Vlašićka (Travnička) pramenka

Imas sojeve koji nisu mesani od pripitomljavanja (karakacanka) kao i mesane sto ti kazes, pa hios rasa lici na sjenicku rasu. Kod ovaca je specificno sto se gaje u velikim ili srednje velikim stadima, u neka predjasnja vremena bez puteva, usled fizicke odvojenosti ukrstanjem u srodstvu,melezenjem sa ovnovima sa strane, aklimatizacijom i mesanjem na lokalnom nivou stvarali su se lokalni tipovi odnosno sojevi ovaca koji su vremenom dobijali neke specificne osobine, nekad te osobine nisu bile dovoljne da se odvoje kao rase a nekad su ipak postale raylicite rase. Kada jedna grupacija ima neke osobine koje se vidljivo i merljivo raylikuju od osobina druge grupacije i te osobine prenosi na potomstvo onda ta grupacija iz soje prelazi u rasu, te osobine mogu da budu kvantitativne/merljive ili kvalitativne/vidljive. U prve spada duzina i prinos vune, kolicina mleka , prirast itd a u druge oblik tela, dimenzije, obojenost vune, obojenost pokrovnih dlaka na nogama, usima i licu i druge.

ne izbacuje je nije ona kao neke rase da kaci bolesti Sika to je pramenka rogovi kazu da ima krvi nasih Bosanskih ali okviri nikako jedino sto lici na stolacku pramenku ali ona nikako nije mogla dospjeti u Vojvodinu ipak i ja mislim da je neka rumunska rasa

za premenku vecinom misle da to " i nije neka ovca, uzimaju je kad im treba kosilica za vocnjak.sve je manje cistokrvne pramenke. sve neki melezi, ili ovce koje nije ni "dotakela" selekcija.ide se na onu gledaj u nebo pa sta Bog da( mislim na broj jagnjadi). mislim da bi trebalo neko udruzenje za ocuvanje ove rase. da se vrsi pravilna selekcija. da se povede racuna o tom. i sigurno bi ova ovca dala veci prosjek u jagnjadima. a naravno pitanje je i ishrane i smjestaja. jeste da ovca ne zahtjeva koliko krava, ali ne moze se hraniti u nekom svinjcu na nekoj polutrulom sjenu. a mnogo ih je(govorim ono sto sam licno vidio, a ne za cjelokupnu situaciju da se ne uvrijede oni koji uzgajaju ovce kako treba) koji se bas tako odnose prema njoj.

to je zato jer je potiskaju neke druge rase stariji ljudi i danas znaju sta je pramenka te je cuvaju ali ove nove rase je potiskuju
ima grla koja nisu uopste melezena znam samo u mom kraju dosta ljudi koji samo pramenku drze ali neko to radi tek tako malo sjena u zimi stala se raspala ali i nemaju neke rezultate e zbog takvih ljudi stvaraju utisak da je ona losa ovca

kad sam rekao melze mislio sam izukrstani svi moguci sojevi. nisam se bas dobro izrazio, jer melezenje se je rijec koja opisuje ukrstanje dvaju rasa. ima tih nekoliko sojeva pramenke, ali sve manja je da su to cisti sojevi. ne pazi se bas na to, bar je to ovde tako, ne mogu reci za planinske krajeve.

e bas to, sto se ukrstaju sojevi na neodgovarajuc i neplanski nacin, a pogotovo sto se ne vodi m,nogo racuna o proplodnim grlima. nije isto vidjeti šramenku kao tele, ili nekog prcmoljka. vise ova rasa ovce gubi sa ovim sto sam spomenuo nego sto dobija. zatop ove ovcu smatraju losom.

ima vise sojeva tacno al nemozes u Hercegovinu otjerati nasu travnicku jer nema dovoljno hrane i nebi imala ni pola od svoje mase zato amo il hercegovacka ali ovde gdje ljudi imaju lijepe uslove trave i malo kukuruza treba da vode racuna sta ces kad ima neodgovornih
u Srbiji ima rumunski nekih pramenki sitne male i sad se stvara los utisak o pramenkama kada mi pricamo o nasim ali vec ljudi uvidjaju sta je vlasicka okvirima zato dobre ovce i jos bolji ovan u stadu mora biti

---------- Poruka napisana 07-03-12 u 18:18 ---------- Prethodna poruka je 04-03-12 at 08:33 ----------

zarius evo slika da vidis kako napreduje ovcica i vidis duzinu repa i da je ocjenis po tebi naravno i ostali bi trebali koju rijec priloziti dobro bi mi doslo:ppozdrav:

zarius evo slika da vidis kako napreduje ovcica i vidis duzinu repa i da je ocjenis po tebi naravno i ostali bi trebali koju rijec priloziti dobro bi mi doslo:ppozdrav:[/QUOTE]

ne bih mnogo da hvalim da ne bih urekao, ali bice to kvalitetno grlo! da tako nastavi bice dobrih jagnjadi od nje! ako Bog da vidimo se!

danas sam vagao ovnica. tacno mu je tri mjeseca.ima oko 32 kg, mozda cak i vise. manje nema sigurno.jer nisam mogao drzati vagu samo sa dva prsta. elektronskla je vaga sa kukom. tako da nisam siguran da sam ga odigao od zemlje.a i batrgao se kao lud. ovcica kojoj fali 2 dana do 3 mjeseca ima 22 kg.ostalu jagnjad nisam vagao.sta mislite o ovim tezinskim mjerama?

ovnic definitvno odlican ovcica mi nesto mala al sve se dotjera hranom
nemoj ga vise toviti barem ti ja predlazem jer u punom naponu dolazi do krivljenja nogu i ostalih deformacija
jos samo slike cekamo

Vidio sam da gore neko spominje dali su Vlasicka i dubska ovca jedno te isto, pa da razjasnim naravno da jeste mjesto Dub je selo koje se nalazi na Vlasicu i po njemu je Vlasicka pramenka dobila ime tj. po selu Dub udaljenom od Travnika 30-ak kilometara...

---------- Poruka napisana u 23:25 ---------- Prethodna poruka je at 23:24 ----------

ovnic definitvno odlican ovcica mi nesto mala al sve se dotjera hranom
nemoj ga vise toviti barem ti ja predlazem jer u punom naponu dolazi do krivljenja nogu i ostalih deformacija
jos samo slike cekamo
Petrov samo ga zavilasi na vrijeme i bit ce to dobar ovnic

---------- Poruka napisana u 23:27 ---------- Prethodna poruka je at 23:25 ----------

Kada uhvatim vremena nesto vise cu napisati o ovoj kultnoj ovci, samo da jos jednom ponovim njena prevashodna uloga je za proizvodnju mlijeka odnosno nadaleko ponatog vlasickog ovcijeg sira i u biti svaki ce vam vlasicki ovcar reci da mu je janje kolateral, odnosno, da mu janje sluzi samo da pokrije godisnje troskove ovce a u biti njegova zarada je od mlijeka odnosno od sira. Ako se nekada zadesite na lokalnim pijacama u i oko Vlasica imacete priliku da vidite da se ovce ne kupuju na osnovu eksterijera nego se prevashodnose pita koliko daje mlijeka pa tek onda ostale svari se gledaju. Nikada ni jedan ozbiljan ovcar nece ovu ovcu pustiti u priplod sa devet mjeseci, to je za njih ludost, minimalno sa 1,5 godinu i tesko da ce dviska ikada svoje prvo janje odhraniti.

Prijatelju ne bih se slozio s tobom da tesko kad dviska moze odhraniti svoje prvo janje dapace postavit cu slike gdje siljezice hrane odlicno janjce, bitna je samo dobra hrana i nema problema..

---------- Poruka napisana u 23:37 ---------- Prethodna poruka je at 23:27 ----------

---------- Poruka napisana u 23:41 ---------- Prethodna poruka je at 23:37 ----------

Moji ovnovi pobjednici na vaseru u Turbetu 2010 godine

---------- Poruka napisana u 23:45 ---------- Prethodna poruka je at 23:41 ----------

Ovu sliku dodajem radi toga sto sam gore Bosniana opovrgao kada je rekao da ozbiljni ovcari ne pustaju u priplod mlade ovce ova siljezica je stara 13 mjeseci i odlicno hrani janje, sto znaci dobra hrana pravi maldovana stara izreka...
ovo je ovan od moje kolegice Sabine iz Donjeg Vakufa vec tezi preko 100 kg i mislim da ce ove godine ona pobjediti na vaseru

---------- Poruka napisana u 23:50 ---------- Prethodna poruka je at 23:45 ----------

To je prijatelju tipican primjerak crne vlasicke ovce imao sam par takvih sinja.......i sto se tice vlasickih ovaca taj tip je najmlijecniji bar se kod mene tako pokazalo..

---------- Poruka napisana u 23:52 ---------- Prethodna poruka je at 23:50 ----------

Najoriginalniji primjerak vlasicke pramenke

---------- Poruka napisana 16-03-12 u 00:00 ---------- Prethodna poruka je 15-03-12 at 23:52 ----------

Moje siljezice

---------- Poruka napisana u 00:03 ---------- Prethodna poruka je at 00:00 ----------

---------- Poruka napisana u 00:17 ---------- Prethodna poruka je at 00:03 ----------

Koja je razlika izmedju ovaca koje imaju sive kukove od ovih skroz belih,takodje vidim da ima i belih i crnih janjadi...

Prva svrha biljezenja ovaca je sami exterijer ovce istakne joj zadnji dio i cini se veca, a takodje mi cobani biljezimo tako svoja stada zbog slabije vidljivosti iz udaljenosti tj da nas slabije zapazaju ljudi na udaljenosti a mozete se i uvjeriti nekad kad vidite na istoj udaljenosti cisto bijelo stado i nagarano razlika je velika...

---------- Poruka napisana u 08:00 ---------- Prethodna poruka je at 00:17 ----------

pg]
imgp2022.jpg
[/url]

Volio bi cuti misljenje odgajivaca travnickih ovaca o ova dva momka,moj prijatelj ih uzgaja ali ja nemam iskustva sa njihovom selekcijom pa me interesuje sta korigovati u daljem uzgoju.Ojagnjeni su pocetkom proljeca a slikani u ljeto. Nisu vise zivi ali imaju dosta muskih i zenskih potomaka.

Pa naravno da imaju gubitke posebno kada je kisnio vreme, Kada je jak mraz obicno jagnjad koja su tek ojagnjena zagrejavaju kraj vatre i kada krenu na put nose u rukama. Dosta ih ima bez noge jer im izmrznu, takvu jagnjad ostave kod ljudi koji im izlaze u susret, kada dodju u njihov kraj oni im prave hranu, obezbede tusiranje itd. Cobane ne placaju obicno tu su dve tri porodice sa stadima i njih 5,6 se stalno rotira, tj. sa ovcama su neprekidno 2,3 coveka, dok 2,3 idu kuci da odmore. Jedan lik iz komsiluka je se okumio sa nekim nomadima sa Zmijanja mislim da su, kaze da je kuca sredjena u fulu, vozili su Pasata 3 odmah posle rata kada je to auto za nas bio pojam. Da su bezobrazni jesu, najvecu stetu prave zimi kada je sneg i ovce nemaju sta da jedu, pa ih nateraju u sumu i ovce bukvalno sve ogule, lipu, grab, sve sto im dodje pod zub(govorim iz licnog iskustva). Znaci isplati im se tako sto im je veliki deo ishrane besplatan, pored uginuca msm da im odprilike ostane 1 jagnje po ovci, pa ti racunaj 300 ovaca=300 jagnjadi.

Slazem se bato sa svim sto si gore napisao ali nadodao bih se na zadnju recenicu kad vec racunamo ewo uzmi primjer 300 ovaca 300 jagnjadi a zaboravio si u toku godine da tih 300 ovaca da 30 kaca ovcijeg sira, svaka kaca ima po 40 kg sto znaci 30kacax40kg=1200 kg sira puta 8KM =9600 KM ovo je minimalan prikaz samo da vidis kakva je racunica od vlasickih ovaca uzmi ti svoje stado pa izracunaj dali mozes imati ovakvu racunicu s tim da zimi ko boravi u Semberiji ili slicno ne potrosi ni 2000 KM na hranu shvati ovo kao pozitivnu kritiku pozz takodje bih dodao na post od Tome HP slika sa bjelom ovcom sa sigurnoscu mogu reci da to nije ovan nego slabo uhranjena dviska ili prvojanjka malo slabije uhranjena jer nemoguce je da s tim uzrastom ovan ima tako male rogove :D

Poslednja izmena:
ako sam dobro razumeo od jedne ovce se dobije samo 4 kg sira godisnje(1200 kg od 300 ovaca)?to mi deluje jako malo obzirom da za kilo sira treba ne vise od 5 kg mleka

Vec sebe zamisljam u Bosni na dedovini i ocevini sa jednim stadom od 200 komada, al zelje su jedno i realnost drugo ! :osmeh:

Nazad
Vrh