Vlašićka (Travnička) pramenka

MIRKOPOZEGA

Novajlija
Učlanjen(a)
29 Jun 2010
Poruka
1.097
Lokacija
POZEGA
Imam jedno pitanje,nije za ovu temu al ajde-Kada su ovnovi,ovce,jagnjad i na drugu stranu prasad najskuplja?
 
Učlanjen(a)
16 Apr 2010
Poruka
98
Lokacija
Doboj,BiH
Doboj-Prnjavor ide do 7 marki za kilogram ,ali samo za uskrs i prvi maj,dok za vasar prnjavorski i derventski ide po pet marki,kao i svugdje.U okolini Teslica ,kod ondasnjih cobana nema manje od 6 marki za kilo-sam sam to procesljao ,i kupovao.Kod nas ,kod prodaje ,najvise remete sverceri,nakupci,prekupci.Njih da nema bilo bi odlicno.
Kod nas jagnjad i prasad u decembru i januaru dostižu do 7 KM, dok su ovnovi najskuplji pred Kurban bajram i oni su oko 5 KM.
 
Učlanjen(a)
16 Apr 2010
Poruka
98
Lokacija
Doboj,BiH
Nemam svjezih slika od ovaca-nisam u toku za taj vasar.Vucija planina je na teritoriji optine Teslic.

Moja malenkost sa sampionom i vlasnikom ovna.


---------- Poruka napisana u 08:11 ---------- Prethodna poruka je at 08:04 -------------------- Poruka napisana u 08:12 ---------- Prethodna poruka je at 08:11 ----------

p.s. potrebno je sacekati nekoliko trenutaka kod otvaranja slike.
 

MIRKOPOZEGA

Novajlija
Učlanjen(a)
29 Jun 2010
Poruka
1.097
Lokacija
POZEGA
I nije neka borba kad su zavilaseni,nekoliko ljudi na Zlatiboru su vilasili ovnove ali su takvi uvek izvlacili deblji kraj u borbama,inace veci broj stada na jednom mestu pa su u pocetku borbe bile ceste dok ne ostane najjaci
 
Učlanjen(a)
16 Apr 2010
Poruka
98
Lokacija
Doboj,BiH
Da,to su borbe ovnova,medjutim,to nije borba ovnova na nekoj komercijalnoj osnovi,sa smrtnim ishodom.Ovo je narodna tradicija,cisto da se ne zaboravi.Ovdje je dva do tri udarca i zna se .Nema ovdje neke jurnjave po ringu-zivotinje odlicno shvataju dominaciju protivnika.Borbe bikova na koridama kod nas su isto tako bezopasne,to nije kao u Shpaniji gdje matador na kraju ubija zivotinju.

Mi burno reagujemo na takve stvari zbog nasih integracija u EU,pa se mnogo puta pozivamo na zastitu prava zivotinja sto ponekad ispada jako smijesno.Drustva koja su izmislila takva pravila o zastiti zivotinja tamane cijele nacije po bliskom istoku,Evropi,a mi ih sledimo u njihovim vrijednostima kod zastite zivotinja?Slijedeci druge mi zapravo unistavamo sebe.
 

laki1971

Član
Učlanjen(a)
15 Avg 2011
Poruka
48
Lokacija
bratunac
ovo moram da iznesem,prijatelj mije kupio 10 komada pramenke medu njih ubacio ovna romanovskog,sve su se izjagnjile od 25 decembra do 15 januara ove godine,dva mjeseca jagnjad dojila i onda odvojio ,moram napomenuti sve pojedno jagnje,i onda ovan medu njih,juče sam bio prisutan krenulo novo jagnjenje,tri se ojagnjile,uslikaću i postaviti slike, a tezina tih proslih jagnjadi zapanjujuca.malo ko to postize sa pramenkom ali mislim dase radi o inzvarednoj ovci,ništa ove plemenite nisu iznad nje.
 

entuzijasta

Novajlija
Učlanjen(a)
26 Feb 2010
Poruka
999
Lokacija
D.Dobric Loznica
Pa kolika je ta zapanjujuca tezina Decembarskih jaganjaca? To vise nisu jaganjci zenske mogu vec lagano da se pare jel pustao ovna i na njih ili samo na stare ovce?
 
Učlanjen(a)
16 Apr 2010
Poruka
98
Lokacija
Doboj,BiH
Ja imam jedno zensko iz kombinacije :eek:tac romanov ,majka vlasicka pramenka.Prosle godine u junu je dosla na ovaj svijet.Uvijek izgleda onako dobro ugojeno za razliku od ovih drugih pramenki.Ona jedina ide na mjesta da trazi hranu tamo gdje druge ovce nerado idu.
 

laki1971

Član
Učlanjen(a)
15 Avg 2011
Poruka
48
Lokacija
bratunac
pusto normalno na stare ovce,tu je poenta dasu ovce odmah dva mjeseca posle jagnjenja usle u priplod a radi se o pramenci,a sto se tice tezine jagnjadi pa tosu jagnjad posle 3 mjeseca ovnovi imali do 30kg,negovorimo trenutnoj tezini,a nacin ishrane jagnjadi ujutru i predvece kocentrovana spravljena hrana i sjeno u jaslama,mislim dasam biojasan.
 

Petrovo

Član
Učlanjen(a)
2 Feb 2011
Poruka
2.489
Lokacija
Petrovo Ozren RS
Izvanrednit rezultati za pramenku duze vrijeme sam pratio i otkrijo da pored solidne hrane pramenki je potreban dobar ovan koji je u svako vrijeme spreman na parenje i koji uvjek njuska i tjera ovce i da tako se dolazi do van sezonskog parenja sto je kod lakija i uspjelo svaka cast samo reci da li u tom drugom jagnjenju ima dvojki ili sve jedincad
 

laki1971

Član
Učlanjen(a)
15 Avg 2011
Poruka
48
Lokacija
bratunac
Po jedno,to mi je kod prijatelja ,te ovce probrao je kod čoveka koji je imo 80 komada.Te su ovce pretezno jagnjile po jedno i u bivseg gazde, sad je od mene uzo romanovskog ovna da pusti na podmladak decembarski da proba da dobije na plodnosti buducih generacija.

---------- Poruka napisana 10-08-12 u 12:57 ---------- Prethodna poruka je 09-08-12 at 09:34 ----------

nastavljaju sa jagnjenjem,jos se dve ojagnjile ukupno ima 9 komada,jedna mu jeuginula.jagnje po jedno.uslikacu.zaboravio sam ovo sa slikama petrovo tićes mi objasniti.
 

hasko-ba

Član
Učlanjen(a)
11 Jan 2012
Poruka
52
Lokacija
Sarajevo
pozdrav iz sarajeva.. sta bi sa ovom temom. nepise Enes i sve stalo.. ENESEEEE jesi li ziv...janje li se ovce itd..
 
Vrh