Visokoproteinske komponente za ishranu zivine

SAMA

Moderator
Učlanjen(a)
13 Feb 2011
Poruka
8.394
Lokacija
Stara Pazova
S obzirom na cenu sojine sacme,treba tragati za komponentama bogatim proteinima,koje bi je mogle uspesno zameniti.Mozda cemo se vratiti ribljem brasnu.Ja nesto razmisljam o kukuruznom glutenu.Cujem da je problematican za skladistenje i jako kvarljiv.Ako neko ima neko iskustvo,ili drugu ideju,nek se privati tastature.
 
U Bačkoj topoli ima kafilerija gde se može kupiti mesno-koštano brašno sa 40% proteina. To je odlična zamena za riblje brašno a delimično i za sojin griz (sačmu). Ranije sam ga koristio u proizvodnji i to čak do 10%, bez ikakvih problema.
Mnogo je manja šansa da bude pokvareno u odnosu na riblje brašno, jer se u fabrici uvek dobije sveže proizvedeno.
Takođe ga ima i u Karnexu u Vrbasu.

To što se danas jako malo koristi mesno-koštano brašno je zasluga negativne kampanje koja je usledila nakon pojave bolesti ludih krava a svi ovi proizvođači i domaći uvoznici raznih super(skupih)premiksa su to maksimalno iskoristili.
 
Cena mesnog je oko 40 dinara.Eko fish,tj zamena za riblje brasno kosta oko 140.Ima li neko iskustva sa njim?
[h=1]Biljna zamena za riblje brašno Ekofish Meal[/h]Biljno visokoproteinsko hranivo EKOFISH MEAL je dugo očekivani proizvod na našem tržištu koji u potpunosti zamenjuje riblje brašno, koje se zbog zdravstvenih razloga u svetu, a i kod nas, izbacuje iz upotrebe. Sve su češće bolesti koje se javljaju upotrebom animalnih hraniva u ishrani životinja, veoma su jakog mirisa koji se prenosi na mleko, jaja i meso. Animalni proteini su podložni lakom kvarenju jer se pod dejstvom mikroorganizama razlažu dajući štetne produkte.
Imajući u vidu loše strane upotrebe ribljeg brašna, a ne zaboravljajući dobre nutritivne osobine, studioznim i temeljnim radom dobijena je visokoproteinska i visokokvalitetna biljna zamena za riblje brašno EKOFISH MEAL, koja je zamenila nutritivne osobine, a pri tom izbegla sva loša svojstva ribljeg brašna.
EKOFISH MEAL je vrlo ukusno i lako svarljivo hranivo koje predstavlja jedinstven izvor proteina (minimum 60%), esencijalnih aminokiselina, sojinog ulja, lecitina, minerala i vitamina rastvorljivih u mastima.
Proizvedeno je korišćenjem savremene tehnološke opreme koja omogućuje dobijanje higijenski ispravne i zdravstveno bezbedne hrane.
Osnovna sirovina su visoko koncentrovani sojini proteini obogaćeni drugim aditivima, koji u potpunosti zamenjuju riblje brašno u proteinskim, energetskim, mineralnim i svim drugim osobinama.
 
Najverovatnije je u pitanju mesno-koštano brašno. Njegova cena je sasvim pristojna u odnosu na ostale komponente.
Eko-fish meal nisam nikad koristio u proizvodnji hrane, jer mi je uvek bilo skupo u odnosu na cenu proteina iz sojine sačme i mesno-koštanog brasšna.
Mesno-koštano brašno je inače što se tiče "zdravstvenih" razloga manje "opasna" komponenta i od suncokretove sačme, iz jednog prostog razloga - u fabrici je uvek sveže; za razliku od ribljeg brašna koje proputuje okean, nekoliko mora i reka dok dođe do nas, plus pretovari, plus pacovi po brodovima, te razne ptice. A sve su to kritični momenti za početak kvarenja istog.
 
Poslednja izmena:
ja cu da upitam iskusne da li je bolje koristiti mesno kostano ili omastiti mascu iz pecenjare hvala
 
Poslednja izmena od urednika:
Mesno kostano je bogato proteinima.Ono nije masno.To su dve razlicite stvari.Jedna je za proteine,a druga za energiju tj mast.
 
Glutena ima u Almeksu Pancevo.Kazu samo da je jako kvarljiv i tesko ga je odrzati.
 
U Almeksu nemaju maloprodaju.Zna li neko kako se moze doci do kukuruznog glutena u maloprodaji?Za pocetak oko 300kg.
 
U Almeksu nemaju maloprodaju.Zna li neko kako se moze doci do kukuruznog glutena u maloprodaji?Za pocetak oko 300kg.
Reklamirao se neki lik iz Kovija sa nekom vrlo povoljnom cenom zvao ga nekoliko puta te ima te bice i sada ga ne vidjam u reklamama , inace pre nekiliko god. smo ga koristili za pilice,kazu da ima neku gorcinu pa nije pogodan za prasad, mada se moze naci receptura za prasad sa glutenom.Ps. mi smo koristili Ipokov koji je sada takodje u sastavu ALMEKSA.
 
Zvao sam ga.Nema vise.Javio mi se pogresan covek u Almeksu.Ipak imaju maloprodaju,al samo na dzambo vrece od 1000kg.Cena je 114 sa PDV.Nije mi ni to problem,al sam hteo manju kolicinu da probam i vidim dali se isplati.Nisam dosad gluten stavljao u hranu.Na trenutnu cenu soje,ovo dodje skuplja varijanta.Bojim se samo sto kazu da je jako kvarljiv i zahteva idealne uslove za skladistenje,sto moze biti problem leti.
 
Zvao sam ga.Nema vise.Javio mi se pogresan covek u Almeksu.Ipak imaju maloprodaju,al samo na dzambo vrece od 1000kg.Cena je 114 sa PDV.Nije mi ni to problem,al sam hteo manju kolicinu da probam i vidim dali se isplati.Nisam dosad gluten stavljao u hranu.Na trenutnu cenu soje,ovo dodje skuplja varijanta.Bojim se samo sto kazu da je jako kvarljiv i zahteva idealne uslove za skladistenje,sto moze biti problem leti.
Ja sam ga koristio u prvih nekoliko tura za spravljanje koncentrata za pilice,nabavljao sam ga u Almeksu.Nisam imao problema sa kvarenjem,potrebno ga je samo drzati dalje od vlage i ne praviti vece kolicine koncetrata ako se ne trosi zbog prisustva zamascivaca u hrani.Moje iskustvo s njim je da je to izuzetno hranivo ali je pitanje opravdanosti trenutne cene,takodje i nabavka je problem jer ga nema stalno.Inace sto se tice kvarenja,za period turnusa nema nikakvih problema.
 
Nazad
Vrh