Virtemberg Ovce

• Začetnik teme aleksandar
  • Datum pokretanja
dugo vremena se nije nista desavalo u ovoj temi, izgleda da je bilo dosta posla oko sisanja i spremanja hrane. Drago mi je da ste postali aktivni. :ppozdrav:
A mi ako ne mozemo da imamo boljeg Virtemberga od Nemaca, bar igramo bolje fudbal od njih :D

Tako je Miljko,
posle 37 godina, ako računamo "nasledstvo" od stare nam domovine.
A što se tiče ovnova, verovatno još dugo ćemo biti "u bedaku", ali šta da se radi, ipak su oni "izmislili" tu rasu?!

:ppozdrav: svim forumašima, najzad sam na ADSL priključku.

evo da i ja malo doprinesem ozivlajvanju teme :cao:
335hc3d.jpg

166f5s4.jpg

2eo895y.jpg

2ymalcm.jpg

Bogami si temu lepo oziveo ovim slikama i samo nam zadao glavobolje i da imamo o cemu razmisljati :D
Ovde se, sa tvojih slika, vidi sta znaci kvalitet, rasa, dobra ishrana, pedantno drzanje i naravno masinica za sisanje :bravo: Sta reci, melem za oci i dusu... Sve pohvale...

::svaka cast::, :D,
Fotke bez komentara i naravno konkurencije, možda bih donekle konkurisao sa kvalitetom trave u pašnjaku, ali gde definitovno nema šanse to je ovaj "stajling" sa svežim šišanjem uz utisak da su posle šišanja šamponirane sa bogatom penom - toliko čisto izgledaju!

:ppozdrav:

ovo je slikano nekih mesec dana posle sisanja, desetak dana posle novosadskog sajma. Pasnjak jeste dobar samo da je jos koji hektar vise. Ovde imamo oko 2 ha i ove godine je do sad dovoljno ali kad je susa treba malo vise. Inace ovce idu jednom dnevno na pasu nekih 3 sata budu tamo i uvece dobiju jecmenu slamu. Sto se kondicije tice od nje zavisi sta ce nam ovce dati. Ako se dobro hrane moze se dosta ocekivati, jos ako ta hrana nije skupa a ima je u izobilju onda je proizvodnja efikasnija.Kod nas ima jos mnogo livada koje se ne kose godinama i nama bi bile dobre ali komsije su takve kakve su pa je bolje da propadne i trava i kirija nego da mi imamo neke koristi. Higijena je bitna iz vise razloga. Na zalost se ovca kod nas smatra kao neka zivotinja koja u svakakvim uslovima moze da prezivi i da joj nista ne treba. Razgovarao sam sa jednim odgajivacem u Nemackoj oko prodaje ovnova, kad ih najranije prodaju a on mi kaze da je to najranije sa 12 meseci jer tada kupac ne moze mnogo da ga pokvari dok kod mladjih kategorija, sto je slucaj u Srbiji, jagnje moze kod loseg odgoja da zakrzlja i tu nikakva genetika ne vredi a oni nece da ih neko proziva da su mu nesto lose prodali.

verovatno da ste i culi ali evo da sada i ja da kazem posto je karantin zavrsen i sve proslo kako treba da smo krajem maja uvezli tri elitna ovna koje smo kupili na aukciji krajem februara. Radi se o ovnovima koji si u svojim starosnim kategorijama uvek bili medju prva tri od 190 ovnova i 5 kategorija. To su trenutno tri dominantne krvne linije u Bavarskoj sa nadprosecno visokim priplodnim indeskom. Sta ce oni dati i kakvi ce biti njihovi potomci, saznacemo sledeceg proleca kad potomstvo stigne.
23sb22u.jpg

6paq9c.jpg

xm1mit.jpg

2n1ddep.jpg

ako nije poslovna tajna, koliko ste odresili kesu za ovo savrsenstvo, sa prevozom, svim troskovima do farme? :sta:
sve cestitke, sa zeljom da odrade posao na najbolji moguci nacin :ppozdrav:

ne smem da napisem jer cu se ponovo uplasiti kad procitam cenu, samo mogu reci da se cena na aukciji kretala od 1100 do 4900 evra a da su oni bili medju najboljih 15 od 190 odnosno jedan od prva tri u svojim starosnim kategorijama (bilo je 5 starosnih kategorija) i to je bila neto cena bez aukcijske provizije, transporta analiza krvi......

Sad si 3-4god miran i ima za to vrema da se isplate iha-haj.Neka svaki za 3 god da po 10 pravih sinova,i eto 30 mladih ovnova po 500evrica minimum,to je 15 somica....a gde su zenkice i ostala klanicna roba.Samo kupi dobar katanac za obor i 2 dobermana i nemoj da se plasis.:))))))))))))) :ppozdrav:

Nazad
Vrh