shvatao u čemu je bio problem.Da sam imao takvu istu ili sličnu osovinu sve bi bilo jednostavnije...
Klizač sada ulazi maksimalno i bukvalno s kraja na kraj tj. iz brzih u spore što ranije nije bio slučaj.Isto tako zarezi na osovini i na kraju gde je bravica koja zaključava, i na onom drugom gde su kuglice, tačno stoje u položajima gde treba da su...
Izgubio sam silno vreme, maltene celo poslepodne radeći ovo, ali sam ipak uspeo...
Postavio sam i ručicu reverzera i probao da šaltam sa stisnutim i otpuštenim kvačilom, u prvom slučaju šalta perfektno, dok u drugom nema šanse da mrdne, jedino da polomim ručicu.Zatim sam ubacio u spore, skinuo poklopac zajedno sa ručicom, pogledao kako klizač sad stoji i setih se jutros kako je kada sam ubacio u spore klizač sa zupčanikom samo delimično ulazio u zupčanik sporih.
Dosta sam lako skontao princip rada menjača, ponavljam, asocirao me puno na menjač Tomos-a T12 Kolibri iz 66. koji posedujem i koji mogu da rasklopim i sklopim zatvorenih očiju, na njemu su još uvek igličasti ležajevi koji čak i iskusnijim majstorima zadaju glavobolju kada treba da sklope mašinu posle remonta...
Ne razumem i ja ovo s dva zareza, sada gledam Nešinu sliku a i tvoju menjača i nemam predstavu zašto je kod mene ovakav klizač.
Kao i kod svih Vas ostalih, a po drugim pitanjima, eto na primer tvoj je 76. a ima dovod goriva odozgo, moj, Ćirin i verujem 80% drugih je dovod goriva FABRIČKI dole...
Eto i objašnjenja zašto MOJ klizač ima dva komada zareza...